RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BEKLAGER: Frp-nestleder Per Sandberg har torsdag blitt kraftig kritisert for sitt utspill om KrF.
BEKLAGER: Frp-nestleder Per Sandberg har torsdag blitt kraftig kritisert for sitt utspill om KrF. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Jeg beklager

Sist oppdatert:
Per Sandberg legger seg flat og beklager at han la skylda på KrF for rekrutteringen til terror.

- Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen. Jeg har heller ikke problemer med å si at det gikk litt varmt i dag tidlig. Og, jeg kan enkelt beklage dette overfor KrF. KrF har ikke ansvar for fremmedkrigernes groteske handlinger, sier Sandberg i en pressemelding.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har reagert kraftig på uttalelsene fra Sandberg, der han sa at KrF har et enormt ansvar for at unge mennesker slutter seg til terrororganisasjoner.

- Bakgrunnen for at det gikk litt varmt, var at når retorikken til Frp får ansvaret mener jeg mange snur ryggen til utfordringene vi står overfor. Innvandrings- og integreringsdebatten er altfor viktig til at vi kan la den handle om ord og begreper, sier Sandberg, og fortsetter:

- Dagens utfordringer skyldes politiske valg. At unge mennesker lever i frykt for tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse i Norge, skyldes ikke retorikk, men at vi ikke har lykkes med integreringspolitikken. Manglende inkludering, store drop outs og økende utenforskap er ikke retoriske problemstillinger, men viktige samfunnsutfordringer, sier han.

Les også: - Frp gjør unge til et lettere bytte for IS
Les også: - Har lukket øynene for «den voldelige islamske ideologien»

- KrF har et enormt ansvar
Debatten blusset opp etter at Sandberg snakket om feilslått integreringspolitikk i et intervju i Klassekampen torsdag.

- Ufint av Sandberg å trekke innvandringskortet, kommenterte KrFs nestleder Dagrunn Eriksen.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

Dette provoserte Sandberg kraftig. I en kommentar til NRK la han ansvaret hos KrF.

- Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, sa Sandberg.

- Gjør det lett for ekstremister
Torsdag morgen sa Dagrun Eriksen til Nettavisen at Sandberg er med på å gjøre det lett for ekstremistene.

- Det jeg er redd for er at det blir en selvoppfyllende profeti, fordi når du skaper fremmedgjøring for unge mennesker, som ønsker å bli sett og hørt, så gjør du det lett for ekstremister og folk som driver på som IS, sa Eriksen.

Det hun reagerte på var Sandbergs utspill til Klassekampen om at det fargerike fellesskapet i Norge har spilt falitt, og at de andre partiene på Stortinget har lukket øynene for «den voldelige islamske ideologien».

- Når du blir fremmedgjort så vil også frustrasjonen øke, og du vil bli et lettere bytte for ekstremistene som kommer inn med en varme og sier at de har bruk for deg, sa Eriksen.

Solberg og Jensen: - Klokt

Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sier det var klokt av Sandberg å beklage uttalelser som gir KrF skylda for at unge innvandrere slutter seg til terrorgrupper.

- Jeg mener det var riktig av Per Sandberg å beklage sine uttalelser overfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt, sier Solberg i en pressemelding ifølge NTB.

IKKE TJENT MED: - Verken kampen mot terror eller den politiske debatten har noe å tjene på denne typen karakteristikker av andre politiske partier, mener Erna Solberg.

- Det er svært viktig å holde fast ved at det er den som begår en ugjerning som har ansvaret, slik at de kan straffeforfølges. Det klarte vi å holde fast ved etter 22. juli, og det må vi holde fast ved også når ugjerninger begås av voldelige islamister, skriver Solberg videre.

Hun føyer til:

- Verken kampen mot terror eller den politiske debatten har noe å tjene på denne typen karakteristikker av andre politiske partier, skrev hun.

Kort tid etter kom en uttalelse med samme budskap fra Frp-lederen:

- Per Sandberg har nå beklaget sine uttalelser ovenfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt, skriver Jensen.

Jensen peker på at KrF og Venstre er regjeringens samarbeidspartier og skriver at hun er opptatt av å dyrke det positive i det samarbeidet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere