RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Har gitt dem en lærepenge

Fagforeningstopp hyller næringsministerens grep om opsjonsstriden.

- Ikke gjør som morra di sier, Jens! skrek Karius og Baktus fra kjeften til Jens. Det straffer seg å følge denne oppfordringen, mener fagforeningstopp Leif Sande. Han skryter av næringsminister Dag Terje Andersen sitt styreslakt og at regjeringen nå tar et hardt grep om eierskapspolitikken.

NA24 - din næringslivsavis

Sande er leder for mektige Industri Energi, et av de største LO-forbundene som organiserer flere tusen ansatte iblant annet Statoil og Hydro.

- Du har fått en regjering som vil ha en mer aktiv eierskapspolitikk, men de som sitter i styrene til selskapene der staten er inne som eier hører ikke etter på signalene som kommer. Regjeringen har ambisjon om å bruke eiermakt, sier Sande.

- Burde sparket Reinås før
Han sier til NA24 at avtroppende styreleder i Hydro, Jan Reinås, burde vært fjernet før denne opsjonssaken eksploderte. Da Hydro solgte Hydro Polymers, mot Andersen (og største eier sitt ønske, red. anm) og regjeringens vilje, så burde det fått konsekvenser allerede da.

Sande peker blant annet på at Andersen selv på en tale i Porsgrunn uttalte at de ville se selskapet børsnotert. I stedet ble det solgt til en utenlandsk aktør.

- Og regjeringens holdning på lederlønninger er klinkende klar. Dette må være en lærepenge for dem som sitter i styrene til selskaper der staten er stor eier. De må høre på den største eieren, sier Sande til NA24.

- Betal tilbake, Reiten!
Mandag kveld møtes bedriftsforsamlingen i Hydro til et ekstraordinært møte etter at Jan Reinås trakk seg med øyeblikkelig virkning søndag kveld. Der skal blant annet styret vurderes, og håpet er at opsjonsflokene nå kan løses opp i.

Sande er klinkende klar i sin oppfordring er til Reiten.

- Hvis Reiten skal komme seg ut av dette må han vurdere kraftig å betale tilbake deler av det han har fått. Han har fått så mange signaler at jeg ikke tror han kommer utenom dette.

210 millioner grunner til bråk
Opsjonsbråket i Norsk Hydro startet da det ble kjent at selskapet ville kutte ut sine opsjonsprogrammer og i stedet kompensere de 35 lederne den omfattet med til sammen 210 millioner kroner.

Alt fra hva som ble sagt til næringsdepartementet til om Jens Stoltenberg ble orientert har vært oppe. Men mest bølger ble det da de to advokatselskapene Selmer og BAHR ble bedt om å utrede lovligheten og gyldigheten av utbetalingene.

De kom med vidt forskjellig svar. Men regjeringen har så langt valgt å vektlegge BAHR-rapporten, som slår fast at Hydros styre ikke hadde tilstrekkelig kompetanse til å gi den meget omstridte opsjonsgevinsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest