*Nettavisen* Nyheter.

- Kan de sannsynliggjøre at de er ofre for menneskehandel, bør de få opphold

- Jeg fikk en klump i magen og ble opprørt over hvordan politiet følger opp ofrene av menneskehandel, sier stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (Krf) etter tirsdagens «Brennpunkt». Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (Krf) ble opprørt etter å ha sett tirsdagens «Brennpunkt».

16.04.15 09:18

I gårsdagens «Brennpunkt» på NRK ble historien til nigerianske Leah fortalt. Hun ga politiet fullt navn på personen som tvang henne til å prostituere seg, men likevel droppet politiet å etterforske. Først etter at NRK så nærmere på saken i vinter, valgte politiet å åpne etterforskning.

I programmet kom det frem at 28-åringen ble kastet ut av Norge sammen med sin datter for tre år siden, til tross for at hun hadde gitt politiet både for- og etternavn på en kvinne hun hevdet hadde tvunget henne til å prostituere seg.

Får opphold hvis bakmenn dømmes

Ettersom hun er analfabet og ikke kunne skrive ned navnet, åpnet politiet aldri etterforskning. Ledelsen i Salten politidistrikt tar nå kraftig selvkritikk.

Se klipp fra programmet:

Les også: - Utpressing av sexhandel-ofre

I dag er praksisen at ofre for menneskehandel får opphold i Norge hvis de bidrar til at bakmennene blir dømt. Siden saken ikke ble etterforske, fikk ikke Leah oppholdstillatelse.

- 25 millioner slaver i verden

En av dem som reagerte på historien om Leah er nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Kjell Ingolf Ropstad i Krf.

-Jeg fikk en klump i magen og ble opprørt over hvordan politiet følger opp ofrene av menneskehandel. Programmet var nok en beskrivelse av hvor ekstremt forferdelig slavene har det, sier Ropstad til Nettavisen.

Krf har en god stund jobbet med et forslag for å bekjempe menneskehandel og la det frem for Stortinget i dag.

- Dokumentet tar utgangspunkt i at det er flere slaver i dag enn noen gang. FN anslår over at det finnes 25 millioner slaver i verden i dag. Sammenlignet med afrikanske slaver som ble fraktet til USA og Europa var det rundt 11,5 millioner. Kyniske kriminelle vet at om de smugler narkotika risikerer de høye straffer og de kan kun selge en brukerdose én gang. Smugler de mennesker er det lavere straffer og mindre risiko. Dessuten kan de selge disse ofrene gang på gang og få store inntekter, sier han.

Bedre verktøy for politiet

Hordaland politidistrikt har 16 rettskraftige dommer innen menneskehandel. Det er like mange som resten av landet til sammen viser en oversikt fra BA.

Hordaland har i seks år hadde «Exit-gruppen» som spesifikt jobber med menneskehandel.

Allerede har det blitt satt av 15 millioner kroner i inneværende år som skal gå til å kopiere det som gjøres i Hordaland i de fem største politidistriktene i landet.

- Vi ønsker også å gi de flere verktøy, blant annet større mulighet til å bruke telefonavlytting.

Vil gi opphold til ofre uten rettskraftig dom

Den andre delen av Krfs forslag gjelder oppfølging av ofrene.

- Vi mener at mennesker, som kan sannsynliggjøre at er ofre for menneskehandel, får oppholdstillatelse i Norge selv om det ikke blir en straffesak og de vitner, sier Kjell Ingolf Ropstad til Nettavisen.

Krf ønsker også å gå ofre for menneskehandel et verdig botilbud, aktivitetstilbud.

- Vi vil sikre dem humant etter at de kommer seg ut av menneskehandel, noe som er ekstremt krevende i seg selv.

Krf mener menneskehandel er et veldig viktig felt som har blitt oversett av politiske myndigheter og politiet i alt for lang tid.

- Jeg er optimistisk i forhold til å få støtte til forslaget. Statssekretær Vidar Brein-Karlsen var veldig imøtekommende i «Politisk kvarter» på NRK. Min opplevelse er at regjeringen ønsker å gjøre mer for å bekjempe menneskehandel.

- Spennende forslag

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen i Frp sa følgende til «Politisk kvarter»:

- Jeg synes forslaget er spennende. Illustrasjonen i Brennpunkt viser at det ikke er rett frem at tiltalen bør være avgjørende for å få oppholdstillatelse. Jentene setter mye på spill og en tiltale fra politiets side bør ikke være avgjørende.

Hvis forslaget får flertall kan det bli vedtatt enten for sommeren eller i løpet av høsten.

Retter søkelyset mot misforhold

Prosjektleder i «Brennpunkt», Lilla Sølhusvik, synes det er bra at noe skjer i etterkant av det hun kaller god journalistikk.

- Nå sier Ropstad at han har jobbet med forslaget lenge, men jeg forstår at han la til noe etter programmet. Heldigviser det ikke helt uvanlig at det skjer ting i etterkant av våre programmer. Blant annet kom det endring i av loven som omhandler aupairer og det det ble en endring rundt habilitet for psykologer i barnevernet. Vi lager ikke journalistikk for å endre i spesielle retninger, men vi retter søkelyset mot misforhold i samfunnet. da er det kjempefint at politikere og andre prøve rå rette opp i det. Hva løsningen blir skal vi ikke legge oss opp i, sier Sølhusvik til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.