- Ingen god strategi å tale med to tunger

SKAPER HODEBRY: Frp får ikke sendt Mulla Krekar ut av landet, men ut på landet når han slipper ut av fengsel 25. januar.

SKAPER HODEBRY: Frp får ikke sendt Mulla Krekar ut av landet, men ut på landet når han slipper ut av fengsel 25. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Valgforskere mener Frp vil tape på sin «Krekar-krangling» i mediene.

Mulla Krekar er blitt en hodepine for regjeringspartiet Frp. Etter å ha gått høyt ut gjennom mange år om at de skal kaste ham ut av landet, får de det nå selv ikke til når de sitter med makten.

- Det er akkurat det samme som SV opplevde da de kom i regjering, de møter seg selv i døra, sier valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø til Nettavisen.

På grunn av internasjonale avtaler kan nemlig ikke Krekar sendes tilbake til Irak, fordi han da vil risikere dødsstraff.

Les også: Frp sender Krekar «ut på landet»

- Sakte men sikker desimering
Buck tror Frp nå vil oppleve en gradvis velgerflukt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø mener velgerne vil gjennomskue den interne uenigheten innad i Frp i Krekar-saken. Foto: Nordlys (-)

- Det betyr en sakte, men sikker desimering av velgeroppslutningen når folk ser at det ikke spiller noen rolle om de stemmer Høyre eller Frp, sier han.

Han viser til det som skjedde med SV i den rødgrønne regjeringen, at de nærmest raste i oppslutning.

- Det var akkurat det samme for SV. De hadde Afghanistan, og en motstand mot Aps internasjonale orientering. Mens Frp er tuftet på en motstand mot innvandrerregimet vi har, og så møter man seg selv i døra, sier valgforskeren.

Les også: Jensen er misfornøyd med Krekar-løsning
Les også: - Andre land ville heller ikke ha sendt ut Krekar

- Velgerne gjennomskuer det
Han sier også at både Frp og Ap har et problem med hjemmesitting på valgdagen, og at mange kan bli sittende hjemme om de er misfornøyde.

- Dette Frp opplever er klassisk regjeringsslitasje, sier Buck.

Flere i Frp har denne uken tydelig uttrykt i mediene at de er misfornøyde med regjerings Krekar-løsning. I spissen for kritikken finner vi nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

- Selvfølgelig gjør det det, akkurat som SV. Folk i stortingsgruppen i SV gikk ut på plenen og demonstrerte mot sine egne som satt i regjering. Man lar folk drive plenopposisjon, sier valgforskeren.

- Er dette strategisk lurt?

- Det hjelper ingenting. I det lange løp har det ingen betydning, for velgerne gjennomskuer dette, sier Buck.

Les også: Ler seg fillete av Frp på Twitter

- Da bør de gå ut av regjering
- Hva bør Frp gjøre?

- Hvis de vil beholde velgere, så bør de gå ut av regjering. De har valgt å bytte ut oppslutning med innflytelse, akkurat som SV, sier han.

- Bør de legge seg flate i Krekar-saken?

- Det har jeg ingen formening om. Det har egentlig liten betydning hva de gjør. De velgerne som mener at dette er en veldig viktig sak, de forlater partiet uansett, mener Buck.

Han påpeker samtidig at mye kan skje fram til høstens lokalvalg.

- Det kan dukke opp saker som kan gjøre at alt snus, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener Frp taper på å tale med to tunger. Foto: Kyrre Lien / www.kyrrelien.no

- Det er en risikabel strategi
Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, mener heller ikke det er noen god strategi at partitopper nå kritiserer egen regjering.

- Det er jo en risikabel strategi, og en strategi som fungerer i en periode. Per Sandberg har vært en slags lynavleder og kan si ting de som sitter i regjering ikke kan si. Men når de har sittet en stund er det ingen god strategi å tale med to tunger, da er det nok mer ødeleggende for partiet, mener Bergh.

Han sier det ble en endring da regjeringen la fram sitt budsjettforslag i fjor.

- Fra det tidspunktet har de måttet være mer ansvarlige for den politikken de fører. Nå er regjeringen helt ansvarlig selv, og Frp er ansvarlig for den politikken som føres. Da nytter det ikke lenger å ha to budskap i offentligheten, sier Bergh til Nettavisen, og legger til:

- Selv Per Sandberg må ta ansvar for den politikken som føres, sier han.

- Det har de virkelig fortjent
Som Buck konstaterer han at Krekar-saken er en dårlig sak for Frp.

- Klart det er en vanskelig sak for Frp, hvor de har gått veldig hardt ut før de kom inn i regjering og har hatt veldig sterke utspill om hva som skal gjøres i saken, og når de får makten så klarer de ikke å gjøre det. Så klart at det er en kinkig sak og noe som ikke er heldig for Frp, sier han.

- Hva tror du saken vil ha å si for Frp videre?

- Særlig hvis saken faller inn i et mønster av flere saker der de ikke klarer å følge opp politikken de hadde før de kom i regjering, så vil det få konsekvenser og de vil miste velgere rett og slett, sier Bergh.

At mange nå gjør narr av partiet på sosiale medier, synes han er helt fortjent.

- Det er ikke så rart. Det har de virkelig fortjent, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.