*Nettavisen* Nyheter.

- Hva har Frp gjort for å få Krekar ut av landet?

- Hva sier dere om Krekar nå, Frp, spør Jenny Klnge (Sp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Jenny klinge (Sp) vil ha svar.

05.03.14 15:01

Fremskrittspartiet har stått på barrikadene for å få mullah Krekar ut av landet.

Til den ordinære spørretimen onsdag, stiller Sps medlem i justiskomiteen, Jenny Klinge, følgende spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp):

Rask retur - eller ...?
«Å få sendt Mullah Krekar ut av landet har vore eit tilbakevendande tema. Det er av norske myndigheiter vurdert som at det er ein fare for livet og helsa hans viss han blir sendt tilbake til Irak, i medhald av internasjonale konvensjonar. Framstegspartiet har ved gjentekne høve understreka at dersom dei sjølv kom i regjering, ville han raskt bli returnert. Kva har statsråden konkret gjort sidan regjeringa tiltrådte for at Krekar kan sendast ut av landet når han har sona ferdig?»

Klikk på bildet for å forstørre.

Mullah Krekar - hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad - tilbringer dagene i Kongsvinger fengsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen


Frps Jan Arild Ellingsen krevde i oktober i fjor at de blåblå straks skulle sende Krekar tilbake til Nord-Irak.

- Sender ikke mennesker til en galge
Det var ikke Frp-leder Siv Jensen enig i:

- Vi følger internasjonalt regelverk, og må håndtere dette innenfor rettsstaten; det er rettsprinsippene som ligger til grunn. Mye av frustrasjonen bunnet i at han ikke ble fengslet. Nå er han fengslet, sa Jensen til Dagbladet - og la til:

- Frp er opptatt av å ivareta sunne rettsstatsprinsipper. Vi sender ikke mennesker, uansett hva de har gjort, til en galge. Det handler om å være tydelige i forhandlingene. Å framskynde en utsendelse av Krekar må gjøres på en ordentlig måte, sa Frp-lederen da.

Trusseldømt
Trusseldømte Mulla Krekar har fått avslag på sin søknad om prøveløslatelse fra Kongsvinger fengsel.

Svaret kom før helgen, opplyser 57-åringens forsvarer Brynjar Meling til VG. Den tidligere kurdiske geriljalederen soner en dom på to år og ti måneder i Kongsvinger fengsel for blant annet trusler mot nåværende statsminister Erna Solberg .

Mulla Krekar søkte om prøveløslatelse i januar i år, ettersom han 15. februar hadde sonet ferdig to tredeler av straffen.

– Avgjørelsen føyer seg inn i en rekke avgjørelser som min klient opplever som klar forskjellsbehandling. Vi har på hans vegne påklaget avgjørelsen, sier Meling.

Krekar er siktet i en tysk straffesak, hvor det er berammet rettslig avhør i Oslo i mars.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag