*Nettavisen* Nyheter.

- Kan få innvirkning på hele samarbeidsavtalen

IKKE I MÅL: Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsatte fredag ettermiddag. På bildet Gjermund Hagesæther (FrP) og Svein Flåtten (H), til venstre. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

KrF og Venstre setter hardt mot hardt i asylsaken.

07.11.14 14:29

OSLO (NTB): KrF og Venstre anklager regjeringen for å trenere de delene av asylavtalen som er viktig for dem og truer med å gå fra hele avtalen. Det kan sette hele samarbeidsavtalen i spill.

- KrF og Venstre opplevde at vi inngikk en helhetlig avtale, men opplever at regjeringen så langt kun har prioritert oppfølging på de områdene som var viktig for Høyre og Frp, sier leder i Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide til NTB.

Les også: 106 asylbarn sendt ut av Norge i september

- Vi er i dialog med regjeringen og ønsker å få til en løsning, men vi har sendt en alvorlig beskjed til regjeringen i denne saken, sier han.

Han bekrefter Dagsavisens opplysninger om at støttepartiene har satt hardt mot hardt i saken under et møte med regjeringen tidligere denne uken.

Asylbarn

Da Venstre og KrF inngikk en asylavtale med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) i februar, omtalte statsminister Erna Solberg (H) den som en politisk bragd. Hun mente også den traff bedre folk flests rettsoppfatningen, fordi den ble strengere på noen områder, og mykere på andre.

Les også: Beskylder Kallmyr for desinformasjon

Ni måneder etter avtalen ble inngått, mener KrF og Venstre at Frp og Høyre kun har prioritert de «strenge» delene av avtalen, som raskere tempo i returer og økt utbygging av returstruktur, mens de «mykere» sidene, som økt hensyn til asylbarna ikke er blitt prioritert.

Venstre og KrF fremholdt som sin største seier i avtalen at hensynet til barn skal vektlegges mer, og at det skulle komme en løsning for gruppen av lengeboende asylbarn i Norge. Fremdeles er ikke den nødvendige forskriftsendringen på plass for å få til dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

MYE PÅ SPILL: Ni måneder etter at samarbeidsavtalen ble inngått, mener KrF og Venstre at Frp og Høyre kun har prioritert de «strenge» delene av avtalen. Geir Bekkevold i KrF mener hele samarbeidsavtalen kan stå på spill. Foto: Gunhild Sørås (Kristelig Folkeparti)


- Truer samarbeidsavtalen

KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold var med og forhandle fram asylavtalen. Han sier frustrasjonsnivået er høyt i KrF over det som oppleves som en trenering av støttepartienes hjertesak.

- For min egen del må jeg si at dersom vi ikke får dette på plass nå, så vil det også få innvirkning på hele samarbeidsavtalen, sier Bekkevold til NTB.

Han anklager regjeringspartiene for å «skalte og valte» med flertallet de har fått ved å inngå en forpliktende samarbeidsavtale med Venstre og KrF.

- Dette handler om å forvalte flertallet vi har i fellesskap. Det tror jeg rett og slett de har glemt der oppe. Når de ikke legger mer vekt på å forvalte dette flertallet enn de gjør nå, så skaper de en krevende situasjon for seg selv, sier Bekkevold.

Partileder Knut Arild Hareide vil ikke uttale seg om han mener et brudd i asylavtalen vil true hele samarbeidsavtalen.

- Vi er i dialog med regjeringen og har håp om en løsning, så det er en eventualitet vi ikke har gått inn i og vurdert, sier han.

Les også: Mot ny rekord i antall tvangsreturer

Påvirker budsjettet

Asylavtalen er ikke et tema i de pågående budsjettforhandlingene på Stortinget.

KrF har imidlertid i sitt alternative budsjett signalisert sin sterke misnøye med oppfølgingen av asylavtalen ved å kutte i beløpene til returer, samt fjerne støtten til nytt utlendingsinternat på Trandum.

Bekkevold sier et brudd i asylavtalen vil få betydelige budsjettmessige konsekvenser.

- Det ligger store kostnader på asylfeltet. Dersom avtalen raser, så kan Frp overhodet ikke være sikker på å få støtte til sine mange ønsker. Den støtten må de da i tilfelle finne hos noen andre partier på Stortinget, understreker han.

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), vil ikke kommentere opplysningene.

- Vi jobber med å få på plass nye regler som er i tråd med samarbeidsavtalen, sier Kallmyr. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.