*Nettavisen* Nyheter.

- Hysterisk konspirasjon om brorskap

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Høyres Inge Lønning har selv besøkt det kristne brorskapet Bondevik blir kritisert for å pleie kontakt med. Han stiller seg hoderystende til angrepene på Bondevik.

07.12.04 18:09

- Det er komisk og hysterisk å framstille dette som en gedigen, hemmelig konspirasjon, sier Høyres Inge Lønning, som er visepresident i Stortinget.

Han tar Bondevik i forsvar etter kritikken fra Ap, SV og Frp, og peker på at politikere fra ulike partier, fra mange land, har hatt kontakt med The Fellowship Foundation.

- Det går mer på kjennskap og vennskap enn partitilknytning, sier Lønning.

Utenrikskomiteen i middag
Lønning har selv vært tilstede i en middag i stiftelsens hovedkvarter ved Washington D.C. sammen med flere medlemmer av Stortingets utenrikskomité.

Det skjedde i forbindelse med utenrikskomiteens besøk i Washington i 2001. Bare Aps Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland takket nei til middagsinvitasjonen, ifølge Lønning. Invitasjonen kom gjennom KrFs stortingsrepresentant Lars Rise.

- Det var intet hemmelig og merkelig ved det. På middagen var det blant annet en muslimsk professor fra et universitet i Washington. Temaet var forholdet mellom kristen og muslimsk tradisjon.

SV-leder Kristin Halvorsen husker ikke at hun ble invitert. I tillegg til Lønning skal Rise og KrFsparlamentariske leder Jon Lilletun ha vært tilstede på middagen.

Stoltenberg reagerte ikke den gang på at blant andre Inge Lønning tok i mot invitasjonen.

- Nei, overhodet ikke.

- Hadde du noe utbytte av ditt besøk?

- Det var en tilfeldig invitasjon, og jeg synes det var en del av den norske historien i USA det var verdt å se nærmere på. Det var interessante folk tilstede, og en interessant diskusjon.

Lønning viser til at det var den norske emigranten Abraham Vereide i som stiftet det kristne brorskapet i 1942.

Hysterisk
Lønning mener Stoltenberg er helt på jordet når han advarer mot at Bondevik står i fare for å legitimere en ultrakonservativ politikk med sin kontakt med Fellowship-stiftelsen.

Både Ap, SV og Frp har bedt Bondevik redegjøre for sin tilknytning til det kristne brorskapet.

- Det begynner å bli temmelig hysterisk når Stoltenberg begynner å trekke paralleller til båndene mellom Ap og LO, sier Lønning oppgitt.

Han mener det blir feil å framstille hele virksomheten til The Fellowship Foundation, inkludert kontakten med den norske statsministeren, som høyrevridd.

- Alle amerikanske presidenter har vært der på møter. Clinton var mer populær enn Bush, sier Lønning.

Konspirasjonsteorien, som omfatter påstanden om at hele presidentvalget var en sammensvergelse er særnorsk, mener Stortingets visepresident.

- Det må være det eneste stedet i verden man sitter igjen med det inntrykket.

- Tøvete
Men Lønning er enig med Frp-formann Carl I. Hagen i at det er tøvete av Bondevik å ai at han har besøkt hovedkvarteret til Fellowship-stiftelwsen som privatperson, og ikke som statsminister.

- Et slikt skille er ikke mulig. Er du statsminister, så er du statsminister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.