*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg vil gjøre Trygve bedre

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er 1 . nestleder kandidat under Senterpartiets ekstraordinære landsmøte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Nå avgjøres nestleder-duellen.

07.04.14 15:20

LLLESTRØM/SP (Nettavisen): Tvinnereim legger i sin presentasjon vekt på at hun ikke vil være en del av et spill.

- Ber om ikke å bli misbrukt
- Jeg har ikke stilt noe ultimatum, og ber om at det ikke blir misbrukt, sa hun engasjert.

Tvinnnereim løftet også Bjørnson frem i lyset, med diktet "Jeg velger meg april".

Hun fikk stående applaus for sine utvalgte ord.

Les også: DIREKTE: Sp-dramaet er i gang
Les også: - Jeg er fylt med mange følelser. Vemod, ja!

Slik formulerte hun seg:

"Nils Trædal var leder i Bondepartiet fra 38-48. Han sa:

«Kva er det vi vil? Det er ikkje bankbøker og mammon. Ein må ha pengar for å leva, men pengar er ikkje målet. Målet er likeverdige kår, kulturelt, sosialt og åndeleg…. Vi er ikkje berre av støv, vi er meir enn støv».

Vi forvalter en stolt arv. En verdiarv, som setter mennesket i sentrum. Å være til er mye. Å høre til er mere. Tette fellesskap gjør oss sterke. Det gode samfunnet bygges nedenfra.

Jeg blir stolt når lille, Sp-styrte Rindal kommune får Europarådets pris for gode tjenester. Da får det så være at Sanner samtidig sier at kommunen ikke er liv laga. Jeg blir stolt når lille, SP-styrte Lærdal reiser seg i dugnadsinnsats på liv og død når katastrofen treffer. Det er ikke robust sier ekspertene. Nei vel, sier jeg. Folk som tar ansvar – det er robust. Folk som ikke venter på at noen fra øvrigheta med fullmaktene i orden skal komme og ordne opp, men som går inn og gjør jobben.

Jeg meldte meg inn Sp i EU-kampen. Jeg ville kjempe for folkestyre, for miljø og solidaritet. Jeg ble begeistret av Anne Engers engasjement. Hun snakket om de nære ting, men med en høy himmel over.

Senterpartiet kjemper for fellesskapets eierskap til fisken i havet, fordi det handler om arbeidsplasser og verdiskaping langs hele kysten. Men det handler også om folk i utviklingsland som fratas sine lokale ressurser for å gi plass til internasjonale selskap. Vi kjemper for norsk matproduksjon over hele landet for å sikre et levende landbruk og trygg mat til oss som forbrukere. Men det handler også om småbrukerne i Mosambik som er presset ut av eget lokalmarked, fordi eksportsubsidierte landbruksprodukter fra rike land er billigere. Senterpartiet slår ring om fellesgodene i velferdsstaten for å ta vare på kanskje det mest vellykkede systemet noen, noensinne i verdenshistorien har klart å skape. Og det er den samme kampen mot økte forskjeller som vi ser i land etter land i Europa.

Nasjonal råderett over ressursene har lagt grunnlag for vår rikdom og for bosetting og næring over hele landet. Jord, skog, vann, fisk, mineraler, olje og gass. Utfra det har vi utviklet kompetanse i verdensklasse innenfor skipsfart, leverandørindustri, marine og maritime næringer og energi. Nå er tiden for kloke og langsiktige løsninger. Kortsiktighet kan føre til gale valg både for vår generasjon og for generasjonene etter oss. Vi forstår forvalteransvaret i Senterpartiet. Vi har gården, jorda og kloden til låns av våre barn og barnebarn.

Hver eneste dag utfordres Senterpartiet. På desentralisering, på kommuneøkonomi, på struktursaker innenfor politi, brannvern og helse. På EU og EØS. De blå-blå skulle inn i EU for å påvirke. Men i viktige nasjonale interesser, der vår regjering stod fast i 8 år, brukte den blå-blå regjeringen mindre enn 8 måneder på å gi opp. ”Inn i EU for å påvirke” betyr i praksis ”Inn i EU for å bli påvirket”.

Jeg vil være med å bygge laget i Sp. Jeg vil gjøre Trygve til en enda bedre leder. Det er når vi har løftet i flokk og bygget allianser Senterpartiet har vunnet sine historiske seire.

Anne Enger sa: «Ikke noe parti kan bygges på enkeltpersoner eller stemningsbølger. Vi vinner som et lag og vi taper som et lag. Alle skal æres når vi lykkes og alle må ta ansvar når vi møter motgang.»

Så til sist. I denne prosessen har jeg ikke stilt noe ultimatum. Men jeg liker ikke å bli brukt i et taktisk spill om stemmer sammen med stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordaas. Flere, også i valgkomiteen, har bedt meg om ikke å stille til valg som 2. Nestleder i dag. For meg ble det rett og slett feil. Men jeg stiller til valg som 1. nestleder, og jeg ønsker å velges som det. Jeg ber derfor landsmøtet ydmykt om at den åpenheten jeg viste komiteen ikke brukes mot meg, og at de som ønsker meg som 1. nestleder, stemmer på meg som 1. nestleder.

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noget vil."

- Det går inn på meg
Ola Borten Moe innledet med alvor:

- Jeg har min del av ansvaret, og tar det. Det går inn på meg, det som er sagt og skrevet om meg de siste månedene.

Men - han gjorde det klinkende klart at:

- Jeg ønsker fornyet tillit som første nestleder i Senterpartiet for å være med på å bringe Senterpartiet inn i en ny tid og gyve løs på store utfordringer for partiet, sa Borten Moe.

Borten Moe vektla at det ikke er noen motsetning mellom bærekraft og aktiv forvaltning. Tvert imot forutsetter bærekraft en aktiv forvaltning av våre ressurser.

- Når naturen skal betraktes og ikke forvaltes går det galt av sted. Vår grønnfarge skal ikke få defineres av miljøbyråkratiet i hovedstaden, men av folk som bor over hele landet. Vi skal bidra til å sikre vekst over hele landet og vri samfunnet i fornybar retning, fremholdt Borten Moe.

Følg Nettavisens live-dekning her:

HTML EMBED


Nettavisen er på Lillestrøm og følger landsmøtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag