RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke glem kvinners rett til utdanning

Høyres Afshan Rafiq mener det fortsatt er en viktig kamp å kjempe for kvinner i andre deler av verden.
Høyres Afshan Rafiq mener det fortsatt er en viktig kamp å kjempe for kvinner i andre deler av verden. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fattigdom kan reduseres dersom jenter i utviklingsland får rett til utdanning, sier Høyres Afshan Rafiq på den internasjonale kvinnedagen.

– Selv om vi i Norge har kommet veldig langt når det gjelder likestilling og kvinners rettigheter, er det fortsatt en viktig kamp å kjempe for kvinner i andre deler av verden. Dem må vi ikke glemme! minner Rafiq om.

Norskpakistaneren viser til forskning som fastslår at et av de viktigste tiltakene for å fremme utvikling i et land er å utdanne jenter.

– Hever man antall utdannede jenter i et land, reduserer man fattigdom, samtidig som kvinners og jenters rettigheter styrkes, økonomisk produktivitet øker, barne- og mødredødelighet minker, det blir bedring i kosthold og helse, og ikke minst øker man sjansen for at neste generasjon også får en utdanning, sier Høyre-politikeren.

Hun sier kvinner må få muligheten til å delta på alle nivåer i samfunnet for å sikre varig utvikling.

– Utdanning og tilgang til helsetjenester er to sentrale eksempler på systematiske ulikheter som rammer kvinner. Hvis du er født som jente i et fattig land, har du alle odds mot deg: 70 prosent av barn uten skolegang er jenter, påpeker hun og viser blant annet til Pakistan der over tre millioner jenter i grunnskolealder står utenfor skolen.

I Pakistan var det nettopp Malala Yousafzais skolegang som gjorde at hun ble skutt i hodet av Taliban på skolebussen i oktober 2012. Siden den gang har 17-åringen brukt mye energi på kampen for jenters rett til skolegang, og ble i fjor historiens yngste fredsprismottaker.

– Jeg er ikke i tvil om at det å styrke kvinners utdanningsrettigheter er et første skritt for å få land varig ut av fattigdom. Det er en tradisjonell oppfatning å si at land bryter kvinnenes menneskerettigheter fordi de er fattige. Jeg mener at de er fattige fordi de bryter menneskerettigheter, sier Afshan Rafiq. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere