*Nettavisen* Nyheter.

- Høie må enten utsette saken, eller svare

VIL HA SVAR: Leder for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, tar tirsdag sykehussaken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Tirsdag havner sykehussaken i kontrollkomiteen på Stortinget

16.12.14 12:14

Beskyldningene hagler nå mot helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i sykehussaken på Nordvestlandet.

Derfor vil lederen for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, ta saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget tirsdag.

- På dette tidspunktet er det reist tilstrekkelige spørsmål om hvorvidt regelverket har vært fulgt til at komiteen bør spørre statsråden skriftlig om en klargjøring av det, sier Hansson til Nettavisen.

Les også: Høyre-lag med varslingssak mot Høis opptreden

- Ber om en klargjøring
Hansson påpeker at han ikke har noen konkret grunn til å komme med beskyldninger.

- Men det er jo et betydelig engasjement om prosessen rundt utskifting av folk, og det som blir oppfattet som mangel på innsyn og spekulasjoner om sammenheng mellom personutskiftinger og stedsvalg, sier han, og legger til:

- Derfor er det naturlig at vi ber om en klargjøring.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseminister Bent Høie (H) får kritikk for sin håndtering av sykehussaken, og må nå kanskje også svare på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Den 4. desember gikk direktør ved Helse Møre og Romsdal, Astrid J. Eidsvik, på dagen fordi hun følte at Helse Midt-Norge ikke hadde nok tillit til hennes dømmekraft.

Eidsvik får nå en massiv støtte på Facevook, som Nettavisen omtalte mandag.

- Jeg tar ikke stilling til lokaliseringsdebatten inntil videre, men vi trenger en avklaring på om loven og regelverket er fulgt i denne prosessen, sier han.

- Han kunne vært klarere
Før Høie skal ta sin avgjørelse fredag, skal styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge ta sine avgjørelse.

Det store spørsmålet er om sykehuset skal ligge i Kristiansund eller Molde.

- Siden Høie tar avgjørelsen fredag, så er det jo veldig kort tid igjen?

- Det er nettopp derfor vi må spørre nå, og be om å få et raskt svar, sier Hansson.

Han synes ikke Høie har vært tydelig nok så langt.

- Jeg synes ikke statsråden har vært så klar som han med fordel kunne ha vært. Her er det i første omgang ikke snakk om å rette beskyldninger i noen retning, men å ta på alvor at det tilsynelatende er en betydelig lokal mistillit, og den skal vi ta alvorlig, sier han til Nettavisen.

Les også: Mange tusen i demonstrasjonstog
Les også: 10.000 støtter henne på Facebook

- Utsettes om svaret ikke er tilfredsstillende
- Mener du at saken bør utsettes?

- Dersom det ikke kommer noen tilfredsstillende avklaring bør prosessen utsettes. Det er ikke noe heldig for noen parter å få en beslutning som det hefter usikkerhet ved, sier Hansson, og vektlegger:

- Jeg skjønner behover for å komme til en konklusjon, men nettopp det at det har pågått så lenge gjør at det er rimelig å sørge for at man kommer i mål på en måte som ingen mener er uryddig, sier han.

Hansson har tro på at han vil få med seg nok personer i kontroll- og konstitusjonskomiteen til å ta saken opp med statsråden

Det holder at en tredjedel av komiteens medlemmer støtter ham.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.