RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helga ny Ap-nestleder

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hill-Marta Solberg trekker seg som Ap-nestleder, og nå vil Stoltenberg ha Helga Pedersen (33).

I en pressemelding fredag ettermiddag opplyser Hill-Marta Solberg at hun trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

- Etter 15 år som nestleder i Det norske Arbeiderparti, er jeg kommet til at tiden nå er inne for å tre tilbake i vervet som nestleder for å gi rom for fornyelse. Jeg har derfor besluttet å ikke ta gjenvalg som nestleder på partiets landsmøte i april, skriver Solberg i pressemeldingen.

Hill-Marta Solbergs personlig rådgiver Jardar Flaa sier til Nettavisen at Solberg ikke er tilgjengelig for å kommentere saken fredag kveld.

Les mer om Solberg her.

- Har ikke blitt spurt
Etter det Nordlys erfarer ønsker partileder og statsminister Jens Stoltenberg at fiskeriminister Helga Pedersen blir ny nestleder.

- Stoltenberg er veldig fornøyd med Helga Pedersens innsats som fiskeriminister. Tanken på at hun kan bli nestleder har ligget der helt fra hun ble statsråd, sier en kilde som står Stoltenberg svært nær til avisen.

Pedersen skal ha vært i flere samtaler med Stoltenberg om vervet.

Selv sier hun i en kort kommentar til Nettavisen at hun ikke er blitt spurt av valgkomiteen.

- Jeg tar stilling til dette spørsmålet dersom jeg får henvendelse fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet, sier Helga Pedersen til Nettavisen.

Det er først på Aps landsmøte i april at ny nestleder vil bli valgt.

- Jeg var småbarnsforelder

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere spekulasjonene om hvem som bør overta som nestleder, men sier det går helt fint å kombinere vervet med å være småbarnsmor, noe Helga Pedersen nettopp er blitt.

- Jeg kommenterer ikke noe enkeltnavn i kveld, men jeg var småbarnsfar i 1992 da jeg ble valgt til nestleder. Det er mulig å kombinere slike verv med å ha småbarn, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Til Nettavisen sier statsministeren at Hill-Marta har vært en viktig støttespiller for ham.

- Hill-Marta Solberg har gjort en kjempejobb som nestleder i Arbeiderpartiet. Hun har vært en viktig avlaster for meg, både i partiarbeid og i Stortinget, sier Jens Stoltenberg til Nettavisen.

Han mener Solberg gjorde en av sine viktigste jobber da hun var sosialminister.

- Politisk sett gjorde Hill-Marta Solberg kanskje en av sine viktigste innsatser når hun som sosialminister fikk til tidenesløft i eldreomsorgen i Norge på slutten av 90-takket, sier Stoltenberg, og legger til:

- Hun har vært sentral i uformingen av Arbeiderpartiets kystpolitikk, distriktspolitikk og verdiskapningspolitikk, sier han.


Blir hun fylkesmann?
Torsdag meldte NRK at Hill-Marta Solberg kan komme til å trekke seg som nestleder i partiet for å bli fylkesmann i Nordland.

Mange i partiet skal ønske seg en fornyelse i ledelsen, samtidig som mange lokale Ap-folk i Solbergs hjemfylke vil ha henne hjem.

Hvis hun trekker seg må hun erstattes av en kvinne, noe partiets vedtekter bestemmer. Dermed ligger alt til rette for Helga Pedersen i nestleder-stolen.

Har hatt en rask karriere
Før Pedersen ble statsråd i 2005 var hun til tross for sin unge alder fylkesordfører i Finnmark. Som 28-åring var hun dessuten politisk rådgiver for nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Pedersen fikk den 16. desember en datter, og har for tiden permisjon fra statsrådjobben.

Etter planen så skal hun ha permisjon fram til påske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere