RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hjerterått at vi krangler mens hundrevis av flyktninger dør


OPPRØRT: SVs ordførerkandiat Ingrid Marie Kielland i Tromsø er opprørt over at byrådet har stoppet vedtaket om å ta imot flere Syria-flyktninger.
OPPRØRT: SVs ordførerkandiat Ingrid Marie Kielland i Tromsø er opprørt over at byrådet har stoppet vedtaket om å ta imot flere Syria-flyktninger. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Tromsø har vedtatt å ta imot 70 syriske flyktninger, men byrådet sier likvel nei.

I Tromsø kommune krangler politikerne nå om de syriske flyktningene som kommunen har vedtatt å ta imot.

Et stort flertall i kommunestyret sa nemlig i mai ja til å ta imot 70 ekstra syriske flyktninger i år, og 70 neste år. Men i juli sa byrådet likevel nei.

Dette kommer i tilegg til de 125 kvoteflyktningene Tromsø tar imot i år.

Høyre-byråd Anna Amdal Fyhn mener forutsetningene, om at kommunens økte utgifter skulle dekkes av staten, ikke er oppfylt.

- Vondt å se bildene
Dette opprører SVs ordførerkandidat i Tromsø, Ingrid Marie Kielland, som var initiativtakeren til selve forslaget, som de kalte «Velkommen Syria».

- Det som er hjerterått er at vi nå bruker masse energi på å sitte og krangle om en økonomisk utregning fram og tilbake, mens folk drukner og dør på vei til Europa, sier Kielland, som fredag er gjesteredaktør i Nettavisen.

Hun viser til at det bare de to siste dagene har vært flere katastrofale hendelser. 200 flyktninger har druknet utenfor Libyas kyst, og torsdag ble 71 døde flyktninger funnet døde i en lastebil i Østerrike.

- Det er vondt å se bildene. Folk flykter i panikk. Det kan ikke kalles for noe annet når de benytter seg av en fluktrute som er så farlig, og de har en så liten sjanse for å lykkes. Det viser at frykten er reell, og at dette ikke er lykkejegere, sier Kielland.

- Tross alt småpenger
Hun mener det derfor er trist at fokuset i Tromsø er økonomi.

- Det at vi da blir sittende og krangle, tross alt om småpenger i den situasjonen, i stedet for å spørre oss om vi kunne tatt imot flere, eller om vi kunne gjort mer, det er opprørende. Det tror jeg også at folk reagerer på, sier hun, og påpeker:

- Diskusjonen burde heller handle om moral. Med en gang man slutter å tenke på flyktningene som en masse, men som mødre, fedre og døtre, så får man klumpen i magen med en gang, og det er der vi skal være. Det er det vi må respondere på, og ikke disse tallene, sier Kielland.

SV-toppen er ikke i tvil om at Trømsø er klar for flyktningene.

- Vi har kapasitet, vi har kompetanse, vi er en stor by og vi har et internasjonalt miljø. Det er mye lettere for Tromsø å gjøre det enn mindre kommuner. Så vi bør definitivt være seg sitt ansvar bevisst, sier hun.

 - Tromsø går i pluss
I Tromsø er det Frp og Høyre som styrer sammen, med støtte fra Venstre og KrF. Og det var daværende Høyre-ordfører Jens Johan Hjort som sikret flertall for Syria-forslaget, med sin dobbeltstemme.

- Da forslaget ble vedtatt var utgiftene for flyktningene tallfestet, men ikke inntektene. Det sto bare at man får integreringstilskudd. Så det ble vedtatt at vi skulle ta imot, forutsatt at staten dekker kostnadene. Det stemte SV også for, for det er ikke kommunene som betaler flyktningintegrering, det er staten, sier Kielland, og vektlegger:

- Vi visste jo også at Tromsø kommune har gått med overskudd på integreringstilskudd. I inneværende økonomiplan står det at flyktningtjenesten er selvfinansierende, sier hun.

Kielland synes det derfor er absurd at byrådet mener de skulle ha fått ekstra penger, utover integreringstilskuddet, for å ta imot flyktningene.

- Jeg har regnet på hva vi minimum ville ha fått i tilskudd dersom vi tok imot 70 i år. Da ville vi minimum ha fått 16 millioner kroner, mens de konstnader som er beregnet i saken, er på 5,5 million,sier SV-eren.

Hun viser til at kommunen også får ekstra tilskudd for barn og enslige mindreårige, og at integreringstilskuddet det andre året er enda høyere.

- Handler om Frps valgkampstrategi
- I tillegg er det slik at Tromsø kommune er veldig gode på integrering, og det er en av grunnene til at vi går med overskudd, for tilskuddet får man i fem år uansett. Men veldig mange av flyktningene som kommer til Tromsø, er i jobb etter to-tre år, og da er det ingen utgifter forbundet med dem - men vi får likevel tilskudd, sier Kielland.

- Hva tanker du da om at byrådet likevel sier nei?

-  Jeg tenker at dette handler om Frps valgkampstrategi. Frp sitter i byråd i Tromsø sammen med Tromsø, og de ønsker ikke dette. Det er nærliggende å tenke at man har ønsket et spesielt resultat, når utgiftene er tatt med, og ikke inntektene, sier hun.

Hun synes det er opprørende at Frp da går inn i kommunevalgkampen og bruker «flyktningkortet», mens verden står midt i en flyktningkatastrofe.

- Så du mistenker at dette var bestemt fra start?

- Jeg stiller ihvertfall spørsmål ved det om dette var tanken. Men uansett hva tanken var er resultatet blitt at man forpurrer. Men nå er det valg om få uker, og da er det mulig å få til et nytt regime som kan endre på dette, sier Kielland.

- Kommunestyrets vedtak
Byråd for utdanning i Tromsø kommune, Anna Amdal Fyhn, sier til Nettavisen at de bare følger kommunestyrets vedtak.

Byråd for utdanning i Tromsø kommune, Anna Amdal Fyhn, sier de bare følger kommunestyrets vedtak.

- I vedtaket står det at staten skal dekke alle de berørte kostnadene i saken, og det er det jeg forholder meg til, sier Fyhn.

Hun opplyser at de får 50.000 kroner per flyktning i støtte, totalt 3,5 millioner kroner for de 70 flyktningene de etter planen skulle tatt imot.

- Men vi har sagt at vi må ha fem millioner kroner, og er derfor nødt til å forholde oss til kommunestyrets vedtak. Kommunestyret er det øverste organet vi har, sier Fyhn, og legger til:

- Vi vet jo at vi får integreringstilskudd, og det tilskuddet skal gå til flyktningene selv, til det å skaffe bolig, mat og utstyr. Alt dette ligger i saken som var til behandling i kommunestyret, sier hun.

- Full enighet om det
- Kielland mener det er hjerterått at dere krangler om økonomi, mens tusenvis av flyktninger dør. Hva tenker du om det?

- At hun kaller det for hjerterått, det får hun bare gjøre. Vi forholder oss til vedtaket i kommunestyret, og det var det full enighet om, sier Fyhn.

Hun forteller at de før vedtaket hadde en nøye gjennomgang med alle berørte etater i kommunen, i forhold til hva som ville være utfordringene.

- Saken ble så lagt fram for kommunestyret, og det var ingen som reiste noen tvil til saksframstillingen. SV stemte for det også, sier byråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere