RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Justisministeren i Munch-møte

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget bekrefter nå at han allerede i høst diskuterte Munch-forhandlingene med Riksadvokaten.

For første gang bekrefter justisminister Knut Storberget at han har diskutert omstendigheter rundt tilbakelevering av Munch-bildene med Riksadvokaten.

Justisministeren har siden september i fjor nektet for at han har hatt kjennskap at det har eksistert en avtale med kriminelle som sørget for at «Skrik» og «Madonna» ble returnert.

I et intervju med Nettavisen mandag bekrefter han for første gang at han har sittet i møter med Riksadvokaten og diskutert betingelser i forbindelse med overleveringen.

Ifølge Storbergets informasjonsrådgiver Gunnar Johansen skal bakgrunnen for diskusjonen med Riksadvokaten ha vært spørsmål fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og stortingsrepresentant Solveig Horne om at de om det forelå en avtale i forbindelse med overleveringen av bildene.

tor-aksel busch, riksadvokat

- Vi hadde møter
- Ja, vi hadde et møte med Riksadvokaten og påtalemyndigheten om saken, sier Knut Storberget til Nettavisen.

-Vi ville forsikre oss om at det ikke var inngått noen avtaler om soningforhold eller som begrenser domstolens adgang til å straffe de involverte, sier Storberget. Han legger til at disse forsikringene fikk han av Riksadvokaten.

- Men spurte du ikke der om det forelå noen annen avtale?

- Jeg kan ikke si til deg hva vi snakket om på et slikt intern møte, sa Storberget, før han nok en gang gjentok at han ikke har vært orientert om at det skal foreligge en avtale i forbindelse med at bildene kom til rette.

Må ikke informeres
Det tok 14 dager fra politikerne stilte spørsmålet, til Storberget svarte. Da var svaret at han ikke kjente til en slik avtale eller at det var forhandlet med kriminelle i Munch-saken.

Storberget sier at han står ved det svaret han ga til stortingsrepresentant Ellingsen og Horne i september i fjor. Han presiserer overfor Nettavisen at han aldri har vært orientert om at det forelå noen avtale i forbindelse med Munch-saken. Samtidig sier han at politi og påtalemyndighet har adgang til å inngå avtaler, uten å orientere ham om det.

Justisministeren avviser altså ikke muligheten for at det finnes en avtale, men sier han nå vil undersøke saken.

- Hvis Stortinget ber om det, skal jeg skaffe til veie den informasjonen de skal, og bør ha. Men så langt har jeg ikke fått noen begjæring om dette, sier han.

Belønner kriminelle
Nettavisen skrev søndag at det foreligger en avtale som tilgodeser flere kriminelle. Avtalen ble forhandlet frem av David Toskas advokat, Øystein Storrvik. Blant de som blir tilgodesett i avtalen, er Toskas 28 år gamle venn som går under kallenavnet Skrue. Verken Toska eller Skrue er siktet eller tiltalt i Munch-saken.

Avtalen resulterter blant annet i at Toskas advokat, Øyvind Storrvik, fortalte politiet hvor de kunne finne bildene. Konkret hva avtalen inneholder, er foreløpig ukjent. Det eneste som er sikkert, er at den førte til at politiet 31. august i fjor kunne annonsere at «Skrik» og «Madonna» var på de rette hender igjen.

Heller ikke politiet ønsker å opplyse om hvordan de hadde fått tak i bildene.

Storberget sier han ikke har hatt noen møter med Riksadvokaten etter de nye avsløringene søndag.

Vil ikke datofeste møtet
Når det gjelder møtet i september, sier justisdepartementet at møtet med Riksadvokaten som Storberget refererer til, ikke var noe ekstraordinært.

Møtene er ifølge Justisdepartementet rutinemessige møter, og saken ble diskutert på ett av disse møtene. Verken justisministeren eller departementet ønsker å si når dette møtet fant sted.

- Statsråden har jevnlige, faste møter med Riksadvokaten. Det er ikke naturlig å datofeste noe særskilt møte der denne saken har blitt tatt opp spesielt, skriver informasjonssjef Kathrine Kjelland i en epost til Nettavisen.

Venter på Stortinget
Vil du på eget initiativ ta opp denne saken?

- Foreløpig forholder jeg meg til en eventuell begjæring, sier Storberget.

Nettavisen opplyste også Storberget om at vi hadde lagt ut en sak om en av mennene som er tilgodesett i den nevnte Munch-avtalen. Mannen er både nær venn av David Toska og har et langt rulleblad.

- Var det riktig å inngå en avtale med en vinningskriminell i denne saken?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Storberget og viser til at spørsmålet gjelder en straffesak som er under behandling.

Krevde dusør
Nettavisen avslørte søndag at det allerede våren 2006 var forhandlinger mellom kriminelle og påtalemyndigheten om å få tilbake Munch-bildene. Den gangen var det Toskas nære venn, som går under navnet finansministeren i det kriminelle miljøet, som hevdet han kunne skaffe bildene tilbake.

Men da krevde de store deler av dusøren på 2 millioner kroner utbetalt, noe som ble avslått av påtalemyndigheten, og forhandlingene stanset opp.

Nettavisen spurte i dag justisminister Knut Storbergets informasjonsrådgiver Gunnar Johansen om hvorvidt justisministeren var orientert om disse forhandlingene.

I en sms til Nettavisen svarer Justisdepartmentets info-avdeling at justisministeren ikke ønsker å kommentere disse forholdene nærmere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere