RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hun har de rette sosiale antennene

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ingjerd Schou (H) trekkes frem til en prestisjefylt jobb.

Hvis det blir et regjeringsskifte til høsten, får vi trolig en ny stortingspresident.

- Det er nærliggende å gjette på at det blir en profilert Høyre-person som får jobben. Per-Kristian Foss (62) hadde vært et naturlig valg, men han gir seg, sier professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Les også: - Jeg har telefonen på om Erna ringer

- Sosiale antenner
- Hva med stortingsrepresentant Ingjerd Schou?

- Det er absolutt en mulighet - hvis hun ikke er påtenkt en ministerpost. Ingerd Schou (58) har lang fartstid, pondus og er kjent for å være ryddig og ordentlig. I tillegg har hun de sosiale antennene som trengs i en slik jobb, sier Todal Jenssen.

Den tidligere sosialministeren representerer Østfold på Stortinget. Under Høyres landsmøte i mai, støttet hun ivrig abort-dissensen, som vant frem.

- Det er en representasjonsrolle i stor grad, presidenten er nummer to etter kongen i det store «seremoni-hierarkiet» i Norge, så det er viktig å opptre samlende og ha tillit i alle leire. Det gjør Schou, mener han.

Todal Jenssen sier det er en takk for «heder og ære for lang og tro tjeneste» knyttet til det å være stortingspresident.

- Viktige oppgaver
Todal Jenssen sier det er noen få, men helt sentrale roller knyttet til det å være stortingspresident:

- For det første skal presidenten ta runden med den aktuelle partilederen som skal utnevne en regjering etter valget (eller etter en regjeringskrise). Dessuten spiller han eller hun viktig rolle når det kommer til den daglige driften - i forhold til voteringsordenen.

Det utdyper han slik:

- Hvilke uenigheter som tillates komme til uttrykk, vil være styrt av stortingspresidenten.

- Bedre å velge en med lavere sigarføring
- Hvilke kandidater har eventuelt Fremskrittspartiet?

- Jeg kommer ikke på noen for øyeblikket, blant dem som fortsetter på Tinget. Men - Carl I. Hagen var arketypen på en som ikke burde bli stortingspresident, etter å levd i første linje i striden. Det var ingen som trodde han ville kunne bli en samlende figur, så der mener jeg han utviste dårlig skjønn.

- Det er mye bedre å velge en med lavere sigarføring.

- Hva vil du si om innsatsen til den sittende stortingspresidenten, Dag Terje Andersen (Ap)?

- Han har gjort en helt grei og ukontroversiell jobb. Men det har vært lett for ham med en klar flertallsposisjon gjennom to perioder. Han har hatt det enkelt, mener professoren.

Ifølge hoffrangreglementet av 1906, senest endret 1993, er stortingspresidenten rikets høyest rangerende person etter medlemmer av kongehuset .

- Veldig hyggelig å bli nevnt
Ingjerd Schou bryter ut i latter når Nettavisen spør henne om hun har lyst på jobben som stortingspresident - men samler seg raskt:

- Det var en veldig hyggelig forespørsel, og det er en viktig og spennende jobb. Det er nødvendig å være en samlende person i møte med regjeringen og inn- og utland, svarer Schou Nettavisen.

Hun håper Høyre skal fylle denne stolen til høsten:

- Men det er det helt opp til fru Solberg å avgjøre. Jeg har ingen formening om det, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere