- Islamofobi, ikke saklige argumenter

Foto: METROPOLITAN POLICE (AFP)

- Carl I. Hagen trekker velgere ved å spre frykt, sier lederen for Antirasistisk Senter.

Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter, syns debatten om bruk av hijab i politiet er «en storm i et vannglass». Men hun syns enkelte norske politikere går for langt i debatten. Det gjelder blant annet Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp).

- Bare tull
- Når han snakker om snikislamisering, så virker det jo som om han ikke har noen kontakt med miljøene han uttaler seg om. Jeg tenker at dette er partipolitikk, at han trekker velgere ved å spre frykt. At Norge utsettes for noen slags islamisering, det er bare tull. Muslimene i Norge er muslimer i en ganske sekulær forstand, veldig få av dem er radikale. Vi har ikke de steile frontene i Norge som man kan se andre steder i verden. De unge muslimene jeg snakker med er opptatt av skole, jobb, kjærester og framtiden sin, slik de fleste unge er. Men de opplever altså at storsamfunnet sier at de er et problem, sier Partapuoli til Nettavisen.

Hun sier at det er viktig at politiet endrer seg i takt med at Norge endrer seg.

- 10 prosent av befolkningen vår har minoritetsbakgrunn, i Oslo har 25 prosent av innbyggerne minoritetsbakgrunn, sier Partapuoli.

Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter Foto: Antirasistisk Senter

- Islamofobi
Hun mener at debatten, slik den utspiller seg på Facebook og i media, egentlig handler om noe annet enn politiuniformen.

- Det er politiutdanningen som sikrer at vi får lojale polititjenestemenn- og kvinner. Lojalitet til den norske stat handler ikke om tro, for det er jo religionsfrihet her til lands. Det som kommer fram i debatten er generelle holdninger til innvandring og det flerkulturelle samfunnet. Det som kommer fram er en redsel for islam. Her i Norge er det en kvinne som har stilt spørsmål om hvorvidt man kan bruke hijab i politiet, så dette er på alle måter en storm i et vannglass, sier Partapuoli.

Hun mener at det er et slående sammentreff at hijabdebatten kommer rett etter ytringsfrihetsdebatten.

- Man mener at ytringsfrihet er viktig, men det å bære hijab er altså en ytring som skal stanses. Jeg syns debatten er mer preget av islamofobi enn av saklige argumenter. For meg handler dette også om feminisme. Man kan være enig eller uenig i om det er riktig å bære hijab, men det blir veldig spesielt at majoritetsnordmannen skal være dommer over disse kvinnens frie valg. Og uansett hva man mener om hijab, så er det et faktum at vi er et kulturelt mangfoldig land. Ingen burde ønske at noen skal falle utenfor eller demoniseres, sier Partapuoli.

En politihijab i Sverige
Ved utgangen av 2008 hadde nær 1800 av totalt 27.000 ansatte i politiet i Sverige minoritetsbakgrunn. Men bare én av dem bruker hijab - som kalles slöja på svensk, i forbindelse med jobben.

- Vi har en positiv grunninnstilling til bruk av slöja og vil ta stilling til spørsmålet om det skulle bli aktuelt. For øyeblikket er det bare en sivilt politiansatt kvinne som sitter i passkontrollen på Arlanda som bruker slöja, og hun bruker sin egen. Så dette er ikke noe aktuelt problem her, sier pressesekretær Elin Almqvist ved Rikspolisstyrelsen i Stockholm til Nettavisen.

- Ikke noe tema
Heller ikke ved Politihøgskolen i Oslo har bruk av hijab vært en aktuell problemstilling, verken før eller etter at hijabdebatten brøt løs.

- Nei, vi har ikke mottatt spørsmål om hijab verken fra søkere eller studenter - iallfall ikke som jeg har kjennskap til. Det har ikke vært noe tema, sier kommunikasjonssjef Torill Gulbrandsen ved Politihøgskolen.

Hun opplyser at det både i 2007 og 2008 ble tatt opp 29 studenter minoritetsbakgrunn ved skolen - av totalt 432 studenter begge år. Ved Politidirektoratet får Nettavisen opplyst at det av personverngrunner ikke fins noen oversikt over hvor mange av de ansatte i politiet som har minoritetsbakgrunn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.