RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VELGER Å STÅ OVER: Balsharam Kaur (19) fra Lier har stemmerett for første gang, men kommer ikke til å benytte seg av den.
VELGER Å STÅ OVER: Balsharam Kaur (19) fra Lier har stemmerett for første gang, men kommer ikke til å benytte seg av den. Foto: Frederik Ringnes (dt.no)

- Har gitt opp å følge med

Sist oppdatert:
Balsharam Kaur (19) har ingen planer om å stemme ved årets stortingsvalg. Mange unge velgere tenker som henne. Se video.

DRAMMEN: I ly for regnet inne på Pigen kafé sitter Balsharam Kaur (19) fra Lier, og rister oppgitt på hodet.

Hun kan stemme for første gang i år, men er så oppgitt over politikerne at hun ikke ønsker å benytte seg av stemmeretten.

Les saken i dt.no her

- Jeg vil ikke stemme, og har gitt opp å følge med på valgkampen. Politikere sier og gjør så mye rart, men det er ingen som treffer meg med det de sier, forteller Kaur, og legger til:

- De sier ikke rett fram hva de vil. Alt er svevende. De pynter på sannheten istedenfor å si ting som det er. Det gjør debatten forvirrende. Jeg vil vite punktvis og konkret hva de har tenkt til å gjøre.

Valgforsker og professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim, mener politikken kan være vanskelig å sette seg inn i for nye velgere.

- De som har levd en stund fått innarbeidede holdninger til partiene de kan flyte på, og har utviklet lojalitet og en ideologisk grunnholdning, sier Todal Jenssen, før han legger til:

- Unge starter på scratch, og i det nåværende politiske landskap kan politikken fortone seg kaotisk og uoversiktlig. Forskjellene er til tider små og utydelig, sier Todal Jenssen.

Les også Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums kommentar: Unge snur ryggen til politikken

- Kjenner ikke systemet
Ved stortingsvalget i 2009 stemte litt over 50 prosent av unge mellom 18 og 30 år. Drammens Tidende spurte 50 unge på gata om de kom til å stemme ved årets valg.

Rundt 60 prosent av disse hadde ingen planer om å stemme.

Kaur er selv student, men ikke spesielt opptatt av skole- og utdanningspolitikk. Boligsituasjonen for studenter engasjerer heller ikke.

- Jeg bor hjemme, og har ikke behov for studielån. Livet mitt består av å studere og jobbe. Jeg kjenner rett og slett ikke systemet godt nok til å mene noe om hva som burde forandres, sier hun.

3660953

Uetablerte
Valgekspert Todal Jenssen mener at alle unge bør benytte seg av stemmeretten sine.

- Vi stemmer for retten til å kunne stemme. Men mange unge har ikke de samme forankringspunktene til samfunnet som voksne. De er uetablerte, uten store lån, ikke leiligheter eller hus, har ikke barn. Da forsvinner temaer som er viktig i valgkampen under deres radar, sier Todal Jenssen.

Les flere saker i dt.no

VIDEO: Se video fra dt.no under

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere