RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvis det er ulovlig overvåkning, vil dette straffeforfølges

ALVORLIG: Statsminister Erna Solberg sier de tar avsløringene om overvåkning alvorlig, og påpeker også at de ikke er naive.
ALVORLIG: Statsminister Erna Solberg sier de tar avsløringene om overvåkning alvorlig, og påpeker også at de ikke er naive. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) ser alvorlig på avsløringene.

Lørdag avslørte Aftenposten at det er utplassert utstyr som kan overvåke mobiltrafikk i områder i Oslo der våre fremste myndighetsinstitusjoner holder til.

- Dette er sensitive spørsmål, men jeg kan forsikre om at vi tar det alvorlig. Hvis det avdekkes at det er begått ulovlig overvåkning, vil dette straffeforfølges, sier statsminister Erna Solberg (H) i en skriftlig kommentar til Nettavisen.

Les også: PSTs holdning i overvåkingssaken vekker oppsikt
Les også: - Stortinget avlyttes av hemmelig spionutstyr

- Tar det alvorlig
Solberg sier at ansvarlige myndigheter føler opp saken.

- Som justisministeren har sagt, så tar myndighetene Aftenpostens oppslag om overvåkning på alvor. Ansvarlige myndigheter følger opp saken, men vi ber om forståelse for at det av sikkerhetsgrunner er begrensninger på hva slags informasjon som kan gis om det konkrete arbeidet mot disse utfordringene, sier statsministeren.

Hun påpeker samtidig at de ikke er naive.

 - Jeg vil også understreke at vi ikke er naive og at vi tar forhåndsregler for å redusere sårbarheten, sier Solberg, og legger til:

- For eksempel har vi, og har hatt, høy bevissthet knyttet til bruk av mobiltelefoner. Vi har også alternative systemer for utveksling av sensitiv og gradert informasjon, sier hun.

Les også: Arnstad: – Pinlig for PST
Les også: Venstre og KrF krever svar etter spionasje-avsløringer

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det ikke bør komme som noen overraskelse om basestasjonene er benyttet av fremmede stater.


PST: - Bør ikke komme som en overraskelse

Lørdag ettermiddag møtte PST-sjef Benedicte Bjørnland pressen for å kommentere avsløringene.

- Jeg synes det for tidlig å mene noe med sikkerhet om den undersøkelsen Aftenposten har gjort, sa Bjørnland til TV 2.

Bjørnland viste til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort sine egne undersøkelser, og at deres rapport vil legge grunnlag for hva de vil gjøre videre med saken.

- Hvis det skulle vise seg at noen av disse falske basestasjonene blir benyttet av fremmede stater, så bør ikke det komme som noen overraskelse, sa Bjørnland.

Bjørnland sa at de ikke har kjent til saken.

- Hvis det skulle vise seg at det er basestasjoner, så er ikke noe vi har hatt kunnskap om. Det ville vi i så fall ha fjernet det, sa hun.

- Svært vanskelig å avdekke
Overfor NTB sier PST-sjefen at det er svært vanskelig å få avdekket om utstyret kan ha blitt brukt til å overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum.

- Man kan ha med seg en koffert, sitte i en bil utenfor en bygning og sånn sett avlytte en samtale. Det ville være svært vanskelig å være på stedet å avdekke det, sier hun.

Bjørnland forteller at PST har prioritert å redusere sårbarheten til de utsatte personene i nåværende regjering og tidligere regjeringer.

- Fullstendig uakseptabelt
Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjøre det som er mulig for å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo.

– Dersom dette er riktig, er slik overvåking fullstendig uakseptabelt. Vi må gjøre det som er mulig for å finne ut hvem eller hva som står bak, og hva som er det faktiske omfanget, sa Anundsen til NTB tidligere lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere