RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

- Jeg er ingen Kolberg-kloning

Sist oppdatert:
Han er utdannet rørlegger, har fartstid fra SV og er sportslig leder for Vålerenga Fotball. Nå tar han over som Aps partisekretær etter mektige Martin Kolberg.

På Ap-landsmøtets siste dag overtok Raymond Johansen (48) fra Grorud i Oslo som ventet posisjonen som partisekretær etter Martin Kolberg. Det er et tungt verv. I Ap har partisekretæren ofte vært en like mektig person som partilederen, og ringreven Kolberg har markert seg med tyngde. Johansen roste sin forgjenger, men benyttet også første anledning til å understreke at han ikke er noen Martin Kolberg-kloning.

For flerkulturelt Norge
Johansen har inntil nå vært statssekretær i Utenriksdepartementet og Jonas Gahr Støres høyre hånd. Ved siden av har han hatt vervet som sportslig leder for Vålerenga Fotball. I sin første tale som partisekretær benyttet han anledningen til å snakke varmt om det flerkulturelle Norge.

- Det flerkulturelle samfunnet er her for å bli, akkurat som fargefjernsyn. Det vi velger er hvordan vi skal forholde oss til det. Alt annet billig populisme, og en meget farlig lek med ilden, sa Johansen i talen ifølge partiets nettside.

- Der Arbeiderpartiets løsning skal være å åpne døra, åpne hjertet, åpne øra og åpne hendene, vil motstanderne knytte nevene og låse døra, sa Johansen.

Kolberg vil på tinget
Raymond Johansen overtar etter partiets mangeårige partisekretær Martin Kolberg, som til høsten stiller til valg for Buskerud Ap. Kolberg høstet kritikk - også fra egne rekker - da han i kjølvannet av debatten om Fremskrittspartiets «snikislamisering» sist måned manet til kamp mot radikal islam.

Roste forgjenger
Johansen benyttet anledningen til å rose sin forgjenger.

- Martin, uten deg hadde vi ikke greid å løfte partiet, og involvere hele partiorganisasjonen, med den kraft og det engasjement det medfører. Du har gjennom fokus på partiorganisasjonen, og med den ideologiske fanen høyt hevet, klart å få frem det som er Arbeiderpartiet på sitt beste. For å si det med dine egne ord: nå er vi der vi skal være. Jeg snakker for en hel partiorganisasjon når jeg sier: Takk for den innsatsen du har gjort som partisekretær, sa Arbeiderpartiets nye, mektige mann.

- Vi er ingen kloninger
På en pressekonferanse etter landsmøtet fikk den nyslåtte partisekretæren spørsmål om hvorfor han brukte helt andre ord om det flerkulturelle Norge enn hans forgjenger.

- Jeg er meg og Martin er Martin, vi er ingen kloninger. Vi har helt sikkert ulike målter å formulere oss på, men verdiene og målene er de samme, og de skal videreføres, sa Johansen.

Han ble videre spurt om hva han mener er den største utfordringen når det gjelder integrering av innvandrere i Norge.

- Jeg har reist mye og vært i mange av de landene asylsøkerne kommer fra, slik som Somalia, Afghanistan og Eritrea. Jeg har bodd i Eritrea. Hvis du er født og oppvokst for eksempel i en fattig landsby i Afghanistan og plutselig kommer til Norge, så er det enorme forskjeller. Da trenger du hjelp til å integrere deg. Det er ikke gjort over natta, og dette landsmøtet har pekt på noen av de verdiene som da er viktige, svarte Johansen.

Bakgrunn fra SU og SV
Raymond Johansen er utdannet rørlegger og har lang fartstid i politikken, der han særlig har markert seg med sitt internasjonale engasjement. Men det var først etter EU-valget i 1994 han byttet parti og gikk fra nåværende regjeringspartner SV til Arbeiderpartiet. Johansen var i sin tid leder for Oslo SV og har også vært leder for SVs ungdomsparti, SU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere