*Nettavisen* Nyheter.

- Høyere fart på sikre veier

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete åpner for høyere fartsgrenser på veier med midtrekkverk.

19.09.08 06:45

Men hun avviser en generell heving av fartsgrensene.

Dette går fram av svaret hun har sendt Frp-representant Gjermund Hagesæter. Han har tatt til orde for at det bør bli tillatt å kjøre i 110 km i timen i mange av landets 80-soner.

Samferdselsministeren sier det er aktuelt å justere fartsgrensene etter veienes sikkerhetsmessige standard. Det vil blant annet innebære at farten justeres opp på nye trafikksikre veier.

– Veier med midtrekkverk vil da kunne få en fartsgrense på 90 km i timen, mens fartsgrensen tidligere kanskje var på 70. Det vil imidlertid ikke være aktuelt med en generell heving av fartsgrensene, slår Navarsete (Sp) fast.

Lengre soner
Ministeren viser til at Statens vegvesen og politiet arbeider med en gjennomgang av kriteriene for de særskilte fartsgrensene.

– Formålet med denne gjennomgangen er å få et system som gir lengre sammenhengende fartsgrenser, slik at stadige variasjoner reduseres, skriver Navarsete. Det er også et ønske at veistrekninger med reduserte fartsgrenser blir så korte som mulig og at fartsgrensen ikke settes ned over for lange veistrekninger.

Fartsgrensesystemet i Norge er basert på to generelle fartsgrenser der det er 50-sone i tettbygde strøk og 80 utenfor. I tillegg er det særskilte fartssoner på 100, 90, 70, 60, 40 og 30 km i timen som det er utarbeidet egne kriterier for.

Farten dreper
Ministeren trekker fram forskning som forteller at en fartsøkning på 5 prosent gir 10 prosent flere skadde og 25 prosent flere drepte.

– Dette viser at selv små endringer i kjørefarten har betydning for antall ulykker og alvorlighetsgrad, sier Navarsete. Hun viser til at myndighetene i 2001 satte ned fartsgrensene på en rekke ulykkesbelastede veistrekninger fra 90 til 80 km i timen og fra 80 til 70. På disse strekningene har tallet på antall drepte gått ned med 40 prosent.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.