- Jeg vil bli samferdselsminister

Foto: (NTB Scanpix)

- Jeg har vært en av hovedarkitektene bak Høyres transportpolitikk. Klart jeg vil bli samferdselsminister.

Stortingsrepresentant Øyvind Halleraker, sa fra seg vervet som transportpolitisk talsmann for Høyre, etter at VG avslørte at Halleraker ikke hadde oppgitt til stortingsregisteret at han hadde mottatt honorarer for vervet som visepresident i Asecap og vært involvert som rådgiver i et tunnelprosjekt hvor også konen Ingrids administrasjonsselskap, hadde et oppdrag.

Asecap er en organisasjon for selskaper som bygger og drifter ikke statlige motorveier og andre prosjekt i Europa.

Lørdag brakte Nettavisen NA24 nyheten om at Hallerakers kone hadde solgt sitt konsulentselskap Via Futura og fått seg ny jobb.

- Ingrid har søkt, og fått, en stilling som daglig leder i et kommunalt eiendomsselskap. Hun starter der over sommeren 1. august, sa Halleraker til Nettavisen NA24.

- Hun har også valgt å selge sitt konsulentselskap Via Futura, og er dermed helt ute av samferdselssektoren, sa han videre.

- Klart jeg vil bli samferdselsminister

Det betyr at kona ikke lenger har noe med samferdsel å gjøre og veien er igjen åpen for at Halleraker etter valget trer inn i samferdselsmanesjen.

- Du kan tenke deg tilbake til samferdsel?

- Ja, det kunne jeg gjerne tenke meg, sier Halleraker til Nettavisen NA24.

- Det vokser vel en minister i magen på deg?

- Vinner vi valget, så er vel jeg en av flere som kunne tenke seg en ministerpost, sier Halleraker.

- Og samferdselsminister hadde ikke vært å forakte?

- Jeg har jobbet med den sektoren i snart åtte år på Stortinget og føler at jeg har rimelig god oversikt over feltet. Jeg tror jeg tør si at jeg har vært hovedarkitekten bak fornyelsen av Høyres transportpolitikk og ledet jo også arbeidet med Høyres Transportplan som ble lagt fram før landsmøtet i mai, sier Halleraker.

- Jeg har derfor lagt mye av min politiske sjel i samferdsel, så det betyr mye for meg. Så ja, det hadde vært gøy å få satt den planen ut i live, selvfølgelig. Det legger jeg ikke skjul på. Klart jeg vil bli samferdselsminister hvis Erna spør, sier Halleraker.

Foto: Rønning, Mats (NTB Scanpix)

Han understreker imidlertid, at det uansett vil være mange oppgaver på Stortinget, som han også kunne tenke seg.

- Det fins mange spennende utfordringer her, så jeg er ikke redd for at den neste fire årene ikke blir spennende, sier han.

- Opptil Erna

Om det blir storting eller regjering på Halleraker etter valget i september, er det ikke han selv som avgjør.

- Først og fremst må vi vinne valget. Deretter er det Erna og partiledelsen som må løse kabalen og bestemme hvem som skal hvor, sier Halleraker.

Noe av det som utløste presseoppslagene rundt Halleraker og mulige doble roller, var at hans kone eide og var daglig leder i Via Futura, et administrasjonsselskap som selger administrasjons- og finansiell kompetanse til blant annet bompengeselskap.

Halleraker innrømmer nå at han burde forutsett at dette forholdet kan sees som for tett, selv om det ikke noe formelt hinder for at ektefelle er engasjert i tilstøtende næringsvirksomhet.

- Hun har nå fått seg ny jobb, og det vil nå bli ansatt ny daglig leder i Via Futura. Hun har også valgt å selge selskapet, som nå har ny eier og hun starter i sin nye jobb i et eiendomsselskap 1. august i år, sier han.

Kona måtte selge

For det ville neppe vært mulig for Halleraker å bli samferdselsminister, hvis kona fortsatte som «samferdselskonsulent».

- Det er stor forskjell på å være stortingsrepresentant og det å være minister. Som stortingsrepresentant er man i utgangspunktet aldri inhabil, men må det må være åpenhet om engasjement og interesser. Som statsråd derimot kan det skje ofte, sier Halleraker.

- Så jeg har jo tenkt tanken tidligere, hva om Erna vil ha meg som minister? Og konklusjonen var klar. Min kone kan ikke jobbe med samferdselsspørsmål overhode. Men det var en beslutning vi var forberedt på å ta hvis forespørselen kom, nå blir det slik uansett, avslutter Halleraker.

Han byttet verv med Høyre-kollega Trond Helleland og er i dag en av to representanter for Høyre i Stortingets Kommunal- og forvaltningskomité.

- Det var en interessant forandring. Her driver jeg med alt fra kommunal og distriktspolitikk til bolig- og innvandringsspørsmål, sier Halleraker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag