*Nettavisen* Nyheter.

- Ja til økt skatt

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Flere Ap-profiler vil at du skal punge ut for eldrebølgen allerede om tre år.

11.08.10 08:45

Aps partisekretær Raymond Johansens forslag om høyere skatt før eldrebølgen setter inn i 2017 har åpnet en flom av skattelyst i Ap, skriver VG.

Les mer: Varsler økt skatt

Flere Ap-profiler hiver seg på skattebølgen, og er positive til en skatteøkning allerede fra 2013.

Og det er de rikeste som må punge ut.

Stopper ved lønn på 400.000 kroner
- Folk med høye inntekter bør bidra mer. Det svir ikke akkurat for folk som tjener over 600.000 kroner i Norge nå, sier leder i Sør-Trøndelag Ap, Eva Kristin Hansen til VG.

Hun mener Ap ikke bør være redd for å starte en skattedebatt allerede nå.

- Jeg er ikke for å øke skattene voldsomt. Folk som tjener opp til 300.000 og 400.000 kroner bør slippe økte skatter, sier Hansen.

Høyere inntektsskatt
Aps skattepolitiske talsmann Thomas Breen sier en skattlegging av lønnsinntekt bør være med på å generere høyere inntekter til staten.

- De store inntektene får vi ved å øke skatten for middelklassen og høyere. Og vi kan vurdere å se på en prosentvis økning på inntektsskatten. Personlig mener jeg vi ved neste korsvei bør se på eiendomsskatten, sier Breen.

Vil ha effektivisering
LO-leder og medlem av Aps sentralstyre Roar Flåthen tror viljen til å betale mer skatt er til stede hos folk. Han mener også at skattetrykket i Norge ikke er spesielt høyt sammenlignet med mange andre land.

Fellesforbundets leder Arve Bakke kan godta skatteøkning, men under én forutsetning:

- Det må skje sammen med økt kostnadseffektivisering, både i privat og offentlig sektor. Vi kan ikke bare pøse på med penger uten å øke effektiviteten, sier Bakke til VG.

- Offentlig sektor har ansvaret
Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, mener svaret på landets utfordringer er effektivisering av offentlig sektor fremfor skattelette.

- Debatten må komme nå! Lener man seg tilbake og venter på de store utgiftene, så vil svaret være skatteøkning. Bruker vi tiåret nå på å bruke pengene smartere, så vil vi få en økonomi som bærer frem morgendagens velferd, sier Sanner til VG.

Han mener Ap avslører at partiets eneste løsning på de fleste problemer er økte skatter.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.