RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vil si det så sterkt, at det er et skjebnevalg

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sp-leder Liv Signe Navarsete advarer mot et regjeringsskifte.

STORTINGET (Nettavisen): - For noen grupper i dette landet, er det mer enn et retningsvalg. Jeg vil si det så sterkt at det er et skjebnevalg, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete da hun oppsummerte stortingsperioden på en pressekonferanse på Stortinget onsdag morgen.

Navarsete advarte sterkt mot konsekvensene av en ny borgerlig regjering.

- For dem som bor i distriktene, står det mellom nysatsing, samferdsel i hele landet og målrettet arbeid med næringsutvikling - eller et kutt i virkemidlene og en sentraliserende markedsideologi. For dem som har arbeidet sitt i landbruket, står det mellom fortsatt vekst eller et alternativ som vil ta bort de viktigste stolpene i landbrukspolitikken, sa hun.

- En folkeavstemning for mange
Hun mente det mest dramatiske er de borgerlige partienes plan om å lage et helt nytt kommunekart i Norge.

- Jeg tror det mest dramatiske er for de som er glad i småkommunene våre, og som bor i en liten kommune. De vil antakelig merke den aller største forskjellen, sa Navarsete, og fortsatte:

- Det har oppstått en helt ny politisk situasjon de siste årene. For første gang ønsker alle opposisjonspartiene å bruke tvang for å presse fram en gedigen trenering av småkommunene i dette landet. Det vil forandre Norge, og det vil være endringer som ikke vil være mulig å endre på, sa hun.

Navarsete mente derfor at høstens valg for mange vil være et folkeavstemning om kommunen de bor i.

- Det vil være en folkeavstemning om det fortsatt skal være en del av deres identitet, eller om de skal være en del av en nye storkommune, sa hun, og påpekte:

- Så høstens valg handler virkelig om hva vi vil at Norge skal være, hvordan Norge skal se ut og hvilken identitet folk skal ha.

- Systematisk angrep i lang tid
Navarsete gikk så i strupen på det hun kalte «Høyre-ideologene».

- De har drevet et systematisk angrep på kommunestrukturen i lang tid. I 2003 startet NHO sitt korstog mot småkommunene. Siden har de jo holdt på, og det er ikke lenge siden Civita overtok den stafettpinnen, med Kristin Clemet i spissen, sa hun.

Hun mente «Høyre-ideologene» rett og slett har dyrket myter.

- De har dyrket et sett med myter over så lang tid, at mange tror det er sant, ganske feilaktige bilder av norske kommuner, sa Navarsete, og slo tilbake mot noe av det hun mener er myter:

- De hevder at Norge har spesielt mange og små kommuner, men det er ikke rett. De hevder at Norge har en spesielt stor kommunesektor i økonomisk omfang, og det er heller ikke rett. De hevder at små kommuner sliter med å gjøre jobben sin, og at de ikke har gode nok tjenester, men det stemmer jo ikke, sa Sp-lederen.

- Ikke redd for å miste ordførere
Navarsete viste til at innbyggerne i små kommuner, har en større tilfredshet med kommunale tjenester enn man har i større kommuner.

- De hevder at det er mye å spare på å legge ned små kommuner, men det stemmer heller ikke med mindre du også vil sentralisere folk og sentralisere tjenester, sa hun.

Hun presiserte dessuten:

- På toppen av dette mener jeg det er prinsipielt feil, og at det gir et dårligere resultat at folk ikke får styre dette lokalt. Gode frivillige prosesser, godt forankret i folket i kommunen gir gode resultat. Det vet vi, for det har blitt forsket på kommunesammenslåinger, og Senterpartiet har stått i front for vellykkede kommunesammenslåinger, sa Navarsete.

Navarsete slo samtidig tilbake mot dem som hevder at Senterpartiet er mot kommunesammenslåing, fordi de er redd for å miste sine mange ordførere.

Onsdag skriver Dagens Næringsliv at også kommunenes egen interesseorganisasjon, KS, vil ha flere kommunesammenslåinger. Det tar Navarsete med knusende ro:

- At KS´ styreleder og Høyre-medlem, Gunn Marit Helgesen, holder med sitt parti er ikke overraskende. Dette er en kampanje NHO har kjørt i mange år. Nå får vi se hva landsstyret i KS kommer frem til når de skal diskutere saken i neste uke, sa Sp-lederen.

- Et eksperiment med Høyre og Frp
- Hvis de rødgrønne mister regjeringsmakten - vil du garantere at Sp holder seg på den rødgrønne siden i din periode?

- Vi skal vinne valget. I en eventuell opposisjon, vil vi være i opposisjon. Vi er jo tre partier, svarer Navarsete på spørsmål fra Nettavisen - og vil ikke gi noen garantier i rødgrønn retning.

- Men det ville være pussig hvis vi skulle støtte de som har felt oss. En regjering med Høyre og Frp er et risikabelt «eksperiment», mener hun.

Hun sier at deres viktigste oppgave i valgkampen blir å hindre at Høyre og Frp får flertall alene.

- Det vil være et historisk eksperiment, og det mener jeg landet vårt absolutt ikke skal utsettes for. Det er det vi har fokus på nå, å bekjempe at Høyre og Frp ikke kommer i regjering.

- Du leder et parti som vaker rundt sperregrensen. Hva kan Sp oppnå ved å gi støtte til en allianse mellom Høyre, KrF og Venstre, eventuelt?

- Venstre er blitt veldig likt Høyre, og Høyre står langt fra oss når det gjelder distriktspolitikk og kommunesammenslåing, for å nevne noe. Hvis Michael Tetzschner får gjennom sitt kommunesyn, vil 314 kommuner bli borte i dagens form, sier Navarsete.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere