- Hent barna tilbake til Norge!

REPRESENTANTFORSLAG: Karin Andersen (SV) står bak forslaget om en ny vurdering av de utsendte lengeværende asylbarna.

REPRESENTANTFORSLAG: Karin Andersen (SV) står bak forslaget om en ny vurdering av de utsendte lengeværende asylbarna. Foto: Stig Weston (Sosialistisk Venstreparti)

Ny høring om asylbarna i Stortinget tirsdag. SV vil prøve sakene til de utsendte lengeværende på nytt.

09.02.15 14:15

OSLO (Nettavisen): SVs forslag om ny vurdering av de utsendte asylbarna blir realitetsbehandlet mens presset mot justisminister Anders Anundsen (Frp) øker.

Stortingsrepresentant Karin Andersen håper denne uken på flertall i Stortinget for forslagene om at lengeværende asylbarn som ble sendt ut i fjor, skal få prøvd sakene sine på nytt og at utsendelsen av barnefamilier til internflukt i Afghanistan må vurderes opp mot FNs og UDIs advarsler.

- Vi har sendt barnefamilier til Afghanistan på tross av advarsler fra FN og UDI. Når det ble sagt i høringen at det åpnet seg en returmulighet i 2014, var det en sannhet med store modifikasjoner. Advarslene var sterke, og disse familiene bør hentes tilbake til Norge, sier Karin Andersen til Nettavisen.

Les også: - Han har blitt en belastning for regjeringen

Hun sitter som andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, og de åpner høring om asylbarnsaken tirsdag. Saksordfører er Geir S. Toskedal (KrF).

- Dette er ikke et spørsmål om hardkjør mot justisministeren eller ikke. Nå må vi bry oss om dem vi er satt til å passe på, sier SV-veteranen.

- Dette handler ikke om justisministeren for vår del, men om de lengeværende asylbarna. Det er viktig med en høring, og vi er spent på departementets uttalelser, sier Toskedal.

Ny asylbarnhøring tirsdag

Dokument 8-forslagene fra SV-representantene Karin Andersen, Audun Lysbakken og Torgeir Knag Fylkesnes skal realitetsbehandles i Stortinget mens kontroll- og konstitusjonskomité er i full gang med sin vurdering av justisministerens opplysningsplikt, nettopp i saken om asylbarna og mens flere i samarbeidspartiene KrF og Venstre tar til orde for at Anundsen må gå av.

Les også: - Utspørring nærmet seg utskjelling

Behandles denne uken

Sist fredag ble Anders Anundsen grillet i kontrollkomiteens høring. Det kan ta noen uker før de er ferdige med sin behandling av saken. Tirsdag åpner også kommunal- og forvaltningskomiteen høring i sin sak. Denne saken, og spørsmålet om en ny vurdering av asylbarna som er sendt ut, skal realitetsbehandles allerede 12. februar.

UNDER PRESS: Justisminister Anders Anundsen (Frp) under høringen i kontroll- og konstitisjonskomiteen fredag.


NOAS og Redd Barna kommer

Til høringen kommer blant andre barneombud Anne Lindboe, generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS, Thale Skybak fra Redd Barna og Ivar Stokkereist fra UNICEF.

Høringen omfatter to forslag, både kravet om en ny vurdering av de lengeværende barna som er sendt ut og forslaget om å sjekke hvorvidt den norske praksisen med å henvise afghanske barnefamilier til internflukt er i tråd med og følger anbefalingene fra FNs høykommisær for flyktninger og Utlendingsdirektoratet.

Ifølge en oversikt fra NOAS, har de kunnskap om 20 barn og sju familier som er tvangsreturnert til Afghanistan i fjor. Av disse vet de om 11 lengeværende (over fire år i Norge).

Fra FNs side er det stilt strenge krav for når personer som risikerer forfølgelse på hjemstedet kan henvises til internflukt, og det er den norske praksisen på dette området det både står politisk og faglig strid om.

NOAS mener at ingen barnefamilier bør sendes tilbake til Afghanistan, uten at det er klarlagt at de har nettverk på et trygt sted som kan tilby tilstrekkelig støtte ved retur.

BLE GRILLET: Fredag ble Anders Anundsen grillet i kontrollkomiteens høring. Det kan ta noen uker før de er ferdige med sin behandling av saken. Tirsdag åpner kommunal- og forvaltningskomiteen høring i sin sak. Foto: (Stortinget)


Ber om at de hentes hjem

Når det gjelder barna som ble returnert med sine familier til Afghanistan i fjor, mener Karin Andersen det er grunnlag for å hente dem hjem igjen.

- Advarslene gjaldt særlig der mor reiser alene, sier hun.

De første familiene ble returnert til Afghanistan i januar 2014. Dette skjedde samtidig med at norske myndigheter bestemte at tallet på tvangsreturer måtte opp. Senere avslørte Bergens Tidende hvordan beskjeder fra politisk ledelse i Justisdepartementet om asylbarna ikke hadde nådd fram til politiet.

- Det å gjøre en ny vurdering av familiene som ble sendt til Afghanistan, er noe alle partiene bør kunne være med på, mener Andersen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.