RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Høyre og Frp har bløffet velgerne

Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix
AUF-leder Eskil Pedersen langer ut mot løftebrudd fra Høyre og Frp, noe Unge Høyre synes er merkelig.

Høyre og Fremskrittspartiet la mandag kveld fram sin politiske plattform.

Ifølge AUF-leder Eskil Pedersen glimret mange av sakene Erna Solberg og Siv Jensen har kjørt på i valgkampen med sitt fravær.

Provosert over løftebrudd
Han reagerer også på at Høyre bryter sentrale valgløfter etter å ha anklaget Ap for å drive en skitten valgkamp. Særlig fraværet av tre av regjeringspartienes kampsaker; valgfritt sidemål, innføring av karakterer i barneskolen samt reduserte egenkapitalkrav for boligkjøpere, provoserer Pedersen:

- Jeg synes det er paradoksalt at når de har vært så høye og mørke på disse tre sakene, hvor de dessuten har helt lik politikk og er enige, så kommer det likevel ikke med i regjeringserklæringen, sier han til Nettavisen.

- Er det ikke vanlig at enkeltsaker ofres for å komme til politisk enighet?

- Jeg skjønner at de måtte gi noe til Venstre og KrF i samarbeidsavtalen før de innledet regjeringsforhandlingene, men at de ikke finner plass til egne kampsaker i sin egen regjeringsplattform overrasker meg.

- Oppsiktsvekkende
Pedersen understreker at det er snakk om løfter som ikke koster noe å gjennomføre, og som Høyre og Frp er skjønt enige om.

- Her er det snakk om hva de skal mene som regjering og ikke hva Stortinget vil stemme for. Jeg synes det er litt oppsiktsvekkende.

Pedersen understreker at han er glad for at de tre sakene han peker på ikke blir gjennomført, men reagerer på snuoperasjonen som han mener er å bløffe velgerne.

- Politisk er jeg selvfølgelig glad for at de ikke går inn for dette, men det er utrolig frekt å drive en så tydelig valgkamp for disse sakene, uten å gå inn for det, sier AUF-lederen.

- Du har jo sagt at du mener regjeringen svikter fremtidens generasjoner i Norge og verden, på hvilken måte?

- Når man reduserer inntektene til staten og bruker mer oljepenger gjennom for eksempel finansiering av samferdsel, så bidrar det til å skyve regningen ut i tid. Ved å bruke mer oljepenger og lempe på skattene tar vi fra fremtidige generasjoner, sier Pedersen.

Bekymret for fellesskolen
- Du har også uttalt at den nye regjeringens politikk vil uthule felleskolen, hva legger du konkret i det?

- At de vil gjeninnføre den samme privatskoleloven som vi hadde under Bondevik II-regjeringen, og som førte til et rush i søknader om nye privatskoler. Dette favoriserer de med foreldre med høy lønn og god utdannelse og det bekymrer meg veldig. Felleskolen, hvor kronprinsbarna kan gå på samme skole som vanlige folk, er et symbolsk bilde på et Norge med små forskjeller, sier han.

- Er det etter ditt syn noe positivt for dagens unge i regjeringserklæringen?

- Jeg vil gratulerer dem for å ha dannet en regjeringsplattform. Det er alltid store forventninger når en ny regjering dannes og en regjeringserklæring består alltid av mange store ord og vage formuleringer. Jeg skal være åpen for gode forslag og vil være for dem. At de peker på yrkesfag som en viktig satsing i skolepolitikken, er vi helt enige i. Det ville vært fordummende hvis vi påsto at regjeringen bare står for dårlig politikk, sier Pedersen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Underlig kritikk
Leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, karakteriserer Eskil Pedersens kritikk som «merkelig».

- Det er veldig merkelig at han er misfornøyd med manglende løfter om gjennomføring av politikk han er imot. Høyre og Frp er fortsatt for dette, men har ikke flertall i Stortinget. Pedersen kritiserer den nye regjeringen for ikke å få flertall for saker hans parti bidrar til at vi ikke får flertall for, sier Sandøy til Nettavisen.

- Men Pedersen reagerer på at disse punktene ikke ble tatt med i regjeringserklæringen, til tross for enighet Høyre og Frp seg imellom?

- Karakterer i barneskolen og valgfritt sidemål er det riktig at Høyre og Frp er for, men flertallet på Stortinget er mot. I regjeringserklæringen står det saker vi vet vi får gjennom, men jeg forventer likevel å få gjennomført begge punktene som prøveprosjekter, noe som ikke krever stortingsflertall.

Fornøyd med egenkapitalkrav
Sandøy presiserer at han uansett ikke føler at Høyre har sviktet på punktet om egenkapitalkravene til bankene.

- Når det gjelder egenkapitalkravet er jeg fornøyd, det viktige er at det ikke skal gå ut over unge boligkjøpere. Vi ønsker at bankene i større grad skal ta den vurderingen selv basert på den unge boligkjøperens økonomi. Min kritikk mot dagens politisk bestemte egenkapitalkrav er at det ikke er en syretest på betalingsevne, men på foreldrenes lommebok.

- Hva tenker du om kritikken om at regjeringen svikter fremtidige generasjoner gjennom økt oljepengebruk og lavere skatter?

- At Pedersen tar opp generasjonsperspektivet synes jeg er underlig. De rødgrønne leverte en perspektivmelding som viser at vi bevilger oss velstand på bekostning av fremtidige generasjoner. I den nye regjeringserklæringen er generasjonsperspektivet fremhevet som grunnleggende for vårt videre arbeid. Å gjøre velferdsstaten bærekraftig er en av de største utfordringene til den nye regjeringen og Unge Høyre vil være pådrivere for at dette blir prioritert mye høyere enn hos den rødgrønne regjeringen, sier Sandøy.

Stolt over skolepolitikken
Sandøy reagerer også på påstandene om at flere privatskoler/friskoler vil uthule fellesskolen.

- Friskoler drevet av andre enn det offentlige er blitt startet opp i høyt tempo under den rødgrønne regjeringen. Med dagens lovgivning er det et krav at friskoler skal være religiøse eller bygge på alternativ pedagogikk. Vi mener derimot at hovedpoenget er hvorvidt friskolene har en målsetning om å være gode skoler.

- Og hva med frykten for at friskoler kanaliserer ressurser bort fra den offentlige skolen?

- Det skal ikke startes opp friskoler der det kan ødelegge for den offentlige skolen. Høyre vant skolevalget og skolepolitikken er noe av det jeg er mest fornøyd med: Elevene får nå velge skole selv, vurdere lærerne anonymt og vi har fått gjennom en rekke gode punkter mot mobbing og for bedre psykisk helse blant unge, avslutter Paul Joakim Sandøy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere