- Ikke gjort noe galt

For første gang svarer statsminister Jens Stoltenberg på den massive barnehagekritikken.

13.07.06 23:48

Kritikken raste, da det gjennom mediene ble kjent at Statsministerens kontor til en høy pris sikret barna til to statsråder plass i barnehage.

Nå tar Jens Stoltenberg til motmæle.

- Prinsippet om bedriftsbarnehager er vedtatt av Stortinget, og er en viktig del av barnehageforliket. Grunnen til at vi er for bedriftsbarnehager er at de fører til en raskere utbygging av barnehageplasser. Det må også statsråder kunne benytte seg av, sa Stoltenberg til TV 2 Nettavisen da han torsdag for første gang kommenterte saken som har blitt en het potet for regjeringen i sommer.

Kjøpte plass
Statsministeren kontor (SMK) har inngått en avtale med en barnehage i Oslo som sikrer de to statsrådene Sylvia Brustad og Erik Solheim plass. Grunnen er at Solheim ikke hadde fått plass, og at Brustad er bosatt i Hedmark, og ville således ikke fått offentlig plass i Oslo. De to må betale 4350 kroner hver i måneden, på toppen av maksprisen på 2250 kroner. Private Barnehagers Landsforbund mener regjeringen bryter loven om makspris, fordi det ellers er slik at bedriften betaler mellomlegget. Det er Stoltenberg uenig i.

- Juristene i Kunnskapsdepartementet mener dette er lovlig. Det forholder jeg meg til, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

- Ikke noe galt
Fredag gikk også en del av regjeringens egne stortingsrepresentanter ut med kritikk av ordningen.

- Politisk er dette feil, selv om man juridisk kan gjemme seg bak at det ikke er noe galt i det, sa Gunn Karin Gjul (Ap) til Dagbladet.

- Det er mange dager siden vi sa at vi skal se på forskriftene i maksprisordningen i ro og mak over sommeren. Kunnskapsminister Øystein Djupedal har invitert Private Barnehagers landsforbund til et møte om hvordan forskriften skal forstås. Men jeg kan ikke se at vi har gjort noe galt, sier Stoltenberg.

- Fornuftig
- Nå er det kommet et initiativ fra Stortinget om å innlemme statsrådene i deres barnehageordning. Det mener jeg er fornuftig, og dermed vil vi ikke få en liknende sak igjen, understreker Stoltenberg.

Et paradoks i saken er det at om Brustad og Solheim nå kommer inn under Stortingets ordning, så veltes den ekstra foreldrebetalingen over fra deres egne lommer til skattebetalernes. Stortinget betaler nemlig 3000 kroner per måned per plass, uten at representantene blir trukket for dette.

Men selv om ordningen dermed vil bli langt rimeligere for Solheim og Brustad, blir den i følge kritikerne av ordningen mer politisk korrekt i forhold til bestemmelsen om makspris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.