- Jeg hater ikke Hagen

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Kjell Magne Bondevik avviser Dagbladets påstand om at han hater Carl I. Hagen.

23.06.05 08:53

SEM GJESTEGÅRD (TV 2 Nettavisen): -Dette dreier seg ikke om personer eller uvilje. Det dreier seg om politiske avstander. Det er ikke slik at jeg ikke snakker med Hagen. Vi snakker stadig sammen, sier Bondevik.

Bondevik tilbakeviste på dagens pressekonferanse at han hater Carl I. Hagen. Dagbladet skriver i dag at det eksisterer et hatforhold mellom de to politiker-veteranene.

- Jeg vet ikke hva som har gjort Hagen så bitter at han gjør dette til et personlig anliggende. Jeg vil heller ikke spekulere i det. Jeg velger i det lengste å tro at dette dreier seg om sak, og ikke person. Jeg vil ikke komme med personangrep, men holde meg til politikken, sier Bondevik.

Statsministeren har nå kommet hjem fra sin Moskva-tur, og kommenterer det harde personangrepet som Carl I. Hagen kom med mandag. Hagen overrasket alle med å si at det ikke er aktuelt for Frp å støtte samarbeidsregjeringen hvis Bondevik fortsetter som statsminister.

Samtidig sa Hagen at han ikke vil støtte en rødgrønn regjering med Ap-leder.

- Må velge Stoltenberg
Nå gir Kjell Magne Bondevik Frp-formannen klar beskjed:

Hvis Hagen ikke er fornøyd med Bondevik som statsminister dersom de borgerlige får flertall etter valget, må Hagen velge en sosialistisk regjering.

- Jeg vil bli sittende helt til Hagen sier at han vil ha en rødgrønn regjering. Det er ikke Hagen, eller jeg som bestemmer hvem som er statsministerkandidat. Det er de tre partiene, og det må Hagen forholde seg til, sier Bondevik og understreker at både Venstre og Høyre støtter ham som statsministerkandidat for en videre samarbeidsregjering.

- Jeg klamrer meg ikke til en taburett. Det er ikke spørsmål om min person, men om ryddighet og respekt for hva samarbeidsregjeringen ønsker.

Bondevik mener at han plikter å sørge for at landet har en regjering.

- Man bør vite, før man varsler sin avgang, at det er flertall for en annen regjering. I praksis betyr dette at Frp. må velge om de ønsker en rød regjering eller en fortsatt ikke-sosialistisk regjering

Han understreker nok en gang at det ikke er snakk om å innlede ett tettere samarbeid med Frp.

- Avtalen som vi fikk høsten 2001 står seg godt. Jeg ser ikke noen grunnlag for en omfattende avtale som ikke sikrer samarbeidsregjeringen handlefrihet, sier Bondevik.

- Vurderer du den politiske situasjonen som uforandret etter Hagens utspill?

- Nei, det kan en ikke si. Hagen har skapt usikkerhet om hva en stemme for Frp betyr, men for samarbeidsregjeringen gjelder fortsatt de samme målene og den samme regjeringen.

Ikke overrasket
- Er du overrasket over at Hagen kommer med så sterke personangrep på deg?

- Jeg slutter aldri å la meg overraske av Frp. Det er bare få uker siden Hagen erklærte at vi må tale vel om hverandre. Men jeg er ved godt mot og ser lyst på livet og valget, sier Bondevik og smiler utover de jordbærspisende journalistene i hagen på Sem gjestegård i Asker utenfor Oslo.

Det var her samarbeidsregjeringen snekret sammen Semerklæringen for fire år siden, og fikk støtte fra Frp til å regjerere.

Nå er det mulig at det er siste gang han oppsummer stortingssesjonen som statsminister. Men Bondevik har god tro på at de tre partiene i samarbeidsregjeringen vil gjøre ett godt valg.

- Noen tok det for gitt for noen måneder siden at det ville bli et regjeringsskifte, men flere meningsmålinger viser nå at det slett ikke er så opplagt. Det skal bare noen få prosentforskyvninger til før det ikke er tilfelle, sier Bondevik.

Her kan du lese hva Bondevik synes han har fått gjennomført som statsminister

Her kan du diskutere regjeringsspørsmålet i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.