*Nettavisen* Nyheter.

- Jens tok «en Bjørnøy»

- Jens Stoltenberg har satt sin egen forsvarsminister på plass, mener Høyre-leder Erna Solberg.

14.02.07 15:47

STORTINGET (Nettavisen): I spørretimen onsdag understreket Jens Stoltenberg at det ikke er aktuelt å sende norske spesialsoldater til Sør-Afghanistan uten behandling i regjeringen .

Opposisjonen angrep gang på gang Stoltenberg, og pekte på at forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsens tirsdag sa at det ikke ligger noen formell begrensning på opreasjonsområdet til styrkene.

Høyre-leder Erna Solberg mener Stoltenberg tok «en Bjørnøy».

- Han irettesatte Strøm-Erichsen. Han forsøkte ikke en gang å bortforklare at forsvarsministeren ikke hadde dekning for det hun sa. Den irettesettelsen var klar og tydelig, sier Solberg til Nettavisen.

I januar ble miljøvernministeren satt på plass av SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen i spørsmålet om norske klimaforpliktelser.

Les også: Krise-møte om Afghanistan

Avviser kritikk

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)


Anne-Grete Strøm-Erichsen avviser at hun føler seg irettesatt av Stoltenberg.

- Det er ingen uenighet i regjeringen om dette. Jeg presiserte mange ganger i går: Styrken skal til Kabul-området. Det er det Nato har bedt oss om, sier hun til Nettavisen.

Hun innrømmer at det ikke foreligger noen formelle begrensninger fra Natos side om at de norske spesialsoldatene bare skal brukes i Kabul.

- Men det ligger veldig klare politiske begrensninger, at det er i Kabul vi skal være, sier hun.

Må hjelpe SV

Klikk på bildet for å forstørre.


I spørretimen understreket Stoltenberg at de norske spesialsoldatene som skal sendes til Kabul kan bli satt inn for å hjelpe andre norske soldater i Maimana i Nord-Afganistan dersom en nødsituasjon oppstår.

Opposisjonen mener uttalelsen er oppsiktsvekkende.

- Statsministeren forsøker bare å gi SV noe å klamre seg fast i, sier Frp-formann Siv Jensen til Nettavisen.

- Han sier vi skal stille opp i Maimana, men ikke hvis for eksempel nederlandske soldater trenger hjelp i sør. Det grenser til brudd på Nato-traktaten, sier hun.

- Har Nato en krisesituasjon, må Norge stille opp, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

Han mener Jens Stoltenberg «hadde en dårlig dag».

- Han kom til Stortinget med bare ett formål: Å ikke gjøre det vanskeligere for SV, sier han.

Kistespiker
KrF-leder Dagfinn mener at Afghanistan-saken er én av de siste spikrene som regjeringen nå selv slår inn i sin egen likkiste.

- SV har gått på et skikkelig nederlag. Jeg har inntrykk av at det brer seg uro og kaos i regjeringen. Jeg vil ikke bli forundret om Jens Stoltenberg sitter alene med en ren Ap-regjering mot slutten av perioden, sier Høybråten.

- Kan regjeringen si nei til å sende soldater til Sør-Afghanistan hvis Nato skulle be om det?

- Nei. Stoltenberg sier at saken i så fall skal opp i regjeringen. Men jeg skulle like å se at regjeringen svarer «nei, det vil vi ikke gjøre, fordi det er norske soldater». Det står seg ikke med virkeligheten, sier Høybråten til Nettavisen.

Hyllet SV
Jens Stoltenberg mener det ikke er noen uenighet mellom de rødgrønne om å sende soldater til Kabul, og at SV oppnår mye i regjeringen.

- SV gjør en fantastisk jobb i regjeringen. Partiet er en styrke og bidrar til mye, for eksempel når det gjelder fattigdomsforkjempelse og en økning av hjelp til sivile i Afghanistan. SV er også en pådriver i miljøpolitiske saker, for eksempel når det gjelder CO2-rensing på Mongstad. Partiet er også en pådriver når det gjelder barnehager og skoler, sier Stoltenberg til Nettavisen.

SV-leder Kristin Halvorsen er fornøyd med Stoltenbergs opklaringsrunde.

- Han sa det jeg sa i går. Jeg er fornøyd med at statsministeren har ryddet opp i dette, sier hun til Nettavisen.

SV-lederen gjør det samtidig klart at det ikke er aktuelt for SV å godta en eventuell flytting av norske spesialsoldater til Sør-Afghanistan.

- Dersom saken skulle komme opp i regjeringen er SVs svar et klart nei, sier hun.

SV har onsdag ekstraordinært sentralstyremøte om behandlingen av saken. Halvorsen har allerede varslet at hun også vil innkalle til et ekstraordinært landsstyremøte.

Forsikrer
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sendte onsdag ut en presisering av hva hun har sagt om spesialsoldatene som skal sendes:

Regjeringens beslutning er at styrkene skal bli stasjonert i Kabul-regionen og operere i denne regionen. Jeg kan forsikre om at den norske styrken ikke vil bli flyttet til andre områder enn Kabul-regionen. Dette er meddelt NATOs Generalsekretær som er fullt ut innforstått med dette, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.