RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er idiot som leser dere

Sist oppdatert:
GRAND HOTEL (TV 2 Nettavisen): - Jeg er jo en idiot som leser dere, sa Valgerd Svarstad Haugland og tok et oppgjør med pressen.

Svarstad Haugland smelte til på en pressekonferanse onsdag da hun presenterte den nye boken «Valgerd - eit portrett», skrevet av Olav Kobbeltveit.

- Det tar på
Hun reagerer spesielt på det hun oppfatter som spydig omtale i avisenes kommentarer.

- Jeg er jo en idiot som leser dere. Det tar på. Kanskje er jeg et svakt menneske som er nærtagende, sa Svarstad Haugland.

Men hun tok selv delvis på seg skylden for at hun fra å være pressens yndling som ny og frisk partileder i 1995, ifølge henne selv er blitt et offer.

- Jeg har altfor lett for å være slepphendt med det jeg sier, og gjør det lettvint for dere. Jeg har lurt på hva jeg kan gjøre for å bli mer innesluttet og kjedelig. Men å begynne å endre min personlighet er for komplisert, sa Svarstad Haugland.

Kulturministeren, som har ansvaret for mediene i Norge, ga uttrykk for at hun stadig blir lei seg over det mediene skriver.

- Det var mye kjekkere å være yndling enn offer, sukket hun.

Taus om Medhaug
Svarstad Haugland har fått mye kritikk for sin rolle i Medhaug-saken. Medhaug følte seg forhåndsdømt av partiledelsen da han ble anmeldt for voldtekt, og reagerer sterkt på at Svarstad Haugland fortsatt står ved at hun tok parti for kvinnen, ett år etter at han er frikjent av Riksadvokaten.

På pressekonferansen ville Svarstad Haugland ikke snakke om saken.

- Jeg vil ikke svare på spørsmål om Medhaug-saken. Jeg oppfattet kvinnen som troverdig, var alt hun ville si.

«Ikke bitter»

Det har vakt oppsikt at Valgerd Svarstad Haugland i den nye boken tar et krasst oppgjør med Kjell Magne Bondevik. Hun legger en stor del av skylden for at hun ble nedbrutt av å leve iskyggen av Bondevik på pressen.

- Alle de kommentarene dere har skrevet, og sammenlignet oss under landsmøtene, har tappet meg for krefter, sier hun.

Men under pressekonferansen avviste hun at hun er en bitter kvinne.

- Jeg sitter ikke her som en bitter kvinne - heller ikke overfor Bondevik og partiet, sa hun.

Feige partifeller
Svarstad Haugland legger ikke skul på at den voldsomme kritikken som ble rettet mot henne i evalueringsutvalgets rapport etter valget i fjor har vært en tung belastning for henne og familien.

- Det vi gikk igjennom i fjor høst unnder jeg ingen - ikke engang mine verste fiender.

Svarstad Haugland måtte selv gå av som følge av den massive kritikken, men sier i dag at dette var det beste, også for henne.

- Det er ikke min natur å gi opp. Jeg slet med meg selv med å innse at det var det beste, men i dag har jeg det godt med meg selv.

Den tidligere partilederen har ikke kommet over at KrFs stortingsgruppe framsatte anonyme angrep mot henne til den såkalte havarikommisjonen. I boken kaller hun dette feigt.

Mistet Steensnæs
Havarikommisjonen må ta ansvaret for at tidligere nestleder Einar Steensnæs trekker seg helt fra toppolitikken etter valget 2005, mener hun.

- Det er det verste resulatet. Steensnæs er en av KrFs beste politikere. Vi hadde virkelig hatt bruk for ham.

På den ene siden hevder Svarstad Haugland at dette ikke er noe tøft oppgjør med KrF, og at det ikke finnes personkonfliker i partiet. På den andre siden antyder hun at virekligheten er verre.

- Jeg kunne ha sagt mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere