*Nettavisen* Nyheter.

- Hvis Erna er tyst, så bør hun holde seg hjemme

Foto: Alexander Winger/ Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

AUF-leder Eskil Pedersen ber statsministeren komme på banen.

Flere statsledere velger å bli hjemme under vinter-OL i Sotsji, trolig på grunn menneskerettighetssituasjonen i Russland.

I helgen gikk også Arbeiderpartiets homonettverk ut og ba statsminister Erna Solberg om å boikotte OL.

- OL er et politisk arrangement selv om IOC sier noe annet. Bak den sminkede fasaden som Russland nå skaper, skjuler det seg et land som ikke anerkjenner menneskerettighetene og ytringsfrihet, sa Gard Realf Sandaker-Nielsen i Arbeiderpartiets Homonettverk til NRK.

- Oppsiktsvekkende lite tydelighet
AUF-leder Eskil Pedersen sier han forstår kravet om boikott, og etterlyser samtidig Solbergs engasjement i saken.

- Jeg synes det er nesten oppsiktsvekkende lite tydelighet fra både Erna og andre statsråder rundt en veldig aktuell debatt om ytringsfrihet for minoriteter i Russland, sier Pedersen til Nettavisen.

Pedersen mener Norge har en unik mulighet, nå som OL nærmer seg og verdens søkelys rettes mot Russland, til å utøve press mot landet.

- Og er det noe jeg tror Russland bryr seg om når det gjelder denne diskusjonen, er et så viktig og stort arrangement som OL, som de ønsker å lykkes med det. Det gjør også at det er en åpning for og en større mulighet til å utøve press, sier han.

Men selv ønsker Pedersen ikke å be Solberg om å boikotte OL.

- Jeg mener kanskje ikke at det nødvendigvis i denne sammenheng er rett å boikotte, og å ikke være til stede. Men det må være en åpning for det. Det er klart at Russland ikke setter pris på at flere statsledere ikke møter opp der, sier AUF-lederen.

Les også: - Dette er ekstremt naivt

- Da bør hun holde seg hjemme
Pedersen mener imidlertid at Solberg bør bli hjemme om hun ikke engasjerer seg mer i menneskerettighetssituasjonen.

- Jeg forstår at enkelte ber om boikott, og hvis alternativet er at Erna Solberg er tyst mens hun er i Russland, så bør hun holde seg hjemme, mener han.

Han utfordrer derfor statsministeren og hennes statsråder.

- Hvis Erna Solberg drar til OL, må det være for også å ta opp disse spørsmålene, både med pressen og med russiske politikere. Men jeg har ikke hørt Erna Solberg si noe om det hittil. Så jeg vil utfordre henne og den norske regjeringen til å ha mye klarere standpunkt, sier Pedersen, og legger til:

- Foreløpig har vi bare sett at hun ønsker å dra dit for å heie fram norske idrettsutøvere. Selvfølgelig skal vi det, men som øverste leder i landet må hun ta et politisk ansvar gjennom å ta opp disse temaene. Det ville være oppsiktsvekkende om hun ikke sier noe om dette, sier han.

- Kritiserer i stedet Arbeiderpartiet
Solberg sa i helgen at hun skal delta på arrangementet i noen dager.

- Jeg har vurdert det sånn at det er veldig viktig at vi tar opp menneskerettighetsspørsmål med Russland, og det gjør vi hver eneste gang vi møter russiske politikere og representanter for russiske myndigheter. Jeg er litt forbauset over at Arbeiderpartiet mener den beste måten å fremme menneskerettigheter i et annet land på, er å boikotte sportsbegivenheter av denne typen, sa Solberg til NRK i helgen.

Pedersen mener uttalelsen fra statsministeren er lite betryggende.

- Hun driver mer partipolitisk diskusjon og kritiserer Arbeiderpartiet i stedet for å være enig i hovedutfordringen her, at Russland går i gal retning på område etter område, sier han.

Russland har blant annet nylig vedtatt en lov som innebærer at homofile ikke kan vise sin legning offentlig, fordi det kan være egnet til å skade barn og unge.

Obama blir hjemme
Det hvite hus kunngjorde før jul i fjor at verken president Barack Obama, førstedame Michelle Obama eller visepresident Joe Biden vil delta på OL-arrangementet i Sotsji.

Regjeringssjefene i Tyskland og Frankrike vil heller ikke delta på OL-arrangementet.

I den offisielle uttalelsen fra Det hvite hus, heter det at Obamas hektiske tidsskjema i februar ikke tillater et besøk til OL. Men Det hvite hus har ikke spesifisert hva han skal gjøre i stedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag