*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg gjorde det fordi det skulle komme reaksjoner

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Sandra Borch snakker ut dagen etter at hun raste mot eget parti.

18.09.13 17:54

OSLO (Nettavisen): Senterungdommens leder Sandra Borch opplyste tirsdag at hun trekker seg som leder for ungdomspartiet.

Borch kom samtidig med knallhard kritikk av ledelsen i Senterpartiet.

- Det er ikke lov å tenke nytt i Senterpartiet. Da blir du med en gang en urokråke som egentlig bør rett ut, uttalte hun til VG.

Les også: Sandra Borch trekker seg

- Gjorde det for å få reaksjoner
Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere i partiet mener Borch gikk altfor langt i sin kritikk.

Nettavisen møter henne dagen derpå, på en kafé i Oslo sentrum.

- For det første så er jeg veldig lettet over å ha fått det ut. Jeg har tenkt på det her en hel uke, og har vært på fjellet i helga uten mobildekning for å tenke og bli sikker på at det var den rette avgjørelsen, forteller Borch.

- Er du overrasket over alle reaksjonene som har kommet?

- Nei, og jeg gjorde det fordi at det skulle komme reaksjoner. Jeg ønsker å skape en debatt internt i partiet, først og fremst. Så kan man jo spørre seg om hvorfor jeg ikke tar det i partiet, men det har jeg prøvd i mange år uten å føle at jeg kommer noen vei, sier hun.

Borch sier hun «ofrer sin rolle» for å få til en debatt.

- Drastiske grep må til
Hun mener det må drastiske grep til internt i partiet om de ikke skal rase ytterligere i størrelse.

- Vi må ha et prosjekt, og en plan for hva man vil med partiet - og hva man vil med Norge, sier hun.

Borch viser til valgresultatet, som hun beskriver som dramatisk. Senterpartiet fikk en oppslutning på 5,5 prosent.

- Valgresultatet var mest dramatisk fordi vi ser at 8 av de 10 som kom inn, kom inn med 200-300 stemmers margin. Det vil si at fortsetter det slik, så ryker de, mener ungdomspartilederen.

Hennes skuffelse kom tydelig til syne på valgdagen. Hun reagerte så sterkt på partiets feiring av valgresultatet, at hun gikk fra Sps valgvake i protest.

- Jeg bestemte meg for at jeg ikke orket å være med på festen til Liv Signe etterpå. Jeg følte ikke at vi hadde noe å feire. Jeg var trøtt, sliten og i hvert fall veldig umotivert etter å ha fått bare 5,5 prosent, sier Borch.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Les også: - Vil bli ordfører i Tromsø

- Har blitt et for smalt parti
Hun kan ikke skjønne at partiet kunne feire det dårlige valgresultatet.

- Jeg føler at det er en organisasjon som er mer lettet over at man klarte 10 mandater, enn man er skuffet. Da mener jeg at man ikke har ambisjoner nok. Man kan skylde på den rødgrønne regjeringen, men da er også det en erkjennelse av at man ikke har fått til det man har ønsket, sier hun.

Hun gikk selv ut for to år siden og ba Senterpartiet vurdere sin deltakelse i den rødgrønne regjeringen.

- Og nå trekker du deg og går veldig krast ut mot ledelsen i Senterpartiet. Hvor lurt er det?

- Jeg ofrer jo min posisjon for å få til en debatt, og jeg mener at Senterpartiet nå må ta inn over seg at vi er blitt et altfor smalt parti. Hvis vi skal klare å modernisere og spisse partiets profil, så må noe gjøres - og da må vi har et prosjekt. Senterpartiet hadde ikke et prosjekt i denne valgkampen, sier Borch.

Ungdomspartilederen mener Senterpartiet nå må endre seg stort, og bli «næringspartiet».

- Jeg mener Senterpartiet skal ta tilbake rollen som det sentrumspartiet som legger offentlige tjenester til grunn i helse og skole, men også ser private løsninger. Partiet må ta litt fra høyresiden, og litt fra venstresiden, og peile ut en egen sentrumskurs. Vi må ikke snakke om rødt eller blått, men snakke om egen politikk, sier Borch engasjert.

Hun mener rett og slett at Senterungdommen i større grad enn Senterpartiet tør å ta de store debattene.

- Hvor har Schengen vært i valgkampen? Hvor har folkeavstemning om EØS vært i valgkampen? undres hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

Les også: Gikk rett på Høyre-fest

- Det klarer ikke Liv Signe alene
Borch trekker fram flere eksempler som hun mener viser at det ikke er rom for å tenke nytt i partiet.

- Jeg hadde et møte med Civita like etter at jeg ble leder, men det var det absolutt ikke rom for. Ja, det er kanskje en borgerlig tenketank, men jeg mener det er lurt å være med på ulike konferanser og foredrag for å få nye ideer, sier hun, før hun fortsetter:

- Når man har prøvd å dreie partiet litt mot sentrum, og har sagt at partiet har blitt litt for røde, da er partiledelsen ute med en gang og sier at vi ikke er røde men et grønt parti. Det er ikke jeg enig i, jeg mener at vi er blitt alt for røde, sier hun.

- Er det Navarsete som stopper tenkningen?

- Nei, det er flere i partiet. Liv Signe har alltid vært en del av det rødgrønne prosjektet, og jeg skjønner at hun forsvarer det. Og jeg vil ikke ha en personkonflikt ut av dette, for dette er noe hele partiet må ta ansvar for, det klarer ikke Liv Signe alene, sier Borch.

- Så du mener ikke løsningen er at hun trekker seg?

- Nei, nå er det ett og et halvt år til landsmøtet. Ledelsesdiskusjonen der har ikke startet, og i dag er det jo ingen som har signalisert at de ønsker å ta over som leder. Nå er det Liv Signe som er leder, og hun trenger hjelp til å bygge det nye partiet, sier hun.

- Folk sliter å samarbeide med meg
Hun legger imidlertid ikke skjul på at samarbeidet med Navarsete har vært litt dårlig tidligere, men sier det nå er blitt mye bedre. For nøyaktig ett år siden ble hun, som mye omtalt, skjelt ut av Navarsete på en konferanse i Tromsø.

- Jeg føler vi har en bra tone, og det er ikke derfor jeg gjør dette nå. Jeg er en kontroversiell politiker, jeg er ganske krass og tydelig, og det gjør kanskje også at folk sliter med å samarbeide med meg. Det skal også jeg ta selvkritikk for, sier hun, før hun legger erkjennende til:

- Jeg tror det derfor gavner Senterungdommen å få en leder som evner å samarbeide bedre med ledelsen.

- Du har sagt at Ola Borten-Moe vil være den beste til å overta etter Navarsete. Mener du fortsatt at han er den beste til å overta ledervervet?

- Det er vanskelig å si, man vet jo ikke om Ola vil. Jeg tenker at vi har veldig mange gode folk, og nå skal Liv Signe fortsette i alle fall i to år til, sier Borch.

- Blir du såret av kritikken?

- Nei, jeg tåler det. Jeg skjønner at dette er et krast utspill og mange reagerer på det, men jeg angrer ikke i det hele tatt. Og så håper jeg at Senterpartiet nå evner å tenke nytt, svarer Borch.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Jeg vil gå på flere Høyre-fester
Onsdag ble det også kjent at Borch gikk på festen til Unge Høyres etter at hun i protest forlot Sps valgvake valgkvelden.

At det blir en så stor sak, synes hun er overraskende.

- Jeg synes det er komisk. Jeg kommer til å fortsette å gå på Høyre-fester, sier hun, og ler.

Hun forteller at de fleste av hennes gode venner, har hun i Unge Høyre og FpU.

- Det viser også litt av det gode forholdet vi har i det ungdomspolitiske Norge. Vi dro til Unge Høyre etter skolevalget også, sier hun, og legger til:

- Flere har kommentert på Facebook at jeg bør gå til Høyre, men det skjer ikke!

- Så du har ikke vurdert å bytte parti?

- Nei, det skal jeg ikke. Mitt hjerte vil alltid være i Senterpartiet, slår hun fast.

- Må vel finne meg en jobb
- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg skal jo fortsatt være leder til november, men jeg må vel prøve å finne meg en jobb som alle andre. Men jeg sitter jo på fylkestinget i Troms, og ser fram til å få mer tid til det, sier Borch.

- Men rikspolitikken er du ferdig med nå?

- Ja, rikspolitikken er jeg nå ferdig med for en stund. Jeg er veldig glad for at det nå forhåpentligvis skal bli en rolig tid framover, sier hun.

Tidligere onsdag kunne Nettavisen avsløre at også Senterungdommens leder i Telemark, Hilde Moi Felle, trekker seg som leder etter Borchs exit.

Hun melder seg ut av Senterpartiet, og støtter Borchs kritikk av partiet.

Les saken her: Trekker seg etter Sandra-exit

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.