RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg blir kvalm

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Dagfinn Høybråten kom med et sleivspark til de andre partiene under landsmøtet.

Denne helgen holder Kristelig Folkeparti (KrF) landsmøtet i idylliske Kristiansand.

Partileder Dagfinn Høybråten innledet landsmøtet med en tale hvor han kritiserte de ytterliggående fløyene på høyre- og venstresiden, og trakk fram politiske temaer som familieverdier, miljøpolitikk, fattigdom og bistandspolitikk.

9,2 mill. barn dør hvert år
Sistnevnte er en av hovedgrunnene til at Høybråten fortsatt engasjerer seg på toppnivå i politikken, ifølge ham selv.

- Over en milliard mennesker holdes i lenker i absolutt fattigdom. 9,2 millioner barn under fem år dør hvert år på grunn av fattigdom. Det er over 25.000 barn hver eneste dag. De dør på grunn av sult og sykdommer som det er enkelt å kurere, sa Høybråten.

Deretter ble partilederen noe mer personlig og fortalte om sitt eget møte med fattigdommen.

- Dette er for meg en av de aller viktigste grunnene til at jeg bruker så mange av mine beste år på politikk. Da jeg fikk gi de beskyttende poliodråper til 14 dager gamle Raswiri under treet i landsbyen i Malawi kjente jeg en dyp mening. Gjennom denne målrettede globale innsatsen er jeg med på noe som er mye større enn meg selv; vi har reddet 3,4 millioner barns liv. Var det noen som sa at det ikke nytter?

Vil øke bistanden
Videre kunngjorde Høybråten at KrF vil foreslå å øke bistanden til 1,3 prosent av bruttonasjonalproduktet, og ga samtidig et sleivspark til de andre partiene.

- De rike landenes unnfallenhet i møtet med fattigdommen kan bli historisk skamplett på vår generasjon. Og jeg blir kvalm når partier i vår egen politiske andedam velger å kutte i bistanden til verdens fattige for å finansiere gigantiske skattelettelser i verdens rikeste land, sa Høybråten.

Formann i Oslo Frp, Peter N. Myhre, svarer på kritikken ved å hevde at norske bistandspenger bidrar til maktmisbruk, korrupsjon og humanitær katastrofe.

- Vi trenger ikke flere eksempler på at norsk u-hjelp er feilslått. Ukritiske pengeoverføringer har i altfor mange tilfeller bare ført til at hensynsløse diktatorer sikrer sin makt. Norsk pengebistand har bidratt til maktmisbruk, korrupsjon og humanitær katastrofe. KrF bør delta i en kritisk debatt rundt norsk bistandspolitikk uansett hva Høybråten mener om Fremskrittspartiet, sier Myhre i en pressemelding.

Utelukker regjeringssamarbeid
KrF vedtok på landsmøtet torsdag at de utelukker enhver form for regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet og den ytre venstrefløyen. Men Myhre mener det er grunnlag for et regjeringssamarbeid til høsten.

- Det er mye som forener Frp og KrF. La oss arbeide videre med det vi er enige om, så finner vi sikkert en løsning på de sakene der vi har forskjellig syn. La nå velgerne få si sitt i september, så får valgresultatet legges til grunn for regjeringsdannelsen, sier Myhre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere