RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke vin til arbeidslunsjen

Regjeringen vil ha slutt på alkoholbruk i tilknytning til arbeidslivet som en del av handlingsplan mot rusbruk.

- Det er ikke nødvendig å servere rødvin til arbeidslunsjen, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Arbeidslivet, barn av rusmisbrukere og tyngre rusmisbrukere er regjeringens hovedsatsingsområder i forbindelse med den nye handlingsplanen for rusmiddelproblemer i Norge de neste to årene. Målet er å redusere de sosiale og helsemessige skadene av rusmiddelbruk.

Regjeringen ønsker å styrke forebygging og tidligere hjelp, rehabilitering og behandling, forskning og internasjonalt samarbeid i den nye handlingsplanen.

Gråsone
Ifølge Høybråten finnes det gråsoner i det moderne arbeidslivet hvor alkohol spiller en sentral rolle. Samtidig er det avdekket mangler i det rusmiddelforebyggende arbeidet i norske virksomheter og bedrifter.

- Det handler om å sette opp en varseltrekant slik at det norske arbeidslivet skal fortsette å bli en rusfri sone. Det internasjonale drikkemønsteret er i ferd med å komme i norsk arbeidsliv. Men en alkoholfri arbeidsplass fører til lavere sykefravær og skadeomfang og større ytelse på arbeidsplassen, sier Høybråten.

Han ser ikke nødvendigheten av å servere alkohol i møtevirksomhet i lunsjen. Men fredagspilsen vil han ikke forby.

- Jeg skal ikke blande meg i hva som skjer på fritiden i forbindelse med arbeidslivet, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen.

I samarbeid med partene i arbeidslivet legger regjeringen nå opp til videre utvikling av AKAN-modellen for å holde arbeidslivet rusfritt.

- Glemt
- Barn av rusmisbrukere er en glemt gruppe. Vi må styrke kompetansen mellom alle som arbeider med slike barn for å bedre deres sitasjon, sier Høybråten.

Hvor mange som er barn av rusmisbrukere og som lever under konstant angst for foreldrenes rusmisbruk, er ikke kjent. Trolig gjelder det mellom 100.000 og 300.000 barn.

Regjeringen ønsker at hjelpeapparatet for barn av rusmisbrukere og rusmisbrukerne skal bli bedre på alle felt. Målet er også å hindre rekruttering av unge til bruk av rusmidler.

- Det aller viktigste i denne sammenheng, er behandling og rehabilitering individuelt, og at det er samhandling, sier helseminister Ansgar Gabrielsen.

Det innebærer blant annet at flere rusmisbrukere skal få metadon enn de som får i dag. Frivillige vil også bli trukket sterkere inn i behandlingsorganiseringen, blant annet gjennom formaliserte samarbeid i spesialisthelsetjenesten.

I revidert budsjett ble det satt av 150 millioner kroner til rusmiddeltiltak, og dette vil bli satt av i fremtidige budsjetter.

Verdighet
Justisminister Odd Einar Dørum er opptatt av spesielt de tyngre rusmisbrukerne blir behandlet som mennesker, ikke nummer, av behandlingsapparatet.

- Fagfolkene må slippes fri. De må behandle de narkomane og gjerne kriminelle rusmisbrukerne med verdighet, sier Dørum.

Han trekker fram at man er på god vei med dette i form av at helsevesenet nå er i ferd med å akseptere at mange rusmisbrukere har dobbeltdiagnoser- de er rusmisbrukere og psykiatriske tilfeller.

Flere fengsler har også egne avdelinger der rusmisbrukere får behandling.

- 60 prosent av de innsatte i norske fengsler har rusproblemer, sier Dørum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere