*Nettavisen* Nyheter.

- Heller meg enn Siv

Høyre er kanskje mindre enn Frp, men Erna Solberg har minst like mye lyst til å bli statsminister som Siv Jensen.

28.12.06 08:52

STORTINGET (Nettavisen): - Hvem tror du først blir statsminister av deg og Siv Jensen, spør vi Erna Solberg.

- Jeg tror alltid det blir meg, svarer Høyre-lederen, men legger til at hun synes det er for tidlig å diskutere statsministerkandidater tre år før neste stortingsvalg.

Erna Solberg har ingen problemer med å samarbeide med Frp-dronningen Siv Jensen.

- Jeg har et godt samarbeid med Siv Jensen. Men det er alltid et visst konkurranseforhold mellom Høyre og Frp om hvem som er først på en sak, sier Solberg.

Først
Siden valget i 2005 har hun måttet finne seg i at Frp med sine 38 representanter er Stortingets nest største parti. Høyre må nøye seg med 23. På TV 2s desemberbarometer for desember fikk 24.9 prosent oppslutning, mot 18,0 til Høyre, til tross for at Frp gikk på en solid smell.

- Den største utfordringen er at Fremskrittspartiet er større enn oss andre. De kommer lettere på saker, uavhengig av hva de mener om dem. Men sånn man leve med, sier Solberg.

Sitter nærmest
Solberg frykter ikke noe Frp-kupp ved kommunevalget til høsten.

- Der har Høyre tradisjonelt vært større enn Fremskrittspartiet. Foreløpig ser det ut til at Høyre fortsatt står veldig sterkt i kommune-Norge. Vi har mange medarbeidere som gjør en god jobb, sier Solberg.

Så langt har Høyre statistikken med seg. På et TNS Gallups kommunevalgbarometer for TV 2 , får Høyre en oppslutning på 21,6 prosent, mens Frp får 20,0 prosent.

Solberg peker på at partiet overlater mye til lokalpolitikerne.

- Vi har et ekstremt nedenfra-og-opp-lag når det gjelder partiorganisasjonen. Valget i 2007 blir først og fremst et lokalvalg, om hva kommunene driver med, sier hun.

Frykter tilbakeslag
Erna Solberg tror den rødgrønne regjeringens største utfordring i 2007 blir å holde igjen veksten i offentlig sektor. Hvis ikke kan den norske økonomien bli overopphetet, frykter hun.

- Budsjettbehandlingen i høst viste at de ikke greier å stramme inn. De har gitt mange løfter i Soria-Moria-erklæringen, og går inn i en periode der veksten i offentlig sektor ikke bør bli større på grunn av mangelen på arbeidskraft, sier Solberg.

- Det mangler ikke skatteinntekter. Men bruker vi alt dette og fyrer opp under den økonomiske politikken, kan vi komme i samme situasjon som i 2002. Da så vi at det ble nødvendig å stramme inn i 2003-budsjettet, fortsetter hun.

Unge
Solberg frykter at de unge får lide dersom regjeringen overlater til sentralbanksjef Svein Gjedrem å holde igjen ved å heve renten.

- De unge i etableringsfasen må betale regningen. Jeg tror vi kommer til å se mer av dette utover høsten, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.