RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvor mye menneskelig lidelse skal vi godta?

SKEPTISK: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise vil fjerne sexkjøpsloven selv om evalueringen av den konkluderer med at loven har bidratt til å redusere sexmarkedet.
SKEPTISK: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise vil fjerne sexkjøpsloven selv om evalueringen av den konkluderer med at loven har bidratt til å redusere sexmarkedet. Foto: Unge Høyre
Sist oppdatert:
Unge Høyre-lederen skeptisk til evalueringen av sexkjøpsloven.

Mandag formiddag ble evalueringen av sexkjøpsloven lagt fram av Vista Analyse. Konklusjonen deres er at formålet med loven er innfridd, og at den har bidratt til å redusere prostitusjonen i Norge.

De mener sexkjøpsloven har hatt en gunstig virkning på bekjempelse av både menneskehandel og hallikvirksomhet.

Les også: - Færre ressurssterke menn kjøper sex

Les hele rapporten her!

- Skeptisk til at det har gått ned
Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, er imidlertid svært skeptisk til konklusjonen.

- Jeg har vært ganske kritisk til evalueringen også før den kom. De har hatt lite ressurser, og et ganske smalt mandat, sier Riise til Nettavisen.

Han tviler blant annet på at sexkjøpsmarkedet virkelig har gått ned.

- Store deler av innemarkedet er jo svært vanskelig å måle. Så det de stort sett kan gjøre, er å måle antall annonser på internett. Men vi vet at mye av de tjenestene foregår utenom annonser, så jeg er skeptisk til at det går an å slå fast at markedet har stabilisert seg på et lavere nivå, sier han.

- Har uansett samme lidelser
Riise påpeker at det uansett, selv om det stemmer at markedet nå er mindre, er blitt verre for de som selger sex etter at loven ble innført.

- Vi vet at forholdene er blitt mer utrygge for sexarbeidere i Norge. Det er den klare meldingen fra sexarbeiderne selv og organisasjonene som jobber med det, sier han.

Unge Høyre-lederen mener en eventuell nedgang uansett ikke forsvarer at vi har en lov som gjør forholdene verre for en allerede utsatt gruppe.

- Det de i realiteten sier er at vi aksepterer menneskelige lidelser så lenge omfanget er blitt mindre. Det synes jeg er et ganske umenneskelig standpunkt, sier han.

- Har definitivt ikke endret mening
Han viser til at et ganske samlet internasjonalt helse- og menneskerettighetsmiljø, mener at lover som sexkjøpsloven gjør forholdene for de prostituerte mer usikre.

- De utsettes for mer vold, og det fratar dem grunnleggende menneskerettigheter, i tillegg til at det virker ødeleggende på preventivt arbeid mot HIV og seksuelt overførbare sykdommer. Så hvor mye menneskelig lidelse skal vi godta for å opprettholde denne loven? spør han.

Han var mot sexkjøpsloven også før evalueringen kom, og sier at han absolutt ikke har endret mening.

- Evalueringen har definitivt ikke fått meg til å endre mening, sier Riise til Nettavisen.

Ber regjeringen om å snu
Loven ble innført av den rødgrønne regjeringen og trådte i kraft 1. januar 2009. Verken Høyre, Frp eller Venstre var for loven, og nå utgjør de et stortingsflertall for å få den fjernet. 

Venstre, som var tydelig på at loven må fjernes før evalueringen kom, har nå en litt annen tone.

- Vi må se an, vi kan ikke si verken ja eller nei, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø til Dagbladet.

- Denne evalueringen bør sette punktum for debatten om opphevelse av sexkjøpsloven, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Opposisjonspartiene ber regjeringspartiene om å snu.

- KrF er glad for at omfanget av prostitusjon er redusert som følge av sexkjøpsloven. Evalueringen viser at loven må bestå. Nå må Venstre, Høyre og Frp lytte til evalueringen og ta debatten om de virkelig vil fjerne en lov som fungerer etter intensjonen, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i justiskomiteen på Stortinget.

I SV er reaksjonen den samme.

- Denne evalueringen bør sette punktum for debatten om opphevelse av sexkjøpsloven. Jeg vil utfordre Høyre, Frp, Venstre og MDG til å tenke nytt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB. 

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber også regjeringen om å beholde loven.

 - Sexkjøpsloven virker - jeg vil utfordre Frp, Venstre og Høyre til å skrote forslaget om å fjerne love, skriver han på Twitter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere