RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener KrF er med på å øke alkoholforbruket.
SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener KrF er med på å øke alkoholforbruket. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Hareide kan ikke skylde på spriten

SV-topp mener KrF-leder Knut Arild Hareide er desperat.

- SVs gjorde sprit til vin. Det blir mindre alkohol. Dere gjør tobakk til vin. Blir mer alkohol, skriver SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til KrF-leder Knut Arild Hareide på Twitter.

- Han virker rimelig desperat, og det skjønner jeg også, utdyper Andersen overfor Nettavisen.

Hun reagerer på at Hareide sammenligner finansminister Siv Jensens (Frp) økning av taxfreekvotene i sommer, med kvoteøkningen til finansminister Kristin Halvorsen (SV) i 2006.

- Det er ikke spesielt verre at Siv Jensen gjør det enn at Kristin Halvorsen gjør akkurat det samme på taxfreekvotene, sa Hareide i Politisk kvarter på NRK onsdag.

- Han hisset seg opp
Andersen mener Hareide bommer stort med sine uttalelser.

- Han hisset seg så forferdelig opp i diskusjonen om taxfree, og da synes jeg det er grunn til å minne om at det Kristin Halvorsen gjorde var at man fikk mulighet til å bytte ut sprit med vin, sier Andersen, og legger til:

- Det de gjør nå er at man bytter ut tobakk med vin, og det betyr mer alkohol. Så det er faktisk stor forskjell på disse tingene, sier hun.

Hun sier at hun nærmest ler av Hareides sammenligning.

- I KrF driver man vel med å gjøre vann til vin? Men SV har gjort om sprit til vin, gjør Hareide tobakk om til alkohol, sier Andersen, og påpeker:

- Det blir mer alkohol fra KrF. At taxfreekvotene bidrar til økt forbruk i Norge, er det ikke tvil om.

Les også: Flertall på Stortinget for at Vinmonopolet tar over

KrF-leder Knut Arilde Hareide mener kvoteøkningene til den rødgrønne regjeringen var like ille som økningen i taxfreekvoten til Siv Jensen.

- KrF sier ja til økte kvoter
I debatten på NRK angrep Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Hareide om taxfreekvoten, som regjeringen økte til seks vinflasker.

- Det er nå KrF sier ja til økte taxfreekvoter, det de selv har kalt et massivt angrep på Vinmonopolet, sa Slagsvold Vedum.

Hareide syntes imidlertid at det var «litt artig» at Sp nå kritiserer KrF.

- Da Senterpartiet selv satt i regjering fra 2005 til 2013, så økte jo de taxfreekvotene. Kristin Halvorsen gjorde jo akkurat det samme trekket som det Siv Jensen gjorde. KrF var uenig begge de gangene, sa Hareide.

Onsdag ble det også klart at et flertall på Stortinget vil ha en utredning av taxfreesalget på flyplassene, med et mål om at Vinmonopolet skal overta.

Les også: - Å fjerne taxfree-butikkene vil koste milliarder

- Bare galt når Siv gjør det
- Hvorfor sa dere ja til Kristin Halvorsens kvoteøkning?
spurte Hareide.

- Men nå har dere økt enda mer, halvannen liter mer, svarte Sp-lederen.

- Det er veldig galt når Siv Jensen gjør det, men når Kristin Halvorsen gjør det er det ikke galt. KrF syntes det var galt begge gangene, men Senterpartiet syntes det var galt bare når Siv Jensen gjorde det, sa Hareide.

I den nye taxfreekvoten kan man ta med seg seks flasker vin om man ikke kjøper tobakk. De nye reglene ble innført fra 1. juli.


- Mye mer til felles med oss
Andersen mener han er desperat fordi han ikke får gjennom sine saker.

- Hvis han virkelig er opptatt av fellesgodene, klima og miljø, så slår man seg ikke sammen med Frp. Det skal helt overnaturlige krefter til hvis man skal klare å gjøre Frp om til et miljøparti eller et parti for de fattige. Den jobben tror jeg ikke Knut Arild vil klare å gjøre, sier hun.

Hun mener KrF heller bør se til de rødgrønne.

- Han burde snarest mulig reorientere seg og bli med og danne et annet flertall i Stortinget, med partier som er mye nærmere hans hjertesaker. KrF har mye mer til felles med oss, sier Andersen, før hun legger til:

- Han kan i alle fall ikke skylde på spriten eller alkoholen, for det var bedre da SV satt i regjering, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere