RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke de som bruker mest penger som er best

BRUKER MINST: Os-ordfører Terje Søviknes er den Frp-kommunen som bruker minst penger på helse- og omsorgstjenester til sine innbyggere, men han mener kvaliteten på tjenestene ikke er dårligere av den grunn.
BRUKER MINST: Os-ordfører Terje Søviknes er den Frp-kommunen som bruker minst penger på helse- og omsorgstjenester til sine innbyggere, men han mener kvaliteten på tjenestene ikke er dårligere av den grunn. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Terje Søviknes er Frp-ordføreren som bruker minst penger på helse.

Søviknes er ordfører i Os kommune i Hordaland, som i fjor brukte 10.894 kroner per innbygger på helse- og omsorgstjenester.

Det er under halvparten av det som i gjennomsnitt brukes i norske kommuner, 21.483 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Det er ikke de som bruker mest penger som er best. Det er langt fra tilfellet, påpeker Os-ordfører Terje Søviknes overfor Nettavisen.

Det bor om lag 19.000 personer i Os kommune.

Les også: Frp-kommuner bruker minst på helse

- Sier ikke noe om kvaliteten
Mandag kunne Nettavisen fortelle at det er kommunene der Frp har ordføreren, som bruker minst penger på helse og omsorg sammenlignet med kommuner der andre partier sitter i ordførerstolen.

De 12 Frp-kommunene som har meldt inn sine tall til SSBs kommunestatistikk Kostra, brukte i snitt 17.232 kroner på helse- og omsorgstjenestene i fjor.

Dermed er Os også den Frp-kommunen som bruker aller minst penger.

- For det første så er vi en vektskommune med en relativt ung befolkning. For det andre så er vi en såkalt lavinntektskommune som gjør at vi er nødt til å konsolidere veldig strengt med våre midler for å få det til å gå rundt, forklarer Søviknes.

Han påpeker samtidig at pengebruken ikke forteller noe om kvaliteten på tjenestene.

- Det disse tallene ikke forteller oss noe om, er hva vi får ut av tjenestene og kvaliteten på tilbudet. Og er det noe vi er kjent for i Os kommune, til tross for lav pengebruk, så er det en fantastisk god eldreomsorg, sier han.

- Bruker pengene nøkternt
- Så dere har ikke et dårligere tilbud til innbyggerne enn andre kommuner?

- Nei, jeg opplever ikke det. Vi åpnet for eksempel nettopp et nytt senter for unge psykisk utviklingshemmede, og landets andre nærjordmorsenter. Legedekningen er også helt bra, sier Søviknes, og legger til:

- Så det er vanskelig å se at det er et dårlig kvalitetsmessig tilbud vi står overfor. Men vi bruker pengene veldig godt og nøkternt, føler vi selv. Det er vi nødt til, sier ordføreren.

Han sier det er ett område hvor de kommer noe svakt ut, enmannsrom på sykehjem, men at de nå skal bygge ut 90 heldøgns omsorgsplasser.

- Gjør dere noe annerledes siden dere bruker minst penger?

- Vi har brukt konkurranseutsetting bevisst i eldreomsorgen. Vi har hatt en andel av eldreomsorgen ute på anbud i tre perioder på rad nå, og det har bidratt til at vi har fått ned kostnaden både på de konkurranseutsatte plassene og de andre plassene. Man har organisert seg smartere, kuttet i byråkratiet og kuttet kostnadne per omsorgsplass, forteller Søviknes.

Han sier også at kommunen har en såkalt «ekstrem delegasjon», ved at politikerne setter målene og at fagfolkene får organsiere sin hverdag og tjenestene hundre prosent selv.

- Vi blander oss ikke inn i detaljene, og det gjør at vi har veldig ansvarsbevisste ansatte som kan tilpasse driften veldig raskt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE BEKYMRET: Lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er ikke bekymret over at Frp-kommuene bruker minst penger til helse- og omsorgstjenester.


- Jeg er ikke bekymret

På bunnen av SSB-statistikken finner vi også Høyres 102 kommuner, som i snitt brukte 17.887 kroner per innbygger på helse- og omsorgstjenster.

- Litt av grunnen finner du i kommunestørrelsen. Høyre og Frp er jo ofte i posisjon i litt mellomstore og større kommuner. Klart at der er effektiviteten litt høyere, du har en større organisasjon og får en stordriftsfordel, sier Søviknes. 

Lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er heller ikke bekymret over at Frp-kommuene bruker minst helsekroner.

- Jeg tenker at det betyr at Frps politikk fungerer. Fordi gode helse- og omsorgstjenester handler ikke om kroner og øre, men hvordan du gjør det, sier Kjønaas Kjos til Nettavisen.

Også hun viser til at en del av Frp-kommunene har konkurranseutsatt deler av tjenestene, og mener de dermed får mer ut av hver krone. 

- Nettopp helse og omsorg er det våre ordførere er best på, så derfor er jeg ikke bekymret. Jeg vet at flere av våre kommuner er veldig opptatt av å ha brukerundersøkelser, og scorer veldig høyt på det, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere