- I år må dere gå i 8. mars-tog

ASSOSIASJONER: LO-sjefen sier debatten om reservasjonsretten gir henne assosiasjoner til abortdebatten helt tilbake på 1970-tallet.

ASSOSIASJONER: LO-sjefen sier debatten om reservasjonsretten gir henne assosiasjoner til abortdebatten helt tilbake på 1970-tallet.

Kvinnedagen viktigere enn på lenge, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

07.03.14 21:17

OSLO (ANB og NTB): Kutt i pappapermen, dyrere barnehager, økt kontantstøtte og ikke minst reservasjonsretten.

Dette er sakene som gjør at kvinnedagen i år viktigere enn på lenge , mener LO-leder Gerd Kristiansen

– Jeg sier til alle tillitsvalgte jeg møter: i år må dere gå i 8. mars-tog, sier hun til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fagbevegelsen har helt siden valget vært bekymret for de likestillingspolitiske grepene til det nye stortingsflertallet.

Ny kurs i politikken

– Det dreier seg om både kutt i pappapermen, dyrere barnehager, økt kontantstøtte, og også om reservasjonsretten for leger i abortspørsmålet, sier LO-sjefen og legger til at hun får assosiasjoner til abortdebatten helt tilbake på 1970-tallet.

– Jeg trodde vi var der at kvinner hadde selvbestemt abort, og at man skulle slippe å gå kanossagangen som vår mødregenerasjon måtte gå mellom nemnder og fra lege til lege.

– Så 8. mars har slett ikke gått ut på dato, slik du ser det?

– Nei, dagen er viktigere enn på lenge, mener LO-sjefen.

Kristiansen utfordrer regjeringen til å tilrettelegge for å få folk flest i jobb, også kvinner. Hun mener nemlig regjeringens politikk fører til færre kvinner i arbeid.

Ikke bare venstresida

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) sa fredag at kvinnedagen i alt for stor grad er en dag for venstresidens aktivister. Frp-statsråden ønsker dessuten et større internasjonalt preg over markeringen her hjemme.

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Foto: (NTB scanpix)


– Likestillingskampen er noe helt annet enn kampen for fedrekvote og en tusenlapp i kontantstøtte, sier hun.

– Det er snakk om å gjøre noe for å hindre vold i nære relasjoner og voldtekter. Å få ned volden mot kvinner er dagens viktigste likestillingssak.

Solveig Horn bebuder at regjeringen vil komme med en likestillingsmelding som blant annet skal inneholde positive stimuleringer, og bruker positivt ladde begreper som mer fleksibilitet og valgfrihet.

Statssekretær i 8. mars-tog

Statssekretær Julie Brodtkorb (H) skal gå i 8. mars-toget i Oslo hvor hovedparolen går imot reservasjonsretten mot henvisning til abort, og dermed retter seg mot regjeringen, melder NTB.

SKAL GÅ: Statssekretær Julie Brodtkorb (H) skal gå i 8. mars-toget i Oslo. Foto: (Scanpix)

– Jeg syns 8. mars er en viktig dag. Og jeg kunne selv også gått under en «Nei til reservasjonsrett»-parole. For jeg er ikke for at leger skal ha en rett til å reservere seg mot aborthenvisninger. Men jeg er for at leger skal ha en mulighet til å gjøre det, så lenge det ikke går ut over kvinners rettigheter, sier Brodtkorb til Dagbladet og understreker at hun uttaler seg som leder av Høyres kvinneforum.

Brodtkorb, som er statssekretær ved Statsministerens kontor, tror ingen er i tvil om at hovedparolen retter seg mot regjeringens lovforslag.

– Nei, det tror jeg er ingen er tvil om. Men da er det altså noen som mener at det ikke er forskjell på å få en rettighet og en mulighet. Det skal jeg huske på i andre politiske saker, sier hun.

Hva mener du? Er reservasjonsretten, pappaperm og barnehagepriser saker verd å kjempe for? Si sin mening i kommentarfeltet eller delta på Twitter med hashtag #Kvinnedagen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.