*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg synes det er pussig hva Erna og Siv bruker tiden på

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

Statssekretær undres over når vi får nyheten om lakrispiper.

04.10.13 14:07

Torsdag kunne Siv Jensen fortelle journalistene på Sundvolden hotell ved Tyrifjorden at den nye regjeringen så raskt som mulig skal fjerne forbudet mot proffboksing, og la det bli opp til kommunene hvor man skal få kjøre snøscooter.

Senere på kvelden avslørte Erna Solberg, under opptak av Senkveld på TV 2, at de også skal tillate bruk av Segway.

Les også: - Vi vil oppheve forbudet mot proffboksing
Les også: Den nye regjeringen åpner for Segway

- Det er vel mange som er overrasket
Nyheten om forbudene har skapt reaksjoner, og debatten raser nå på sosiale medier. Flere politikere harselerer med det Erna og Siv kommer med.

Statssekretær og Ap-politiker Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet, er en av dem. Hun er forundret over hva de to partilederne går ut med fra regjeringsforhandlingene.

«Proffboksing og segway i dag. Lakrispiper i morgen? Viktig å prioritere de store sakene!», skriver hun på Twitter.

- Det er vel mange av oss som er overrasket over det som kommer. På tross av uenigheten skulle man tro at seriøse partier skulle komme med ordentlige saker, sier Gerhardsen til Nettavisen.

Hun kan rett og slett ikke skjønne at proffboksing, snøscooter og Segway trekkes fram.

- Jeg er overrasket over at det er dette de sitter og diskuterer i regjeringsforhandlingene. Det er vel ikke Segway som gir de største utfordringene i hverdagen. Man skulle jo tro at de har noen saker om skole og helse som er vel så viktig å snakke om, sier statssekretæren, og legger til:

- Kontrasten blir stor til Segway-forbud
Gerhardsen sammenligner med den rødgrønne regjeringens Soria Moria-erklæring.

- Dette er jo veldig smale problemstillinger. I våre Soria Moria-erklæringer prøvde vi å tegne opp store linjer fra kulturløft til bistandsløft - og til klimaambisjoner. Så kontrasten blir jo stor fra målet om en prosent bistand til Segway-forbud, sier hun.

- Hvilke saker savner du fra Erna og Siv?

- I valgkampen har de jo kommet med voldsomme ambisjoner om fjerning av for eksempel helsekøer, så jeg skulle gjerne hatt svaret deres på hvordan de skal gjøre det. Vi er jo også uenige med dem om privatskoler, så vi er spent på om de faktisk vil gjøre en endring der. Med Frp i regjering er vi alle dessuten spent på klimapolitikken deres, sier Gerhardsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Guri Dahl

- Jeg synes det er pussig
- Men alle vet jo at det vil komme mer når regjeringserklæringen er ferdig?

- Det gjør det jo, men det gir jo et signal om hva de mener er viktig. Jeg mener det ikke er helt tilfeldig hva de sier når de møter pressen. Det viser hva de bruker tiden sin på, som jeg synes er pussig, sier hun.

Selv er hun og Ap mot å tillate proffboksing.

- Det er veldige klare helseanbefalinger om et forbud. Vi følger det rådet. I tillegg er det en etisk dimensjon, en idrett der det å skade andre belønnes, sier Gerhardsen.

- Et Segway-forbud er kanskje ikke like godt begrunnet?

- Segway-tilgang har ikke vært noe savn i livet mitt, og jeg har ikke møtt noen som opplever det som et stort savn i livet, sier hun.

Men lakrispiper derimot, kan selv Ap-politikeren være med på.

- Det er vanskelig å være mot lakrispiper, sier Gerhardsen, og ler godt.

- Litt av et retningsvalg
På Twitter er det flere profilerte politikere som har kastet seg inn i debatten om forbudene som nå skal oppheves.

Her er noen av meldingene:

«En verden ufattelig full av urettferdighet. Vår tids store utfordring. Større enn snøscooter og proffboksing», skriver tidligere justisminister Knut Storberget (Ap).

«Frp solgte seg billig i bompengesaken for å vinne det store slaget om proffboksing #kamelregjeringen», skriver statssekretær Lars Erik Bartnes i Samferdselsdepartementet, og samferdselsminister Marit Arnstad svarer på meldingen med: «Ja, ja».

«Den nye regjeringen slipper godbit etter godbit, nå: Segway! Litt av et retningsvalg...», skriver Kjetil Vevle, AUF-er og bystyrerepresentant for Ap i Bergen.

«De hamrer program nå, de blå - og innholdet ugreit å spå. Men ser man i kikkert er ett helt blitt sikkert: Cecilia - hun skal nå få slå!», skriver tidligere kunnskapsminister Gudmund Hernes.

«Er så vanskelig å velge hvilken genial segway-tweet man skal retweete. Høyre/FrP gjør det ikke lett for oss! Hva er din favoritt?», skriver AUF-leder Eskil Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

- Rarere at det er forbudt i 2013
Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy mener imidlertid at de som nå kritiserer de blåblå, bør svare på hvorfor det er viktig med forbudene.

- Det er lett å stå på sidelinjen og si at dette er uviktige saker, og at man nærmest harselerer med at en regjering gjør noe med det fordi det er så uviktig. Men de folkene som sier det er de samme som mener at det er veldig viktig å forby dette, sier Sandøy til Nettavisen, og påpeker:

- Det som er mer rart enn at Høyre og Frp vil tillate dette, er at det er forbudt i Norge i 2013.

Han karakteriserer fjerningen av forbudene som «å drive litt pennestrøkarbeid».

- Dette er enkelt og fort gjort, og kommer til å gjøre ting litt enklere for mange - og tar ikke tid fra andre store viktige saker, sier Sandøy.

- Bry oss mindre om slik saker
Sandøy mener kritikken om at de blåblå med dette bare bryr seg om de små sakene, er helt feilslått.

- Dette er tvert imot et signal om at politikerne nå skal bry seg litt mindre om slike saker, og heller om større saker. Det virker smått og uviktig, men det er nettopp poenget. Det er dette politikerne ikke skal blande seg inn i, sier han.

- Så hva tror du blir dagens nyhet fra Sundvolden?

- Lakrispiper, sier Unge Høyre-lederen, og ler.

Han sier han har en lang liste med forbud som han mener bør tillates.

- Jeg håper at poker skal bli lovlig, og at skjenketidene skal avgjøres på kommunenivå. Det kommer nok litt slike drypp framover, sier han, og presiserer:

- Det er ikke det viktigste som kommer til å stå igjen etter regjeringen Solberg, men det er en forenkling av regelverket og gjør hverdagen litt enklere for folk, sier Sandøy.

Hva mener du om nyhetene som kommer fra regjeringsforhandlingene? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.