*Nettavisen* Nyheter.

- Hun var det Storbritannia trengte i 1979

Foto: Løchen, Per (NTB scanpix)

Kåre Willoch beskriver Margaret Thatcher som «interessant og hyggelig».

08.04.13 18:21

OSLO (NTB): Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch (84) beskriver avdøde Margaret Thatcher som kunnskapsrik, målbevisst, viljesterk og modig

- Hun var akkurat den typen politisk leder som Storbritannia trengte i 1979 da hun overtok. Hun førte landet ut av økonomiske og politiske problemer og inn i en varig framgang, sier Willoch til NRK.

Statsministre på samme tid
Tidligere Høyre-leder Willoch og Thatcher er jevnaldrende og var statsministre på samme tid på begynnelsen av 1980-tallet. De møtte hverandre flere ganger mens de begge ledet hvert sitt land.

- Jeg tror de aller fleste følte at hun på tomannshånd var interessant og hyggelig. I offentlig opptreden og debatt kunne hun jo virke skarpere, for å si det forsiktig, sier Willoch.

Han omtaler Falklandskrigen som et riktig grep av Thatcher, men fremhever også enigheten i 1984 om å avvikle det britiske kolonistyret i Hongkong.

- Hun var det Storbritannia trengte for å komme ut av en nedgangstid. De hadde for store offentlige utgifter og en fagbevegelse som avvek fra den ansvarlighet som vi for eksempel har her i Norge, en streikebølge som truet med å undergrave hele næringslivet. Hun ordnet opp med en motstandskraft som var overraskende og beundringsverdig, sier Willoch.

Stoltenberg: - Uredd og sterk
Statsminister Jens Stoltenberg beskriver Margaret Thatcher som en uredd og sterk leder for Storbritannia.

Stoltenberg trekker fram Thatcher som en av svært få kvinner som nådde til topps i politikken og som samtidig er den statsministeren som har sittet lengst ved makten i løpet av de siste 150 årene.

- Margaret Thatcher var en uredd og sterk, men også kontroversiell statsminister som endret Storbritannia i sin regjeringstid, sier Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

- Stor respekt
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) sier dette om Thatcher:

- Det står stor respekt av Margaret Thatchers politiske virke, sier Gro Harlem Brundtland til NTB via sin rådgiver Jon Mørland

Gro Harlem Brundtland satt selv som statsminister i Norge i to perioder mens Thatcher satt ved roret i Storbritannia. Mens Thatcher var den første kvinnelige statsministeren i Europa, var Brundtland den andre.

- Vi delte ofte ikke synspunkter eller visjoner, men kunne samarbeide, tross dette, sier Brundtland, som betegner Thatcher som en sterk og imponerende politisk leder.

- Formidabel politisk kraft
Meldingen om Margaret Thatchers død blir møtt med sorg i Fremskrittspartiet.

Partileder Siv Jensen vektlegger den store betydningen Thatcher har hatt for britisk og internasjonal politikk, så vel som for henne selv personlig.

- Hun var en formidabel kraft, ikke bare for Storbritannia, men for hele verden. Hun har satt spor etter seg som er like tydelige den dag i dag, sier Jensen til NTB.

- For meg personlig har hun vært en inspirasjon fordi hun har turde å stå oppreist i et krevende landskap. Hun turde å si akkurat det hun mente og gjennomførte tøffe reformer selv om hun møtte betydelig motstand, sier Frp-lederen.

Jensens forgjenger som partileder, Carl I. Hagen, fikk selv møte Thatcher da hun var i Norge som statsminister. Han beskriver en sterk og tilstedeværende personlighet, og en høyst profesjonell politiker.

- En inspirasjon for Frp
- Hun har vært en inspirasjon for Frp fordi hun, i likhet med USAs president Ronald Reagan, satte enkeltmenneskets frihet i høysetet, og fordi hun satte seg opp mot det sovjetiske kommunistdiktaturet som truet Vest-Europa, sier han. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sagt om Margaret Thatcher mandag:

HTML EMBED

«Må Gud se i nåde til hennel».

Fagforeningsleder Luis D’Elía i Argentina ifølge The Independent.

HTML EMBED

HTML EMBED

Annonsebilag