*Nettavisen* Nyheter.

- Innvandrere må lære seg norsk

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Regjeringen strammer inn reglene og krever nå at innvandrerne må lære seg bedre norsk dersom de vil bli norske statsborgere.

31.08.05 14:10

På en pressekonferanse onsdag la kommunalminister Erna Solberg fram regjeringens nye plan for hvordan innvandrere bedre kan integreres i det norske samfunnet.

Fra 1. september innfører regjeringen en såkalt rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere. Ordningen gjelder innvandrere som får innvilget oppholds- eller arbeidstillatelse.

- Mange innvandrere har for dårlige norskkunnskaper og kan for lite om det norske samfunnet, uttaler Erna Solberg i en pressemelding.

Regjeringen innfører derfor en rett og plikt til opplæring i 300 timer norsk og samfunnskunnskap.

Vilkår for statsborgerskap
Slik det har vært til nå har innvandrere hatt et tilbud om gratis opplæring i norsk, men det har vært den enkelte selv som har avgjort om og når han eller hun vil ta imot tilbudet.

Ifølge Solberg er det mange som har valgt å se bort fra norskopplæringen, noe hun langt fra liker.

- Gode evner i språk og grunnleggende kjennskap til det norske samfunnet er en forutsetning for å kunne være en aktiv deltaker i samfunnet, og for å kunne skaffe seg arbeid og utdanning, mener kommunalministeren.

300 timer gjennomført opplæring eller dokumentasjon på tilstrekkelige kunnskaper i norsk innføres samtidig som et vilkår for å kunne få bosettingstillatelse og statsborgerskap.

- Å legge til rette for at innvandrere lærer språket er også viktig for at samfunnet skal få del i ressursene og erfaringer innvandrere har med seg når de kommer til landet. Samtidig er det også viktig at både far og mor mestrer norsk språk og har kjennskap til det norske samfunnet for at de skal kunne fylle rollen som foreldre i Norge, uttaler Solberg.

Kan få 2700 norsktimer
Opplæringen i samfunnskunnskap består av 50 timer opplæring på et språk innvandrerne forstår, og skal gis det første halvåret innvandreren er i Norge.

- Mange innvandrere vil ikke lære tilfredsstillende norsk i løpet av 250 timer. Det er derfor mulig å få ytterligere 2700 timer opplæring i norsk ved behov, heter det i pressemeldingen fra Kommunaldepartementet.

Opplæringen må være gjennomført i løpet av de tre første årene i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.