- Har undervurdert KrF og Venstre ganske grovt

Her legger finansminister Siv Jensen frem statsbudsjettet på Stortinget, et budsjett som har satt sinnene i kok hos regjeringens samarbeidspartne Venstre og KrF.

Her legger finansminister Siv Jensen frem statsbudsjettet på Stortinget, et budsjett som har satt sinnene i kok hos regjeringens samarbeidspartne Venstre og KrF. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Valgforsker mener det ikke er overraskende at budsjettforhandlingene drar ut.

13.11.14 12:05

I over en uke har regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF forhandlet om neste års statsbudsjett, men uten å komme til enighet.

Torsdag klokken 12 skulle partene møtes igjen i statsrådsalen på Stortinget. Møtet er noe utsatt.

Valgforsker Frank Aarebrot tror det er en ting som særlig har gjort forhandlingene vanskelige, og at det skyldes finansminister Siv Jensen.

- Siv Jensen tok tilbake krav som de ble enige om i forbindelse med revidert budsjett i fjor, og tok opp igjen de kampene. Der undervurderte finansministeren KrF og Venstre ganske grovt, sier Aarebrot til Nettavisen, og legger til:

- Det å bli undervurdert fører til at folk blir ganske sure.

Les også: - Mange vil bli sinte og sure

- Ikke noe dramatisk
Men at tiden drar ut, er ikke overraskende, sier valgforskeren.

- Det er ikke noe dramatisk, det er den typen forhandlinger man har når man har en mindretallsregjering med støttepartier, sier Aarebrot.

Aarebrot viser til at Kjell Magne Bondeviks andre mindretallsregjering, bestående av Høyre, KrF og Venstre, også hadde noen tøffe forhandlinger.

- Det var noen voldsomme forhandlinger de hadde den gangen. Fremskrittspartiet herjet med Bondevik-regjeringen, det var til og med brudd så Arbeiderpartiet måtte støtte budsjettet til regjeringen, påpeker han.

IKKE KRISE: Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke det er krise i budsjettforhandlingene ennå. Foto: Herskedal, Kjell (Scanpix)

Han mener partene likevel er et bedre utgangspunkt denne gangen.

- Nå har de tross alt en samarbeidsavtale, sier Aarebrot.

Les også: KrF og Venstre sa nei til invitasjon
Les også: KrF og Venstre spisser kravene i budsjettinnspurten

- Har fått noe å tenke på
Onsdag kveld møttes de parlamentariske lederne i et nytt forsøk på å nærme seg en avtale, og knappe to timer senere var møtet over.

KrF-leder Knut Arild Hareide var ordknapp da han forlot møtet.

- Vi har fått noe å tenke på, sa Hareide, før han bare gikk forbi pressekorpset.

Aarebrot tror Hareide rett og slett var litt sint.

- Man sitter på et mandat fra sine velgere, og av og til blir de forbannet og litt sinte de og. Jeg tror det med Hareide var litt ektefølt, sier han.

Nettavisen har vært i kontakt med KrFs informasjonsavdeling, og de opplyser at Hareide ikke vil kommentere forhandlingene før han kommer til møtet.

Venstre-leder Trine Skei Grande var imidlertid mer positiv da hun forlot forhandlingene onsdag kveld.

- Vi ser at vi sakte, men sikkert beveger oss i riktig retning, både for å få et grønnere budsjett og et sosialt varmere budsjett som hjelper de fattige barna, sa Skei Grande.

Les også: Frp-kilder om Venstre-krav: «Galskap»

- Ikke krise i forhandlingene
Partene har frist på seg til 20. november, da finanskomiteen skal behandle saken.

Aarebrot påpeker at fristen også kan endres, siden det er Stortinget som bestemmer det.

- Hvis de fire ikke blir enige, kan Stortinget utvide fristen selv, sier han.

Forhandlingene kan også bli hevet opp ytterligere et nivå.

- De har jo ennå et nivå å forhandle på før det blir brudd, at de skifter ut de parlamentariske lederne i Høyre og Frp med statsministeren og finansministeren, sier han, og legger til:

- Men jeg tror ikke det er krise i forhandlingene ennå.

- For stor avstand
De parlamentariske lederne overtok stafettpinnen da partienes finanspolitikere ikke klarte å bli enige om en budsjettavtale. Mens KrF og Venstre brukte onsdagen til å hamre videre på miljø og sosial profil, vektla Høyre og Frp justis, samferdsel og helse.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fastslo onsdag at det er viktig at alle partier får sette sine fotavtrykk på budsjettet.

Likevel fastslo en kilde i ett av sentrumspartiene overfor NTB at det fremdeles var «for stor avstand» mellom partene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.