*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg flytter ikke

- Det er klart jeg skal bli boende i Frankrike, sier Gro Harlem Brundtland til Nettavisen. Torsdag kom hun hjem til Nice.

11.01.08 08:53

CÔTE D’AZUR/NICE (Nettavisen): Klokken 12.53 torsdag tok Norwegian-flyet som brakte Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav bakken på Côte d’Azur-flyplassen på den franske rivieraen.

Etter en strabasiøs uke i Norge, der hun har vært gjenstand for nærgående gransking av både skatteforhold, saftige Pepsi-honorarer og sykehustriksing, var hun synlig lettet over å være tilbake i Frankrike.

Sparte 800.000 i skatt
Ved å bo her i Nice, har hun spart ikke mindre enn 800.000 skattekroner. Landsmoderen har nemlig nytt godt av en skatteavtale mellom franske og norske myndigheter, som har medført at hun ikke har betalt skatt til Norge for sin sjenerøse statspensjon.

Gro strålte fornøyd da hun endelig kunne sette føttene på fransk jord igjen.

- Men det regner her! Det gjør det jo aldri. Men ikke tolk det på noen måte, da, sier hun spøkefullt da hun møter Nettavisen i ankomsthallen i Nice.

Mens et samlet Presse-Norge har jaktet på landsmoderen den siste uka, har hun selv valgt å holde en svært lav profil. Hun ønsker heller ikke svare på hvor i Norge hun har oppholdt seg den stormfulle uka.

Se intervju med Gro på TV 2 Sumo: (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

204982

Blir boende
Men de som trodde Gro reiste hjem til Frankrike for å pakke flyttelasset, må tro om igjen. Gro har ingen planer om å forlate villaen i åsen over Nice eller det komfortable klimaet ved Middelhavet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Olsen


- Flytte? Nei, på igjen måte! Jeg skal slett ikke flytte noe sted. Skattemessig skal jeg flytte tilbake til Norge. Men jeg blir boende her. Det skulle da bare mangle, sier hun til Nettavisen.

Eks-statsministeren og den tidligere WHO-toppen sier også at hun reagerer kraftig på at Dagbladet fikk det til å fremstå som om hun fysisk skulle flytte inn i hjemmet på Bygdøy i Oslo.

- Ærlig talt, jeg skal da slett ikke sende noe flyttelass til Norge. Avisa tok bilder av noen pappesker som ble båret inn i huset på Bygdøy og skrev at det var deler av flyttelasset som var kommet. Skal jeg fortelle deg hva det var? Det var et par pappesker som i flere år har stått til oppbevaring i Drammen. Men siden lokalet der de har stått skulle pusses opp, kjørte vi dem til Bygdøy og satt dem i kjelleren. Det har altså ingenting med flytting å gjøre, fnyser hun.

Hun understreker at det blir helt uaktuelt å flytte fra Nice.

- Nei, vet du hva! Det er her jeg har hele virksomheten min og kontoret mitt. Det er her vi har hjemmet vårt, og det er her vi bor. Og det skal vi fortsette med. Det blir nok til at vi er oftere hjemme i Norge etter denne saken, men utover det blir det ingen endring.

- Så du sender ikke så mye som en pappeske hjem til Norge, engang?

- Overhodet ikke. Jeg er fastboende i Nice. Her har jeg alt jeg trenger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Olsen

Fnøs av avisene
På spørsmål om hvordan den siste tiden har vært, blir landsmoderen taus og avstår fra å kommentere.

Men på flight DY1404 fra Oslo til Nice torsdag morgen, var det en tydelig indignert eks-statsminister som trålet gjennom hovedstadsavisene. Fra sin plass i sete 17D brummet hun gjentatte ganger ”tull” og ristet på hodet mens hun gransket samtlige av dagens avisoppslag om seg selv.

Hun utdyper indignasjonen overfor Nettavisen:

- For enkelte medier har det ikke vært tilstrekkelig å holde seg til fakta i denne saken. Jeg opplever at mediedekningen har vært full av spekulasjoner og suspekte antydninger. Jeg kan ikke si jeg setter pris på slikt, sier hun.

- Nå får det forresten være nok, nå skal vi hjem. Ha en fin dag, avrunder Gro og hopper inn i en mørk BMW tilhørende et vennepar som plukket opp Gro og Arne Olav på flyplassen og forsvinner i retning av hjemmet i Route de Bellet.

I løpet av de kommende ukene må Gro i møter med franske myndigheter for å avklare både skatteforhold og hvordan hun i fremtiden skal forholde seg til medisinsk behandling. Hun har lovet å betale tilbake utgiftene som er knyttet til to hofteoperasjoner ved Ullevål universitetssykehus og Lovisenberg sykehus i Oslo.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Olsen
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.