RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg stålsetter meg

Sylvia Brustad har sine knep for å ikke ta seg nær av sviende kritikk.

EIDSVOLLS PLASS (Nettavisen): - Det er umulig å gjøre alle til lags, spesielt innenfor sykehussektoren. Uansett hva jeg gjør, er det storm, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) til Nettavisen.

Ministeren markerte tirsdag Verdensdagen for psykisk helse ved å besøke 16 organisasjoner som stod på stands på Karl Johan. Psykisk syke er blitt en ny folkesykdom, så mange som hver fjerde nordmann må regne med å bli syk i løpet av livet.

- For mye press
Brustad tror mye av årsaken til denne økningen ligger i samfunnsutviklingen.

- Tiden som vi lever i er preget av at vi er rike, vellykkede og perfekte. Ikke alle klarer å henge med. Dessuten er det større fokus på psykiske lidelser, flere tør å stå fram, og flere får hjelp, sier hun.

- Du fikk hard kritikk for å ikke bevilge nok penger til helseforetakene da regjeringen la fram statsbudsjettet, og du har en tøff jobb. Hva gjør du for å ikke bli utbrent?

- Det er en tøff jobb, og jeg må stålsette meg selv. Det viktigste for meg er å sette av tid til aktivitet, selv om det er vanskelig. Jeg går ut på tur! Aktivitet er veldig viktig, sier hun.

Den vanligste diagnosen
Av alle personer som får diagnose av fastlegen, er det 12 prosent som får diagnosen psykisk lidelse. Denne lidelsen er dermed den vanligste diagnosen. Mange av pasientene som får denne diagnosen er unge, 39 prosent er i alderen 25 til 44 år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Brustad understreker at psykisk syke nå er blitt så vanlig at alle kjenner noen som er berørt av sykdommen.

- Jeg synes også det er viktig å lage tiltak for de pårørende, å legge til rette slik at de får flere arenaer der de kan møtes og få hjelp, sier hun.

- Hva med rehabilitering? Mental Helse sier at statsbudsjettet inneholder lite om rehabilitering av folk som gjerne vil tilbake til arbeidslivet?

- Vi har bevilget over en milliard kroner totalt til rehabilitering, og jeg lover at jeg skal passe på at psykisk syke skal få sin del gjennom å styre de regionale helseforetakene, sier statsråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere