RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg må gjøre mine valg, men valget er ikke tatt

Knut Arild Hareide KrF
Knut Arild Hareide KrF Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
KrF-leder Knut Arild Hareide sår tvil om egen rolle.

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag inviterte KrF-ledelsen til pressekonferanse om landsmøtet partiet skal ha til helgen, men KrF-leder Knut Arild Hareides politiske saker ble overskygget av nyheten om at han vurderer å si nei til en statsrådpost i en borgerlig regjering på grunn av papparollen.

Les også: - Ikke det smarteste Hareide har gjort

- Ønsker du ikke å bli statsråd? ble Hareide spurt.

- Det jeg er veldig tydelig på er at jeg vil ha KrF inn regjering, og det er viktigere for meg enn at jeg blir statsråd. Vi er i den heldige situasjonen at vi har veldig mange dyktige statsrådkandidater, sa han, og la samtidig til:

- Jeg har vært pappa i to uker, så jeg har ikke all verdens erfaringsgrunnlag. Så det er ikke slik at jeg har hugget noe i stein verken på den ene eller andre måten. Jeg vil ikke avvise at jeg vil bli statsråd, men det er heller ikke feil det VG og Vårt Land har skrevet, sa Hareide.

Les også: - Hareide vurderer å si nei til statsråd-jobb

- Blir ikke nødvendigvis svekket
Det var til Vårt land at Hareide først sa at han vurderer å si nei til en jobb som statsråd dersom partiet havner i regjering.

På pressekonferansen påpekte han at KrF «ikke nødvendigvis» blir svekket dersom han som partileder bare sitter på Stortinget, og ikke regjering.

- Hvis vi lander ned på den løsningen der, må det være en forutsetning at det ikke svekker KrFs innflytelse. KrF går ikke inn i regjering for å være til pynt. Vi vil ha mer gjennomslag enn det SV og Senterpartiet opplever i dag, sa Hareide.

Han måtte gjentatte ganger svare på spørsmål om sitt mulige statsråd-nei.

- Så lenge jeg har vært aktiv i KrF, så tror jeg ikke regjeringslysten har vært større enn nå. Min lyst til å få KrF inn i regjering er betydelig. Jeg har heller ikke konkludert med om jeg skal inn i en regjering. Det å være statsråd og partileder er veldig krevende, men mitt fokus nå er hvordan vi skal vinne valget, bedyret han.

- Mange har greid det
- Er det mulig å kombinere det å være statsråd og være en god pappa?

- Ja, og det er det mange som har greid også. En tilrettelegging for det må være mulig, sa Hareide til Nettavisen.

Han ble også spurt om han han har vurdert å trekke seg som partileder.

- Nei. Jeg tenker faktisk i et ganske langsiktig liv som partileder, og da må man selvfølgelig ha en hverdag så det går i hop. Jeg er ikke arbeidsledig som stortingsrepresentant og partileder, og jeg vet av erfaring at det å være statsråd er altoppslukende, sa Hareide, og påpekte:

- Jeg må gjøre mine valg, og det valget har jeg altså ikke gjort.

Han sa på pressekonferansen at KrF vil ha en ny sentrum/Høyre-regjering, og at de ser på det som lite sannsynlig med en regjering bestående av alle de fire borgerlige partiene.

- Et samarbeid med Høyre virker mer fristende enn på lang tid. Høyres endring de siste årene har gjort det enklere. Det er et parti som har gått mot sentrum, sa han.

- Har vært åtte magre år
Hareide, som akkurat kom tilbake som partileder etter pappapermisjon, ser nå fram til landsmøtet til helgen.

- Det blir fire hektiske dager. Jeg tror det blir gode dager for KrF. Vi er veldig klare for å få innflytelse, og å komme i regjering. Vi har hatt åtte magre år, og er klar for fire feite år, sa han.

Han sa at dersom KrF kommer i regjering, så vil de påvirke norsk politikk, særlig familiepolitikken.

- Vi vil sikre valgfrihet, vi ønsker å gi barnefamiliene tillit. De skal selv få legge opp sin egen hverdag, sa han, og la samtidig til:

- Det kan være ganske hektisk å være småbarnsforeldre.

KrF avholder sitt landsmøte i Trondheim fra 25. til 28. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere