RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Her kan vi ikke flikke på gamle systemer

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Denne gangen må det dyptgripende endringer til for å gi Norge et mer slagkraftig politi, mener Høyres André Oktay Dahl.

OSLO (Nettavisen): - Det er trist å tenke på at vi kunne hatt disse funnene tidligere, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl etter at et regjeringsoppnevnt utvalg onsdag overleverte Politianalysen til justisminister Grete Faremo (Ap).

Dahl peker på at Høyre ved flere anledninger har fremmet forslag om en slik politistudie som nå foreligger, men er blitt nedstemt i Stortinget.

- Vi kunne hatt den allerede for åtte år siden. Norsk politi står nå ved et nullpunkt etter åtte år med rødgrønn politikk. Det er trist at det var terrorhandlingene 22. juli 2011 som var det som måtte til for at vi skulle få gjort noe med dette, sier han til Nettavisen.

Les også: Vil legge ned 21 politidistrikter

Dystert bilde
Utvalget som har laget Politianalysen tegner et dystert bilde av norsk politis effektivitet og går inn for en omfattende omorganisering med blant annet nedlegging av 21 politidistrikter. Utvalgsleder Arne Røksund sier at samfunnet ikke får det de kan forvente av norsk politi. Det skyldes dels de strukturelle rammebetingelsene og dels politiets egne evner til å skape resultater, mener han.

André Oktay Dahl sier i en kommentar at utvalgets rapport later til å være en god og faglig analyse. Han ser fram til høringsrunden og den videre behandlingen av saken.

- Lære av tidligere reformer
- Hvordan havnet norsk politi der de er nå? Det er vel ikke bare de siste åtte årene det har båret galt av sted?

- Nei. Vi har jo hatt politireformer tidligere også, men de ikke har ikke gitt oss det slagkraftige politiet vi trenger, men kanskje mer byråkratisering. I den høringsprosessen og behandlingen som nå følger må vi trekke lærdom av tidligere politireformer. Det holder ikke med plansjer med streker og bokser. Til en viss grad har det vært en systemkonservatisme som vi må til livs.

3638027

- Blir krevende
Dahl tror det blir en krevende politisk kamp før de nødvendige endringene i politiet kan gjennomføres.

- Vi må få til løsninger som er tverrpolitisk forankret, slik at de har legitimitet og står seg. Det vil dukke opp en del argumenter, og jeg vet hvor krevende dette kan være. Men jeg tror noen og hver, både lokale politikere og sentrale politikere, må merke seg konklusjonene fra utvalget. Her kan vi ikke flikke på gamle systemer. Her snakker vi om grunnleggende og dype strukturelle problemer.

I Politianalysen foreslås det både en strukturreform og en kvalitetsreform i politiet. Utvalget går inn for å fjerne 144 tjenestesteder for på den måte å gjøre politiet mer effektivt og sikre at de kan være raskere på pletten. Det foreslås at antallet politidistrikter reduseres fra dagens 27 til seks.

Gjennomføres forslagene, mener utvalget at det vil frigjøre 1,6 milliarder kroner til mer slagkraft for politiet.

Utvalget, der også politiet selv har vært representert, står samlet om anbefalingene.

Les hele Politianalysen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere