RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Jeg er redd når jeg går her alene

Frps Mette Hanekamhaug (26) er bekymret etter nok en overfallsvoldtekt i Slottsparken.

SLOTTSPARKEN (Nettavisen): Natt til forrige fredag ble nok en kvinne utsatt for en overfallsvoldtekt i Slottsparken midt i Oslo sentrum.

Den 20 år gamle kvinnen var på vei hjem fra byen da hun ble overfalt og voldtatt av en ukjent gjerningsperson.

- Det kunne like gjerne vært meg, sier stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) til Nettavisen.

Nettavisen møter Hanekamhaug på stedet der kvinnen skal ha blitt voldtatt. I parken som hun selv går gjennom omtrent hver eneste kveld alene, på vei hjem etter lange dager på Stortinget.

- Jeg er redd når jeg går her på kveldstid alene. Det er ikke slik det skal være, sier hun.

Les også: Kvinne voldtatt i Slottsparken

- Ikke dritings i bikini
Hanekamhaug synes det er ille at kvinner i Oslo må føle seg utrygge i sin egen by.

- Jeg synes det er utrolig skummelt. Det en ganske spesiell situasjon når vi har en park som ligger midt i byen, som er i enden av paradegaten vår og rundt Slottet, at det er et av de mest utrygge stedene for jenter å gå på kveldstid, sier den unge Frp-politikeren.

For henne er Slottsparken den raskeste veien hjem til stortingsleiligheten, og hun mener det er helt uakseptabelt at hun skal måtte føle seg redd.

- Man skal kunne forvente at det er trygt å gå i Oslo sentrum for en vanlig jente, sier hun bestemt.

Det er ikke første gang det skjer en overfallsvoldtekt i Slottsparken. Også i juli i fjor, og i oktober 2011, ble det anmeldt overfallsvoldtekter i parken.

- Det er jo mitt valg også, at jeg går der. Men det er jo ikke snakk om at jeg vagler dritings i bikini i Slottsparken heller. Det er ikke slik at jeg utsetter meg for fare, og at det er mitt ansvar eller mitt problem. Problemet er at jeg går der på helt vanlige kvelder, og kjenner at jeg er redd, sier Hanekamhaug.

- Må ha pepperspray
Hun forteller at mange av hennes venninner går rundt med pepperspray i veska som de har fått av fedrene sine.

- De får ikke lov til å gå uten, og det er ikke snakk om at de oppsøker farlige steder, men at de går en vanlig vei som bør være trygg, sier hun, før hun påpeker:

- Vi bor faktisk i Norge, i landet som man snakker om som verdens beste å bo i, der alt er så trygt og godt. Samtidig har du en stor majoritet av kvinner fra 15 til 35 år som går og er livredd for å gå alene i parker og andre steder.

Hanekamhaug speider utover Slottsparken, en park med mange små sideveier, store trær og som er dunkelt belyst på kveldstid.

- Det er veldig spesielt at dette er en situasjon som det ikke er gjort noe med. Dette er jo ingen ny sak. Det har vært en sak i mange år, der Slottsparken og andre parker har vært gjenstand for voldtekter - altfor mange av dem, sier hun.

Les også: Nå skal Siv styre Nettavisen

- Ekstremt lave straffer
26-åringen legger en del av skylda på regjeringen, som hun mener har gjort alt for lite for å forhindre overfallsvoldtekter.

- De har gjort litt, blant annet så opprettet Knut Storberget 6-8 stillinger på landsbasis som skulle ta seg av voldtekt. Kjempebra at han gjorde litt, men det er ikke bra nok, sier hun, og viser til tre forhold som hun mener ikke er bra:

- Straffene er så ekstremt lave, at det ikke noe skummelt å begå voldtekt. For det andre så er oppklaringsprosessen så lav at de vel tenker at de ikke blir tatt uansett. Og for det tredje så er det ikke synlig politi i gatene, sier hun.

Hanekanhaug går så rett i strupen på statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Har du noen gang hørt Stoltenberg snakke om rettssikkerhet for voldtektsofre eller kvinner generelt i samfunnet? Jeg kan ikke huske å at Stoltenberg har adressert det som et problem i det hele tatt. Du kan virkelig ikke mene at du har verdens beste land å bo i når du har majoriteten av kvinnene i hovedstaden som er livredd for å gå hjem alene fra byen, sier hun.

- Men hva er Frps løsning på problemet?

- For det første så har vi foreslått å bevilge 300 millioner kroner ekstra til politiet, for å ansette flere. Rett og slett mer synlig politi i gatene. Det er et strakstiltak som vil fungere, og som vil gjøre folk tryggere. For det andre så må vi heve straffene. Vi ønsker at det skal være en minimumsstraff for voldtekt på 8-10 år, sier hun.

I dag straffes voldtekter med fengsel i opptil 3 år.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat her!

Frp ønsker også å opprette et eget sedpol, som skal spesialisere seg på voldtekt og seksuell overgrep, slik at oppklaringsprosenten kan gå opp - og saksbehandlingstiden ned. De vil også at hvert politidistrikt skal ha et eget team som tar seg av voldtektssaker.

- Mange kvinner trekker ofte anmeldelsen underveis, fordi saksbehandlingen ofte kan ta mange måneder og opp til et år. Tenk deg den enorme påkjenningen. Ventetiden oppleves ofte som nye overgrep, så mange orker det ikke, sier Hanekamhaug.

Hun mener dessuten at vi må tørre å snakke om at de fleste som begår overfallsvoldtekter, er ikke-vestlige menn - og at flere av dem er asylsøkere.

- Det er noe vi ikke skal snakke om, men det mener jeg er et av de alvorlige feilgrepene regjeringen har gjort, for de nekter å innse det, være ærlige og kalle en spade for en spade - at det er et stort problem at mange voldtekter begås av denne gruppa. Lukkede asylmottak vil da være en løsning, mener Hanekamhaug.

- Skal man holde seg inne?
Etter tidligere voldtektsbølger i Oslo, har politiet rådet kvinner til å ikke gå alene hjem fra byen, og til det har Hanekamhaug følgende å si:

- Hva skal vi gjøre da? Hvis vi er tre venninner som går hjem fra byen og vi bor tre ulike steder, skal vi følge hverandre hjem? Det funker jo ikke det, og det er jo en som må gå alene hjem uansett - og da går du hjem alene, sier hun.

Hanekamhaug sier hun blir provosert av rådene som kvinner får fra politiet.

- Jeg forstår at man må si at man må ta forholdsregler, men tenk for eksempel menn som blir utsatt for blind vold. Hører du da i den sammenhengen at menn må ta visse forholdsregler, de må drikke litt mindre og gå hjem to og to? Det hører du aldri, men når det er snakk om voldtekt og kvinner, så får vi beskjed om det, sier hun.

- Men vil du nå ta flere forholdsregler når du skal gå i Oslos gater?

- Det blir kanskje til at man blir tvunget til å ta mer taxi, men det er ikke alle som har råd til det. For det andre så har man har hatt hendelser også med taxier. Hva skal man gjøre da, holde seg inne? spør Hanekamhaug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere