RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vil gratulere KrF med å sette skolen flere tiår tilbake

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det er en stor prestasjon å trumfe det gjennom, mener SU-lederen.

OSLO (Nettavisen): Mandag kom svaret mange har ventet på lenge, hvilke partier som skal sitte i Erna Solbergs regjering.

Venstre og KrF hopper av lasset, og igjen sitter Høyre og Frp - som nå skal starte forhandlinger om en mindretallsregjering.

Les også: De vil regjere sammen

- Det er veldig bra for fremtiden
Men med på veien tilbake til Stortinget, har Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide fått med seg en forpliktende avtale med Erna og Siv.

Ved å støtte den nye regjeringen, har de blant annet fått stanset en konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

KrF har også fått gjennomslag for at det skal bli mer kristendomsundervisning i skolen, og Venstre amnesti for en gruppe lengeværende asylbarn.

Les hele avtalen her: Dette er avtalen

- Jeg vil gratulere KrF
Lederen i Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas Halse, er ikke særlig fornøyd med avtalen.

- Jeg vil starte med å gratulere KrF. Det er en stor prestasjon å trumfe gjennom og få regjeringen med på å sette skolen flere tiår tilbake ved å gjeninnføre kristendomsundervisningen, sier Halse til Nettavisen.

«RLE-faget endrer navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk), og kravet om at faget, i tråd med kompetansemålene, skal inneholde minst 55 pst. kristendom gjeninnføres», heter det i avtalene mellom de fire borgerlige partiene.

Halse er også bekymret for hva Høyre vil gjøre med helsepolitikken.

- Jeg vil også gratulere Høyre for gjennomslag for den største markedstilpasningen av norsk helsevesen siden den første Stoltenberg-regjeringen, sier han, og legger til:

- Det er bare å beklage til alle som jobber i helsevesenet, at vi ikke klarte å unngå en slik regjering.

Siv Jensen: - Rom ble ikke bygd på en dag
Les også: Nå starter personkabalen i regjeringen

- Så stor grunn til jubel er det ikke
Halse sier de nå må sette alle krefter inn for å bekjempe Høyres markedstilpasning.

- Vi vil styrke vårt samarbeid med fagbevegelsen og stå sammen med de ansatte for å kjempe mot markedstenkning og mer butikkdrevet offentlig sektor, sier han.

- Men du er vel fornøyd med at det ikke blir konsekvensutredning utenfor Lofoten?

- Jeg er veldig glad for at de klarte å holde områdene oljefrie. Forhåpentligvis kan man nå satse på en industri og et næringsliv som ikke er direkte oljerelatert.

- Men så stor grunn til jubel for miljøvernerne er det vel ikke, for dette er i stor grad en videreføring av den sittende regjerings politikk, påpeker Halse.

Les også: - Det blir en vanvittig regjeringsslitasje

- Det er det jeg er mest skeptisk til
- Hva frykter du mest med Erna og Siv i regjering?

- Det de ikke nevner noen ting om i avtalen er arbeidslivet. Så jeg er veldig spent på hva de foreslår av endringer i arbeidsmiljøloven når det kommer til midlertidige stillinger og den typen ting, som de lovet i valgkampen å myke opp. Det er det jeg er mest skeptisk til, sier SU-lederen.

Han frykter at Erna-regjerings politikk, med dagens åpne grenser for arbeidsinnvandring, vil føre til mer sosial dumping - og et stort press i enkelte bransjer.

- Det blir en enorm utfordring for fagbevegelsen, mener han.

- Frp er jo mer for vern enn SV
Senterungdommens leder, Sandra Borch, er imidlertid mer fornøyd enn Halse.

- Det er veldig bra med tanke på et langsiktig perspektiv hvis vi tenker på et sentrumssamarbeid en gang i fremtiden. Så får tiden vise hva de får til i denne regjeringen, sier Borch til Nettavisen.

Borch mener Frp har gitt mye i sonderingene.

- Det er tydelig at Frp har måttet gi mye. De er jo mer for vern av petroleumsområder enn SV var med denne avtalen, konstaterer hun.

Så fornøyd er Senterungdommens leder, at hun skrev følgende på Twitter mandag kveld: «Jeg skåler for sentrum i kveld».

- Hvorfor skåler du for sentrum?

- Fordi det er bra for Senterpartiet at de tre sentrumspartiene nå forhåpentligvis kan samarbeide tettere enn de har gjort før. Så har de også fått bra med gjennomslag både KrF og Venstre, sier Borch.

Hva mener du om at Frp og Høyre nå skal forhandle om en ny regjering? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere