- Hijab-debatten tok jo helt av

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Senterpartiet maner til mer edruelig debatt.

26.02.09 11:26

Senterpartiet vil ha en egen kommisjon som skal finne forslag som kan gi bedre integrering av innvandrere.

– Vi må få en integreringsdiskusjon basert på fakta. Den siste tiden har følelsene tatt overhånd og mange har gått i skyttergravene, sier stortingsrepresentant Trygve S. Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Diskusjonen om hijab skal tillates i politiet tok jo helt av. Her dreide det seg om ti politikvinner en gang i framtiden skulle kunne få gå med hijab, sier stortingsrepresentanten fra Hedmark.

På feil spor
Sp-politikeren mener innvandrings- og integreringsdiskusjonen har havnet på feil spor og kritiserer Frp-formann Siv Jensen for hennes advarsel mot «snikislamifisering».

– Og bedre blir det ikke når Høyres Per-Kristian Foss drar sammenlikning med jødeforfølgelse og Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem setter likhetstegn mellom hijab og kjønnslemlestelse. Nå har debatten tatt en ny og dramatisk omdreining, sier Vedum.

Nytt saksfelt
Vedum mener at politikerne ennå ikke klarer å takle integreringsdiskusjonen.

– Dette er et forholdsvis nytt politisk felt der vi ikke har nok erfaring. De færreste har svar som er basert på fakta og erfaring. Derfor blir debatten altfor tabloid og mange klarer ikke å se ulike elementer i en innfløkt og større sammenheng. Samtidig må vi tørre å ta den store integreringsdiskusjonen. Vi må få en mer opplyst debatt i stedet for det politiske spillet som nå preger politikerne. Da kan vi få brede og gode løsninger.

– Som også Fremskrittspartiet er med på?

– Det er ikke sikkert. Samtidig er det bra å få belyst sakene fra forskjellige innfallsvinkler, sier Vedum.

Må få arbeid
– Nevn eksempler på hva som er viktig for å få til en god integrering?

– Arbeid er en nøkkelfaktor. Jeg spør meg hvorfor Norge sliter med å få somaliere i jobb mens man lykkes godt med somaliere i USA. Norge må ha gjort noe galt, sier Vedum.

Han er videre opptatt av å få engasjert lag og foreninger til å skape gode møtepunkter for integrering.

– Skole og utdanning er også stikkord her, sier han.

Trygve S. Vedum mener at medlemmene i en innvadringskommisjon må rekrutteres bredt, og han ser for seg at dette arbeidet ender opp i en offentlig utredning. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.