RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Høie sa ok til Hjelset

ÅPEN HØRING: Tidligere administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal HF, Astrid Eidsvik, forklarte seg i sykehushøringen fredag formiddag.
ÅPEN HØRING: Tidligere administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal HF, Astrid Eidsvik, forklarte seg i sykehushøringen fredag formiddag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Han svarte styreleder Strand at det var OK, sa Astrid Eidsvik i sykehushøringen.

Eidsvik kom med en nådeløs beskrivelse av det hun opplevde som press og overstyring fra Helse Midt-Norge i en åpne høringen på Stortinget fredag.

DIREKTE: Følg høringen direkte her

- 10. november hadde jeg et møte med styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge. På slutten at møtet kom han inn på clustermodellen, ved at det nye sykehus skulle lokaliseres nærmest mulig Ålesund. Denne modellen var ny for meg. Jeg oppfattet allerede da at Strand ville gå for Hjelset. Jeg var bekymret for at man ville foreslå en slik modell for å få sykehuset plassert på Hjelseth, forklarte Eidsvik.

- 17. november ble jeg kontaktet av AD Daniel Haga sa at han ville gå for Hjelset. Dersom han ble spurt, ville han si fra om dette til styret. Jeg var svært undrende til at han hadde bestemt seg uten at Helse Møre og Romsdal hadde konkludert, sa hun.

- 27. november hadde vi et møte med Haga der han sa at han ville gå for Hjelset. Jeg fikk da legge fram mitt syn. Jeg spurte om statsråden hadde bestilt et Hjelset-vedtak. Haga ringte da Strand. Strand hadde snakket med statsråden, og spurte om han syntes det var ok. Han svarte at dette var ok. Jeg påpekte at Helse Midt brukte makta si på en underlig måte, sa Eidsvik.

Les også: - Høie har ikke brutt loven
Les også: - Sykehusstriden er blitt så giftig at den må opplyses

Stort press

Hun sier møtet påfølgende dag artet seg på samme måte, med stort press for å gå for Hjelset.

- Jeg følte meg trengt oppe i et hjørne. Jeg spurte om de var bedre i stand til å vurdere risikobilde i saken bedre enn meg som hadde jobbet med saken i tre år. De svarte ja. Jeg spurte om de kjente de kulturelle forholdene i fylket bedre enn meg. De nikket, fortalte Eidsvik.

- 2. desember sto det klart for meg at jeg måtte gå av. Jeg kunne ikke argumentere for et lokaliseringsvalg som jeg var uenig i. Det gikk på integriteten min. Det var også umulig å legge fram forslag om Storbakken ettersom Helse Midt ikke lenger hadde tiltro til dømmekraften min. Jeg skjønte ikke dette plutselig skiftet. 4. desember gikk jeg av, sa Eidsvik.

Kommunikasjon

- Det virker ikke som det er særlig god kommunikasjon mellom styreleder og direktør i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal?

-Ja, jeg er litt overrasket over det fordi vi har hatt ganske tett kontakt. Jeg tror kanskje at slik jeg opplever at Astrid Eidsvik formulerer det at denne prosessen har vært krevende. Det er blitt lagt vekt på at vi skulle gå på administrativt nivå frem til det forelå en styresak. Men vi har hatt mange møter i styret hvor vi har gått gjennom saken. Jeg føler at jeg har støttet hennes rett til å fatte sin egen innstilling. Når hun har opplevd det som litte støtte må jeg jo ta det til etterretning, men det var ikke grunnlag for å tro at jeg skulle støtte hennes konklusjon, forklarer Kinsedal i etterkant av høringen.

- Du gjorde det aldri klart hva din holdning til plassering var?

- Nei. Jeg hadde ikke engang bestemt meg da hun gikk av.

- Men du sa til Høie at du hellet mot Hjelset. Gav du noen lignende beskjed til Eidsvik.

- Nei, det gjorde jeg ikke, men dette skjedde i løpet av et døgn eller to. Det var etter Holte Consulting-rapporten og ROS-analysen forelå at ballene begynte å falle. Men det ville uansett vært galt for meg å signalisere til direktøren hva jeg gikk for.

Les flere saker hos Tidens Krav

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere