*Nettavisen* Nyheter.

- Ja til leteboring i Barentshavet

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sier ja til leteboring på Goliat-feltet i Barentshavet.

24.10.05 11:25

- Min beslutning gjelder miljøkonsekvensene av denne konkrete leteboringen og min konklusjon er at det er forsvarlig å opprettholde den tillatelsen SFT har gitt, skriver miljøvernminister Helen Bjørnøy i en pressemelding.

SV er sterkt imot oljeboring i Barentshavet, mens Ap og Sp er for.

Bjørnøy understreker at prøveboringen ikke innebærer et endelig ja til utbyggingen av Goliat hvis dette skulle bli aktuelt. Hun viser til Stortingets vedtak om saken fra 2004.

- Dette må det tas stilling til når rettighetshaverne fremmer sin utbyggingsplan. Det blir da opp til selskapene å demonstrere at en eventuell utbygging tar tilstrekkelig hensyn til miljøet og det særlig verdifulle området, heter det i stortingsvedtaket.

Økt press
Likevel er det klart at presset på SV i regjeringen vil øke hvis prøveboringen viser at det er olje i Goliatområdet.

Den nye regjeringen har ikke klart å bli enige om oljeboring i Barentshavet. I Soria Moria-erklæringen ble de tre partiene enige om å vente på at forvaltningsplanen om området som skal være ferdig neste år før de bestemmer seg. Men Kristin Halvorsen har sagt at hun regner med bred enighet om at om at de mest sårbare områdene skal vernes.

Klage fra miljøvernere
Prøveboringen skal skje fram til 15. januar.

SFT ga 28. juni utslippstillatelse til Eni Norge AS til boring på Goliat-feltet i Barentshavet. Natur og Ungdom og Bellona påklaget SFTs vedtak 5. august. SFT opprettholdte sitt vedtak og oversendte saken til Miljøverndepartementet 31.august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag